Τι θα μπορούσε να μας διδάξει ο αρχαίος ελληνικός κόσμος για τις σύγχρονες γεωπολιτικές κρίσεις

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα : Έναρξη προγράμματος «Ετήσια Διάλεξη Πάρις Αρνόπουλος» για την αξιοποίηση των Κλασικών Ελληνικών Σπουδών στην ανάλυση σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων & προβλημάτων.

Πέμπτη 18 Απριλίου,  19.00-21.00 στην έδρα του Καναδικού Ινστιτούτου, Ορμινίου 3Α, Αθήνα

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα ξεκινά φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ετήσια Διάλεξη Πάρις Αρνόπουλος». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα επιδιώκει να αξιοποιεί τις κλασικές ελληνικές σπουδές στην ανάλυση σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων και προβλημάτων.

Η εν λόγω ετήσια διοργάνωση θα αποτίνει  φόρο τιμής στον Πάρη Αρνόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, του οποίου η γενναιόδωρη δωρεά κατέστησε δυνατή την υλοποίηση αυτής της σειράς.

Η φετινή εκδήλωση, με τίτλο «Τι μπορεί να μας πει ο αρχαίος ελληνικός κόσμος για τις γεωπολιτικές κρίσεις του σήμερα», θα προβληματίσει για το κατά πόσο τα έργα , οι σκέψεις και οι λόγοι συγγραφέων και ρητόρων, όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ισοκράτης ή ο Δημοσθένης, καθώς και η εξέλιξη της αρχαίας Ελλάδας,  θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αναφορά στην κατανόηση και τελικά αποφυγή των σύγχρονων παγκόσμιων συγκρούσεων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κεντρική διάλεξη από τον  κ. Matthew Sears, Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο New Brunswick, με ειδικότητα στην πολιτική και στον πόλεμο την εποχή της αρχαιότητας. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις από την κα Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τον κ. Θάνο Βερέμη, Αντιπρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας επίσης στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Jacques Y. Perreault, Καθηγητής του Université de Montréal και Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση σε πάνελ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κοινωνιολόγος Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση αγγλικά-ελληνικά-αγγλικά.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://umontreal.zoom.us/j/83271253852?pwd=YnQ5Nitpcnhib2VoUUZsOG1PekVsdz09 και από το ertnews.gr

The Canadian Institute in Greece / L’ Institut Canadien en Grèce / Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα

Orminiou 3 GR-11528  Athens/Athènes Greece/Grèce
+30 (210) 722-3201

info@cig-icg.gr

http://www.cig-icg.gr