Famagusta: Ποια είναι η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα-σύμβολο της τραγωδίας στην Κύπρο που υποδύεται η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι την πρεμιέρα της σειράς Famagusta, η οποία φιλοδοξεί να μεταφέρει τους τηλεθεατές στις λαμπερές παραλίες της Αμμοχώστου, μέχρι τη στιγμή που το ημερολόγιο γράφει 14 Αυγούστου 1974.

Εκείνη την ημέρα η Famagusta, η Αμμόχωστος, μετατρέπεται στην «πόλη φάντασμα» που είναι σήμερα. Μέσα από 24 επεισόδια, θα πιάσει το νήμα των τραγικών συμβάντων από την αρχή

Η σειρά εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και, αναμφίβολα, η αποτύπωσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και οι συντελεστές συνάντησαν πρόσωπα που έζησαν τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Ένα από αυτά είναι η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα-σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Πριν από τα γυρίσματα, οι συντελεστές του Famagusta επισκέφθηκαν την κυρία Μάντολες και κατέγραψαν την ιστορία της, προκειμένου να την αποτυπώσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια σε ένα από τα επεισόδια της σειράς.

Εκτός από την ιστορία της Χαρίτας Μάντολες, οι υπόλοιπες ιστορίες εμπνέονται από αφηγήσεις Ελληνοκύπριων και πραγματικά γεγονότα, ωστόσο διανθίστηκαν με μυθοπλαστικά στοιχεία από σεβασμό στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο Χρήστος Λούλης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για τις προσωπικές μαρτυρίες που υπάρχουν στη σειρά: «Η σειρά θέλει να διαφυλάξει την μνήμη της εισβολής της Κύπρου, να περάσει ένα βίωμα και να τονώσει μία μνήμη. Το Famagusta έχει προσωπικές μαρτυρίες από συγγενείς αγνοουμένων και νεκρών από την εισβολή στην Κύπρο. Είναι αληθινές μαρτυρίες, παίρνουμε την άδεια του ανθρώπου που ζει ή των παιδιών του για να ειπωθεί. Παίρνουμε το κείμενο για να το δει και να το εγκρίνει».

Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες
Ήταν 20 Ιουλίου όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, «παγώνοντας» τον χρόνο για την 27χρονη, τότε, Χαρίτα.

«Ακούσαμε εκρήξεις, δεν ξέραμε από πού. Ανοιξα το παράθυρο που έβλεπε στην Κερύνεια και είδα ένα μαύρο καπνό να βγαίνει. Τότε είπα στον άνδρα μου “Αντρίκο, τι γίνεται”, και μου λέει “εισβολή, ήρθαν οι Τούρκοι”», είχε πει σε συνέντευξή της.

Μία ημέρα μετά, 12 άνδρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους, ο πατέρας της Χαρίτας, ο άνδρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφός της.

 

Χρειάστηκαν, όμως, δεκαετίες μέχρι να μάθουν την αλήθεια για τους νεκρούς τους, τους οποίους η τύχη ήταν άγνωστη μέχρι τότε. Ήταν το 2004, όταν η Χαρίτα Μάντολες, αφού άνοιξαν τα οδοφράγματα, πήγε στο σημείο όπου τους σκότωσαν και άρχισαν να γίνονται έρευνες. Τότε, εντόπισαν τα οστά του συζύγου της και ακόμη 11 ανδρών.

«Όταν έγινε γνωστή η είδηση, πήρα τηλέφωνο την Επιτροπή Αγνοουμένων να δω ότι ήταν στο σωστό σημείο και αρνήθηκαν όλοι να πάνε μαζί μου. Τελικά, πήγα μόνη μου και όντως ήταν το σωστό σημείο», είχε πει η κυρία Μάντολες στο SigmaLive, λέγοντας ότι το 2008 τους παρέδωσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους και έθαψαν.

 

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ενσαρκώνει τη Χαρίτα Μάντολες

Τη Χαρίτα Μάντολες ενσαρκώνει στη σειρά η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Η σπουδαία ηθοποιός επιστρέφει στην τηλεόραση μέσα από το Famagusta και ήδη μέσα από το τρέιλερ καθήλωσε τους τηλεθεατές

«Ποτέ τον Ιούλιο χαρά» είναι η φράση με την οποία ξεκίνησε το πρώτο τρέιλερ της σειράς, διά στόματος Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Η κυρία Μπεμπεδέλη έχει στενούς δεσμούς με την Κύπρο, καθώς είναι παντρεμένη με Κύπριο ηθοποιό και ζει μόνιμα στο νησί πριν από τα γεγονότα του ’74.

 

Η ιστορία
Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους.

Ένα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας 50χρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειάς του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του.

Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta».