Home Επικαιροτητα “Art Project Space” Βασίλης Νικολάου «Σώματα από Ύλη, Πνεύμα και Χρόνο»

“Art Project Space” Βασίλης Νικολάου «Σώματα από Ύλη, Πνεύμα και Χρόνο»

by bot
“Art Project Space” Βασίλης Νικολάου «Σώματα από Ύλη, Πνεύμα και Χρόνο»
Μία υπέροχη και πολύ αξιόλογη έκθεση με γλυπτά – σμιλεμένες ανδρικές και γυναικείες φιγούρες, διαφόρων μεγεθών, διαφορετικών υλικών και τεχνικών – συγκροτούν την ατομική, αναδρομική έκθεση του Βασίλης Νικολάου, η οποία θα φιλοξενείται έως τις 25 Μαϊου στην γκαλερί “Art Project Space”.

Ο Βασίλης Νικολάου δημιουργεί φιγούρες με μια υποβόσκουσα κίνηση ακόμα και αν τις χαρακτηρίζει η μνημειακότητα, γεγονός που τις καθιστά απόλυτα ξεχωριστές. Χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά την πέτρα τον γύψο και τον ορείχαλκο σμιλεύει σώματα «ζωντανά» που μιλάνε στον θεατή με τη στάση του σώματος τους εκφράζοντας τα συναισθήματα τους. Στόχος του καλλιτέχνη είναι τα γλυπτά να εναρμονίζονται με τον χώρο στον οποίο βρίσκονται ώστε να προκαλούν στον θεατή την δυνατότητα ταύτισης και επικοινωνίας. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτόνομες φιγούρες με προσωπικά βιώματα και αληθινά συναισθήματα. Η ερμηνεία των γλυπτών αφήνεται στην προσωπική κρίση του καθενός. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τα έργα του: «Μέσα από τα έργα μου σηματοδοτείται και η εξελικτική μου πορεία. Με τις φιγούρες που διαφοροποιούνται κατά το μέγεθος, αλλά και με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιώ, προσπαθώ να καταλήγει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια αβίαστη πλαστικότητα.»

Οι φιγούρες, φτιαγμένες από ορείχαλκο, χαλκό, γυψοκονίαμα και πέτρα, χαρακτηρίζονται από μνημειακότητα και μία εκπληκτική πλαστικότητα και αναδεικνύονται άψογα μέσα στην όμορφη και ευρύχωρη γκαλερί.
Οι μικρές φιγούρες, δίνουν την αίσθηση της κινητικότητας, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο αρμονικά “δένει” ο γύψος με την πέτρα που ο καλλιτέχνης έχει ενθέσει και έχει πλάσει μαζί μ’αυτόν, δημιουργώντας τις συμπαγείς ή λεπτοπίλεπτες ανθρώπινες σιλουέτες. Αγγίζοντας δε κάποιος το γλυπτό νιώθει ότι αγγίζει το υλικό του μαρμάρου.
Οπως γράφει ο ίδιος “Θέλω τα σχήματα να αποκτούν σαφήνεια, έτσι ώστε και με την ευαισθησία της ανθρώπινης μορφής να μας μεταφέρουν στο χώρο της γλυπτικής, που δεν δέχεται τίποτα το τυχαίο και το ανούσιο. Στο παιχνίδι αυτό της πλαστικότητας με τις γραμμές των όγκων, η πρόθεσή μου είναι να αποπνέουν μία διάθεση ερωτική και έτσι, αδιόρατα, μέσα μου γεννιέται ένα αίσθημα οικειότητας που ψάχνει την οργανική σχέση με την Αρχαϊκή γλυπτική. Και επιπλέον, επιδιώκω να αφήνω εντελώς ελεύθερο τον θεατή να μπορεί εκείνος να εξερευνήσει τα αίτια της δημιουργίας των έργων μου”.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αρχαιολόγου & Ιστορικού Τέχνης Iris Kritikou
Art Project Space (Φαλήρου 66, Κουκάκι),
‘Ελενα Ντάκουλα

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Βασίλης Νικολάου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1977-1983) Σχέδιο και Ζωγραφική με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά και τον Λευτέρη Κανακάκη. Γλυπτική με καθηγητή τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Παράλληλα παρακολούθησε τα ειδικά εργαστήρια της σχολής γυψοτεχνίας, χαλκοχυτικής με καθηγητές τον Θ.Βασιλόπουλο και Ν.Κερλή καθώς επίσης και τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας με καθηγητή τον Ν.Παρασκευά. Επίσης τα μαθήματα θεωρητικών σπουδών ιστορία της Τέχνης, ιστορία της Αρχιτεκτονικής και ρυθμολογίας, εισαγωγή στην Αισθητική, τη θεωρία της Τέχνης και Φιλοσοφίας και Παιδαγωγική Ψυχολογία και διδακτική. To 1986-2021 δίδαξε το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1996 πραγματοποίησε ατομική έκθεση γλυπτικής στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – Πειραιά». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Βασίλης Νικολάου: «Σώματα από Ύλη, Πνεύμα και Χρόνο». Τεχνοχώρος – Art Project Space

You may also like

artpointview.gr @ 2024