Γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος έλαβε 600.000 ευρώ από στενό συνεργάτη του Πούτιν.

Ο συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής Χούμπερτ Σέιπελ έλαβε οικονομική υποστήριξη για την εργασία του σε δύο βιβλία που από πολλούς θεωρούνται ως ιδιαίτερα φιλικά διακείμενα προς τον Πούτιν

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος που θεωρείται από τους κορυφαίους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Γερμανίας για τη Ρωσία έλαβε τουλάχιστον 600.000 ευρώ σε αδήλωτες υπεράκτιες πληρωμές από εταιρείες που συνδέονται με έναν ολιγάρχη που πρόσκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκάλυψαν τα αρχεία που διέρρευσαν.

Ο Hubert Seipel, βραβευμένος κινηματογραφιστής και συγγραφέας, πληρώθηκε με δόσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα έγγραφα ήταν για να υποστηρίξει το έργο του σε δύο βιβλία που έγραψε και τα οποία καταγράφουν την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και προσφέρουν απεικονίσεις που περιγράφονται από πολλούς ως συμπαθείς προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Η υπόθεση είναι μία από τις πρώτες που συνδέει έναν σημαίνοντα δυτικό δημοσιογράφο με  πληρωμές σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους ως προσπάθεια φιλοπουτινικών παραγόντων να εξασφαλίσουν θετική κάλυψη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να αντηχήσουν σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπου η συζήτηση μαίνεται μετά την εισβολή στην Ουκρανία σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν τμήματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που συνέβαλαν στη διατήρηση του Πούτιν στην εξουσία, όχι μόνο λόγω της μακροχρόνιας εξάρτησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που είχαν άμεση και τακτική επαφή με τον Ρώσο ηγέτη, ο Seipel, ο οποίος κατά δική του ομολογία έχει συναντήσει τον Πούτιν “σχεδόν 100 φορές”, παραδέχθηκε ότι έλαβε χρήματα από λογαριασμούς που συνδέονται με τον ολιγάρχη Alexei Mordashov, μεγιστάνα του χάλυβα και του τραπεζικού τομέα που από πέρσι βρίσκεται αντιμέτωπος με τις γνωστές ευρωπαικές κυρώσεις εξ αφορμής των στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο.

Ο Seipel επιβεβαίωσε ότι έλαβε υποστήριξη από τον Mordashov, λέγοντας ότι “η υποστήριξή του αφορά αποκλειστικά τα σχέδια για τα βιβλία”. Τόνισε ότι παρέμεινε αμερόληπτος, λέγοντας: “Έθετα πάντα σαφή νομικά όρια που εγγυώνται την ανεξαρτησία μου”.

Τα έγγραφα και η απάντηση του Seipel υποδηλώνουν ότι οι πληρωμές αφορούσαν το έργο του για μια βιογραφία του 2015 με τίτλο “Putin: Inner Views of Power” και έναν τίτλο του 2021, “Putin’s Power”: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία, και οι δύο αρχικά γραμμένοι στα γερμανικά.

“Ο εκδότης δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση των ισχυρισμών που διατυπώσατε εναντίον του Hubert Seipel σχετικά με τα “έσοδα από χορηγίες”. Σε περίπτωση που αυτά αποδειχθούν αληθινά, επιφυλασσόμαστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα βιβλία τα οποία είχαν συμβληθεί, το 2013 και το 2016 αντίστοιχα, από την τότε διοίκηση με βάση ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι πληροφορίες προέκυψαν από το πρόγραμμα Cyprus Confidential – μια κρύπτη με 3,6 εκατομμύρια αρχεία offshore που διέρρευσε στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τη γερμανική Paper Trail Media, η οποία μοιράστηκε την πρόσβαση με τον Guardian και άλλους εταίρους.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