Τρεις μήνες ως ορφανό στη Γάζα

Η Alma μίλησε στο BBC από μια σκηνή στη Ράφα. Πηγή: BBC

Ένα ακόμη ψήφισμα με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απέτυχε την Παρασκευή. Από τις 7 Οκτωβρίου, 13.000 παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την επέμβαση του Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef. Πολλά άλλα, όπως η Alma Jaroor, η οποία έχασε τους γονείς της, τα δύο αδέλφια της και την αδελφή της τον Δεκέμβριο, έχουν μείνει ορφανά.

Orla Guerin

 

Σε βίντεο που κατέγραψε ένας Παλαιστίνιος διασώστης, μια κραυγή ακούγεται κάτω από τα βουνά από θρυμματισμένο σκυρόδεμα. “Είμαι η Άλμα. Μη με βοηθήσετε πρώτη. Βοηθήστε τη μαμά και τον μπαμπά μου. Και παρακαλώ βοηθήστε τον αδελφό μου, τον Ταραζάν. Είναι μωρό, 18 μηνών”, λέει. Είναι πρωί της 2ας Δεκεμβρίου 2023 και η 12χρονη Άλμα Τζαρούρ είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης της Γάζας για πάνω από τρεις ώρες.

Τρεις μήνες μετά, η Άλμα διηγείται την ιστορία της. Βρίσκει καταφύγιο με τον θείο της και την οικογένειά του σε μια σκηνή στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Τα λόγια της είναι ένας χείμαρρος φρίκης και απώλειας. “Θυμάμαι να ξυπνάω κάτω από τα ερείπια. Έλεγξα το iPad μου και είδα ότι ήταν 09:00. Ήλπιζα ότι ο αδελφός μου ο Ταραζάν θα ήταν ακόμα ζωντανός. Τον φώναζα και κρατιόμουν από την ελπίδα ότι ένας από αυτούς θα ήταν ζωντανός. Μπορούσα να μυρίσω το αίμα. Έσταζε πάνω μου. Φώναζα σε κάποιον να μας σώσει. Άκουγα και άλλους να φωνάζουν”. Αλλά αφού η Άλμα διασώθηκε, είδε τα άψυχο σώμα του Ταραζάν.

Δείτε τη συνέντευξη της μικρής Αλμα στην ανταποκρίτρια του BBC

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68625406?at_campaign_type=owned&at_medium=emails&at_objective=awareness&at_ptr_type=email&at_ptr_name=salesforce&at_campaign=newsbriefingpm&at_email_send_date=20240324&at_send_id=4059334&at_link_title=https%3a%2f%2fwww.bbc.co.uk%2fnews%2fworld-middle-east-68625406&at_bbc_team=crm