Γιατί πρέπει να κρατάμε μυστικά

Αν γνωρίζετε αυτό το αίσθημα ζάλης που νιώθετε όταν είστε έτοιμοι να αποκαλύψετε κάποια καλά νέα ή τη χαρά του να βλέπετε κάποιον να ξετυλίγει ένα δώρο που ξέρετε ότι θα του αρέσει πολύ, ίσως κάνετε κάτι σωστό.

🔎 Μεγέθυνση: Το να κρατάμε κάτι μυστικό – εφόσον είναι θετικό – μας ενεργοποιεί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο The Journal of Personality and Social Psychology.

Γιατί έχει σημασία: Η επιστήμη των μυστικών έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στις αρνητικές επιπτώσεις τους, αναφέρουν οι New York Times.

Μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση μυστικών που μας βαραίνουν -όπως τα ψέματα ή οι παραβιάσεις της εμπιστοσύνης- οδηγεί σε στρες, άγχος και κατάθλιψη.
Αλλά τα καλά νέα που κρατάμε για τον εαυτό μας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

💡 Ανάμεσα στις γραμμές: Ένας λόγος που η διατήρηση θετικών μυστικών μας τονώνει μπορεί να είναι ότι το να κρατάμε κάτι πριν το μοιραστούμε με τους άλλους μας κάνει να το απολαμβάνουμε, δήλωσε στους Times ο Michael Slepian, καθηγητής του Κολούμπια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Τα θετικά γεγονότα τείνουν να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ένας τρόπος για να ξεφύγουμε κατά κάποιον τρόπο από αυτό και να αξιοποιήσουμε τις θετικές εμπειρίες που όλοι έχουμε, είναι απλά να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο με αυτές – να τις σκεφτόμαστε, να τις αναλογιζόμαστε και να τις απολαμβάνουμε”.

Το συμπέρασμα είναι ότι: Διοργανώστε περισσότερα πάρτι-έκπληξη, κάντε περισσότερα μικρά δώρα και προσπαθήστε να κρατήσετε τα ευχάριστα νέα σας για τον εαυτό σας για λίγο ακόμα – κάνει καλό στο πνεύμα σας!

Axios.com