Ντουέτο ευθανασίας: πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας πεθαίνει χέρι-χέρι με τη σύζυγό του. Ο Dries και η Eugenie van Agt, και οι δύο 93 ετών, πέθαναν μαζί, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ζευγαριών στην Ολλανδία που επιλέγουν από κοινού το τέλος της ζωής τους.

Ένας καθολικός πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο Dries van Agt, πέθανε με ευθανασία, χέρι-χέρι με τη σύζυγό του Eugenie. Ο θάνατός τους την περασμένη Δευτέρα θεωρείται μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στην Ολλανδία για την “ευθανασία του διδύμου”.

Αν και εξακολουθεί να είναι σπάνια, η ευθανασία ζευγαριών σημειώθηκε για πρώτη φορά το 2020, όταν 26 άτομα επέλεξαν την ευθανασία ταυτόχρονα με τους συντρόφους τους. Οι αριθμοί αυξήθηκαν σε 32 το επόμενο έτος και σε 58 το 2022.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο Van Agt – πρωθυπουργός μεταξύ 1977 και 1982 και πρώτος ηγέτης του Christian Democratic Appeal party – μπορεί να ήταν καθολικός, αλλά πάντα επέλεγε τον δικό του δρόμο, μαζί με την επί 70 χρόνια σύζυγό του, την οποία αποκαλούσε πάντα “το κορίτσι μου”.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες στις Κάτω Χώρες από το 2002 εφόσον συντρέχουν έξι προϋποθέσεις, όπως αφόρητος πόνος, καμία προοπτική ανακούφισης και επιθυμία για θάνατο. Ένας δεύτερος ειδικός πρέπει να επιβεβαιώσει την επιθυμία του ατόμου και οι περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται από τον οικογενειακό γιατρό στο σπίτι.

Με πληροφορίες από τον Guardian