Μέχρι και το BBC αιφνιδίασε η απρέπεια Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη -Τι σχολίασαν.

Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν ακόμα και οι δημοσιογράφοι του BBC από την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση, όπου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αναφέρεται συχνά» στις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και παραθέτει τα επιχειρήματά του «όποτε δέχεται ερωτήσεις από Βρετανούς δημοσιογράφους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ δύο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο και περίμενε τη συνάντηση» με τον Βρετανό ομόλογό του.

Μολονότι έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ, το ρεπορτάζ του BBC ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ελληνική θέση ότι η απόφαση της βρετανικής πλευράς ελήφθη με αφορμή τις διαφωνίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε στον Μέισον: «Κατέστη αδύνατο να προχωρήσουμε με αυτή τη συνάντηση έπειτα από σχόλια που έγιναν πρωτύτερα αναφορικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η θέση μας είναι σαφής: τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό συνιστά αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Σημειώνεται πως τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην ηλεκτρονική κάλυψη των εξελίξεων από το BBC παρατίθεται εκτενώς η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζεται η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς από τη στάση του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο δεν έχει διαψευστεί, ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται του Συντηρητικού Ρίσι Σούνακ με διαφορές της τάξης των 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις έως τώρα, δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο σε τυχόν συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, παρά την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αφορά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Τι προηγήθηκε

Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό ατόπημα υπέπεσε χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντησή του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της.

Αφορμή για την «απρεπή κίνηση» του Ρίσι Σούνακ, όπως την χαρακτηρίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ειδικότερα τα όσα είπε στο BBC, όπου τόνισε ότι «Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Το παράδειγμα της Μόνα Λίζα

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στο BBC.