Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις κατηγορίες για εμπλοκή μελών της UNRWA-ΟΗΕ- στην επίθεση της Χαμάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αίτημα προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προκειμένου να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. να προβούν άμεσα οικονομικό έλεγχο. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού είχαν μετάσχει στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν «αναμένει από την UNRWA να συμφωνήσει να γίνει αυτός ο έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την Ε.Ε» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση προς την URNWA μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ σχετικά με τον φερόμενο ρόλο ορισμένων μελών του προσωπικού της

Ο ρόλος τους θα είναι «να επανεξετάσουν την όλη υπόθεση, εστιάζοντας ειδικά στα συστήματα ελέγχου, που απαιτούνται για να αποφευχθεί η πιθανή συμμετοχή του προσωπικού τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», προσθέτει. Πάντως, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν έχει ακόμα επηρεαστεί και η επόμενη δόση χρηματοδότησης θα γίνει κανονικά πριν το τέλος Φεβρουαρίου, σχολίασε και εκπρόσωπος της Κομισιόν.  Αλλωστε, η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της υπηρεσίας μετά τις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ξεκίνησε έρευνα την Παρασκευή προκειμένου να διαπιστώσει εάν ισχύει η κατηγορία των Ισραηλινών ότι μέλη της οργάνωσης μετείχαν στο τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς.

«Πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων

Στο μεταξύ, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη αναθεωρήσει ή παύσει τις χρηματοδοτήσεις τους προς την Υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία. Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία επίσης έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι η Κομισιόν ζητά «έρευνα των συστημάτων της UNRWA από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», όπως και αναθεώρηση «της αξιολόγησης του πυλώνα της UNRWA που διασφαλίζει την προστασία της χρηματοδότησης της Ε.Ε.». Εξάλλου σημείωσε ότι η Κομισιόν επίσης ζήτησε από την ίδια την Υπηρεσία να κάνει έλεγχο σε «όλο το προσωπικό και να ενισχύσει τις εσωτερικές σχετικές διαδικασίες».

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε πριν από λίγο ότι είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες ο έλεγχος της Κομισιόν και εκείνος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Πρόκειται για έναν διαφορετικό έλεγχο από την έρευνα [που ξεκίνησε από την UNRWA]: είναι ευρύτερος, αφορά την αξιολόγηση του πυλώνα, βάσει της οποίας [η Επιτροπή] συνεργάζεται με την UNRWA καθώς και το πώς ελέγχει τις δραστηριότητές της για να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της δεν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο Μαμέρ. Η δική μας αναθεώρηση, ανέφερε θα είναι πιο «συστηματική».

Ακόμη και αν «δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την UNRWA έως το τέλος Φεβρουαρίου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα καθορίσει τις μελλοντικές αποφάσεις χρηματοδότησης για την UNRWA υπό το φως των πολύ σοβαρών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση. Δεν είναι ακόμα δηλαδή σαφές εάν θα επηρεαστεί η χρηματοδοτική συμβολή της Ε.Ε. προς τον οργανισμό του ΟΗΕ.

«Δεν μπορώ να πω ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο που ζήτησε η Κομισιόν και αν θα ολοκληρωθεί έως την ώρα που θα κατατεθεί η πληρωμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι ενέργειες είναι κατεπείγουσες και σημαντικές και θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ζητάμε πρώτα από τον οργανισμό να διεξαγάγει έρευνα που έχει ήδη εξαγγείλει και να επιστρέψει τον έλεγχο» που θα διεξαχθεί από δικούς μας εμπειρογνώμονες.