Ανοίγει η ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου
Γράφει ο Απόστολος Λακασάς/Κ
Η ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων ανοίγει και πάλι για τους φοιτητές, τους καθηγητές, το προσωπικό αλλά και τους τυχόν επισκέπτες του ιδρύματος. Βέβαια όχι η δίφυλλη, σιδερένια πόρτα –αυτή είναι πακτωμένη στο έδαφος–, αλλά οι μονόφυλλες στα δεξιά και αριστερά της.
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο νέος πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Χατζηγεωργίου, οι δύο παράπλευρες της κεντρικής πόρτες είναι κλειστές από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ανοίγουν μόνο κατά τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου. Η είσοδος στο campus του Πολυτεχνείου γίνεται από τις πύλες επί της οδού Στουρνάρη και της οδού Τοσίτσα, με την πρώτη να είναι η πλέον πολυσύχναστη.
Οι δύο πόρτες, που πλαισιώνουν την κεντρική πύλη επί της οδού Πατησίων, θα ανοίγουν μόνο τις εργάσιμες ημέρες έως τις 4 μ.μ., ενώ εκείνες επί των οδών Στουρνάρη και Τοσίτσα είναι πάντα ανοιχτές. Στην κεντρική πύλη θα εγκατασταθεί φυλάκιο με μόνιμη παρουσία φύλακα. Οι δύο κεντρικές πόρτες υπολογίζεται να ανοίξουν περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, η απόφαση είναι μια συμβολική κίνηση εξωστρέφειας του ιδρύματος – στόχος που είναι εκ των βασικών προτεραιοτήτων της νέας πρυτανικής αρχής. «Ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου τώρα εμφανίζεται κλειστός από την κεντρική του όψη. Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Αθήνας βλέπουν μια κλειστή πύλη, ενώ θα μπορούσαν να μπουν και να θαυμάσουν την τριλογία των κτιρίων που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Πρόκειται για το κτίριο Αβέρωφ, όπως σήμερα ονομάζεται το κεντρικό, διώροφο κτίριο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, μαζί με τα δύο μονώροφα κτίρια που το πλαισιώνουν κατοπτρικά, της Πρυτανείας και της Σχολής Καλών Τεχνών», τόνισε στην «Κ» ο κ. Χατζηγεωργίου. Βεβαίως, σύμφωνα με έμπειρους καθηγητές του ΕΜΠ, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ανοίξει η ιστορική πύλη της οδού Πατησίων. Ομως το θέμα σκόνταφτε σε ζητήματα ενδοϊδρυματικά αλλά και αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζεται όσο η πύλη της οδού Πατησίων παραμένει κλειστή είναι το ΕΜΠ να μην… πάθει ό,τι και η ιστορική ΑΣΟΕΕ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως πλέον ονομάζεται. Δηλαδή να οργανώνεται παρεμπόριο μπροστά στο πεζοδρόμιο του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου και σε κάθε αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των πλανόδιων, εκείνοι να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο ίδρυμα.