Σέρρες -Διαδρομές στη φύση, χαλάρωση σε ιαματικά λουτρά

 

Στο Άγκιστρο, το βορειότερο χωριό των Σερρών, δεν θα ανηφορίσετε μόνο για να χαλάρωση και ευεξία στα ζεστά νερά -απευθείας από την «καρδιά» της γης- του φημισμένου πέτρινου βυζαντινού λουτρού του, αλλά και για να ακολουθήσετε μοναδικές οργανωμένες διαδρομές στην πλούσια φύση.
Το μικρό χωριό των 300 κατοίκων δεν είναι το τέλος μιας απομακρυσμένης διαδρομής πίσω από τα βουνά και δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά σημείο εκκίνησης για να γνωρίσετε μια διαφορετική γωνιά της Ελλάδας, με ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το πλούσιο γεωφυσικό ανάγλυφο, με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές και τις βραχώδεις κορυφογραμμές, τα πολλά ζεστά και κρύα νερά, οι δασικοί δρόμοι και τα βαθύσκιωτα μονοπάτια, συνθέτουν ένα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του ορεινού τρεξίματος.

Το τελευταίο διάστημα εθελοντές του χωριού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών και την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, ολοκλήρωσαν ένα οργανωμένο δίκτυο τριών πεζοπορικών διαδρομών στον παρακείμενο ορεινό όγκο του Αγκίστρου ή Τσιγγέλι (υψόμ. 1.294μ.), που επισκιάζει το χωριό.
Πολλοί αποκαλούν το βουνό «μυστηριακό» και δεν έχουν άδικο. Οι εγκαταλειμμένες στοές των αρχαίων μεταλλείων -σιδήρου και χρυσού- μαρτυρούν την εποχή της παντοδυναμίας του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, ενώ τα υπόγεια οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πως για δεκαετίες ολόκληρες η περιοχή ήταν απολύτως στρατικοποιημένη λόγω «Ψυχρού Πολέμου».


1η Διαδρομή : Μονοπάτι Μεταξά – 13,5 χλμ
(Σήμανση : «1», Μέγιστο Υψόμετρο : 800 μ. Διάρκεια : 3-5 ώρες, Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια, Υψομετρική Διαφορά : 600 μ.)

Η διαδρομή ξεκινάει από το Βυζαντινό Λουτρό και αρχικά ακολουθεί δασικό δρόμο προς το όρος Άγκιστρο. Μετά από 1,2 χλμ η διαδρομή συνεχίζει μέσα στο δασικό μονοπάτι -που οι ντόπιοι αποκαλούν του «Μεταξά»- και χρησιμοποιούνταν προπολεμικά για επικοινωνία με το Σιδηρόκαστρο. Το 1936 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των οχυρών, το μονοπάτι «σφραγίστηκε» με μπάρα, τμήμα της διασώζεται έως σήμερα, για λόγους απορρήτου. Το ανηφορικό μονοπάτι διασχίζει ένα καταπράσινο περιβάλλον, στις πλαγιές του βουνού με υπέροχη θέα, για να καταλήξει και πάλι σε δασικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του παροπλισμένου οχυρού «Τρεις Βρύσες», μέρος του συγκροτήματος «Καρατάς» που βοήθησε σημαντικά το κοντινό Ρούπελ να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Κατηφορίζοντας τα εγκαταλειμμένα πετρόκτιστα κτίρια της φρουράς του οχυρού, που ήταν σε χρήση έως τις αρχές του 2000, συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Ο δρόμος στη συνέχεια, για περίπου 6 χλμ, καταλήγει και πάλι στο Βυζαντινό Λουτρό ολοκληρώνοντας την κυκλική διαδρομή.

2η Διαδρομή : Μονοπάτι Βράχου – 5,2 χλμ
(Σήμανση : «2», Μέγιστο Υψόμετρο: 610 μ., Διάρκεια : 1-3 ώρες, Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη, Υψομετρική Διαφορά : 343 μ.)

 

Η διαδρομή ξεκινάει επίσης από τα Λουτρά Αγκίστρου, ακολουθώντας αρχικά τον δασικό δρόμο και το «Μονοπάτι του Μεταξά». Περίπου 2,5 χλμ μετά, η διαδρομή κινείται και πάλι σε παλιό δασικό δρόμο, για να συνεχίσει στο «Μονοπάτι του Βράχου» («Σκαλάτα» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), που κατηφορίζει προς το Άγκιστρο μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με πανοραμική θέα.

3η Διαδρομή : Μονοπάτι Αρχαίων Μεταλλείων – 4 χλμ
(Σήμανση : «3», Μέγιστο Υψόμετρο : 502 μ., Διάρκεια : 1-2 ώρες, Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη, Υψομετρική Διαφορά 233 μ.)

