Θανάσης Δρίτσας, Υδατογραφίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Μια σειρά μουσικών συνθέσεων του Θανάση Δρίτσα με πηγή έμπνευσης το (θεραπευτικό) στοιχείο του νερού
Σε καιρούς χαλεπούς, η ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.
Σήμερα ο γνωστός καρδιολόγος του Ωνασείου και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας προτείνει μια σειρά δικών του μουσικών συνθέσεων με πηγή έμπνευσης το (θεραπευτικό) στοιχείο του νερού.
Για τα έργα αυτά και την πηγή της έμπνευσης τους ο συνθέτης (ΘΔ) σημειώνει τα εξής:
«Το υγρό στοιχείο παραπέμπει στις απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη, άλλωστε η ζωή προήλθε από το νερό. Η θάλασσα ιδιαίτερα είναι η μήτρα της ζωής, η θάλασσα είναι η μητέρα όλων μας. Επίσης στο εμβρυϊκό στάδιο της ύπαρξής του ο άνθρωπος κολυμπάει μέσα στη θάλασσα του αμνιακού υγρού, πριν γεννηθεί ο άνθρωπος κολυμπάει μέσα στην ασφάλεια του μητρικού ωκεανού. Πιθανά εκατοντάδες χιλιάδες καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης έχουν εμπνευστεί έργα από τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες, τους πάγους. Το υγρό στοιχείο αποτελεί γενικότερα κοινό τόπο συνάντησης των καλλιτεχνών. Ο καθένας όμως συνδέεται μέσα από διαφορετικές εικόνες, σκέψεις, αναμνήσεις. Το πρώτο μου κομμάτι σε μορφή κουαρτέτου εγχόρδων, στον πρώτο δίσκο μου που κυκλοφόρησε το 2002 (String Images), είχε τίτλο “Η βροχούλα” και περιέχει μουσικές εικόνες (θα το έλεγα ίσως μορφή κινηματογραφικής μουσικής) που αναφέρεται στις παιδικές μου υγρές μνήμες.
» Με είχαν γοητεύσει οι μικρές ποιητικές φράσεις του Ελύτη, τόσο περιεκτική και υψηλής αισθητικής διατύπωση, σύντομες φράσεις που σχολιάζουν ποιητικά το υγρό στοιχείο, τους τόνους του γαλάζιου, τον κόσμο του ελληνικού φωτός. Είναι εξαιρετικά ατμοσφαιρικές οι μικρές φράσεις του και στο έργο μου “Υδατογραφίες” ήθελα να αποδώσω μιαν ατμόσφαιρα εύθραυστων ήχων, ψιθύρων, λεπτής διαβάθμισης τόνων του γαλάζιου, κραδασμούς του αέρα και ήχους πτώσης νεροσταγόνων που απαιτούν μια εγρήγορση όλων των αισθήσεων για την αντίληψη τους. Είμαστε πνιγμένοι στο θόρυβο μιας βίαιης καθημερινότητας και οι αισθήσεις μας φυλακίζονται μέσα στη βαρβαρότητα των πόλεων. Οι “Υδατογραφίες” συνιστούν μια προσπάθεια απελευθέρωσης των αισθήσεων από την βαρβαρότητα του αστικού τοπίου, μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την χαμένη αθωότητα που μόνο η επαφή με τη φύση μπορεί να αποκαταστήσει».
(1) Στη Θάλασσα, για τσέλο και πιάνο. Από τον ψηφιακό δίσκο Thanassis Dritsas: A portrait in three colors (Protasis Music 2019). Ερμηνεύουν οι Μιχάλης Πορφύρης (cello) και Μιρέλλα Τυλλιανάκη (piano).
(2) Ονειροσταγόνες. Video art animation από την εικαστικό Μαίρη Σάββα που βασίζεται στο έργο του Θανάση Δρίτσα με τίτλο «Η Βροχούλα», για κουαρτέτο εγχόρδων και φλάουτο. Ερμηνεύει το κουαρτέτο εγχόρδων +KINISIS και η Μικαέλα Παναγιωτοπούλου φλάουτο.
(3) Dreams in Blue. Δύο αποσπάσματα από τον δίσκο (Υδατογραφίες) CD (Protasis Music 2004). Ερμηνεύουν ο Οδυσσέας Κορέλης (βιολί) και η Αλεξάνδρα Κορέλη (πιάνο).
(4) Water Dreaming. Υδάτινα Όνειρα. Από τον δίσκο Thanassis Dritsas: A portrait in three colors (Protasis Music 2019). Ερμηνεύουν οι Θοδωρής Μουζακίτης (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) και Μιρέλλα Τυλλιανάκη (πιάνο).
(5) Voice of the unspoken. Piano trio από τον δίσκο Thanassis Dritsas: A portrait in three colors (CD Protasis Music 2019).Ερμηνεύουν οι Θοδωρής Μουζακίτης (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) και Μιρέλλα Τυλλιανάκη (πιάνο). Ακολουθεί το link:
(6) PeliCanto. Περιλαμβάνει ένα έργο για σόλο πιάνο (Dance with a shadow) και ένα έργο για τσέλο και πιάνο (Summer Begins) που ανήκουν στη συλλογή Thanassis Dritsas: A portrait in three colors (CD Protasis Music 2019). Ερμηνεύουν ο Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) και η Μιρέλλα Τυλλιανάκη (πιάνο).