Από το Βυζαντινό Λουτρό η διαδρομή κινείται αρχικά σε δασικό δρόμο στους πρόποδες του βουνού. Μετά από 1,2 χλμ στα δεξιά συναντάται το «Μονοπάτι του Μεταξά», ωστόσο η διαδρομή συνεχίζεται στον δασικό δρόμο αριστερά που μετά από 750 μ. καταλήγει στην είσοδο αρχαίου μεταλλείου. Από τους αρχαίους χρόνους το όρος Άγκιστρο υπήρξε από τα σημαντικότερα κέντρα μεταλλουργίας στην ευρύτερη περιοχή, όπως μαρτυρούν διάσπαρτες συγκεντρώσεις σκωριών στην βορειοδυτική είσοδο του χωριού. Τα μεταλλεία λειτουργούσαν έως την ύστερη Οθωμανική Περίοδο. Να θυμάστε πως η είσοδος μέσα στις υπόγειες στοές, εμπεριέχει κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα, για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγεται.

Στο χώρο των λουτρών όσο και στα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες του χωριού, θα βρείτε το φυλλάδιο «Πεζοπορικές Διαδρομές Αγκίστρου», ενώ τα μονοπάτια έχουν καταχωρηθεί και στο Google Maps. Το χωριό αποτελεί επίσης σημείο εκκίνησης και για τις παρακείμενες κορυφές των ορεινών όγκων Αγκίστρου (1.214 μ.), Κάλης (1.193 μ.) και Τσολιά (2.212 μ.) που θεωρούνται προέκταση του Ορβήλου (Πιρίν) που εκτείνεται στη γειτονική Βουλγαρία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στην Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση (Τηλ. 6980138846) που πραγματοποιεί επίσης οργανωμένες περιηγήσεις στα πεδία μαχών και στα υπόγεια οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στην Στενωπό του Ρούπελ

Εκτός από ιδανικό προορισμό για τους fan της πεζοπορίας και της περιπέτειας στη φύση, το Άγκιστρο έχει καταφέρει να αναδείξει και τον λεγόμενο ιστορικό τουρισμό, αξιοποιώντας την «κληρονομιά» του Β΄ Π.Π. αλλά και του «Ψυχρού Πολέμου» που ακολούθησε

Εννοείται πως κάθε διαδρομή σας στην πλούσια φύση του Αγκίστρου, θα πρέπει να ολοκληρώνεται με ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο φημισμένο βυζαντινό λουτρό του, με το ζεστό νερό να ρέει στο κορμί και στις αισθήσεις, απευθείας από την «καρδιά» της γης. Μια μοναδική εμπειρία, που πρέπει να ζήσετε.

Χαλάρωση, γαστρονομία και φιλοξενία
Το Άγκιστρο ήταν κάποτε μια… μικρή «πινέζα» στο χάρτη, αλλά σήμερα θεωρείται κορυφαίος εναλλακτικός προορισμός για όσους και όσες επιζητούν χαλάρωση και ευεξία, αλλά και τον απόλυτο ορισμό της φιλοξενίας στους ζεστούς ξενώνες και στις γραφικές ταβέρνες του.

Το πετρόκτιστο λουτρό θεωρείται το παλαιότερο στην Ελλάδα, με την μυστηριακή του ατμόσφαιρα να παραμένει αναλλοίωτη στο διάβα των αιώνων. Χρονολογείται από το 950 μΧ και τη βυζαντινή εποχή ενώ δέχτηκε στη συνέχεια σημαντικές αρχιτεκτονικές επιρροές από τους Οθωμανούς.


Το ζεστό νερό (έως 37 βαθμούς Κελσίου) χύνεται με πίεση στον κυκλικό λουτήρα, προσφέροντας ένα τέλειο υδρομασάζ. Οι υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον χαλάρωσης και ανακούφισης, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στο μαρμάρινο πεζούλι και ευκαιρία για ένα εφιδρωτικό χαλαρωτικό ατμόλουτρο στο σώμα και στις αισθήσεις.
Δίπλα από το παραδοσιακό λουτρό – χαμάμ έχουν κατασκευαστεί επτά νέοι κυκλικοί εξωτερικοί λουτήρες, για μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια που προσφέρουν ανάλογες συγκινήσεις

Τα λουτρά λειτουργούν καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο (Τηλ. 2323041420), ενώ μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με ένα μασάζ, για να ξεκουράσετε το σώμα και το πνεύμα σας.
Στο Άγκιστρο θα βρείτε καταλύματα, ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, απολαμβάνοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη μοναδική φιλοξενία.

fvto.Ανθιμος Γεωργιάδης

ΠΗΓΗ