Jarvenpaa/ Ainola. Σε αυτό το σπίτι έζησε περισσότερα από εξήντα χρόνια ο Jean Sibelius με τη λατρεμένη σύζυγό του. Οι κόρες τους έδωσαν το σπίτι στο φινλανδικό κράτος για να σκορπίζει συγκίνηση στους επισκέπτες που ξεπέρασαν τους 45.000 πέρυσι. Το μουσείο λειτουργεί από τα μέσα Μαίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εφη Αγραφιώτη

Ainola ήταν το σπίτι του εθνικού συνθέτη της Φινλανδίας, Jean Sibelius, και της οικογένειάς του από το 1904 έως το 1969.

Το Ainola, που βρίσκεται μόλις 38 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι, δίπλα στη λίμνη Tuusula στο Järvenpää, ήταν η ιδανική τοποθεσία για να προσφέρει στον Jean Sibelius την ηρεμία που χρειαζόταν για να συνθέσει.

Στη δασώδη πλαγιά του Ainola θα βρείτε το κεντρικό κτίριο, έναν στάβλο, ένα ξυλόσπιτο και μια σάουνα που περιβάλλεται από έναν κήπο που σχεδίασε ο Aino Sibelius.

Ως μέρος της καλλιτεχνικής κοινότητας της λίμνης Tuusula, ένα ταξίδι στην Ainola είναι ένα ταξίδι όχι μόνο στη ζωή του Sibelius. Aνοίγει παράλληλα ένα παράθυρο στον κόσμο των προσεγμένων φινλανδικών σπιτιών στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Ο τάφος του Jean και της Aino Sibelius βρίσκεται στον κήπο.

Το Ainola είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε καλοκαίρι από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, Τρίτη έως Κυριακή, 10 π.μ. έως 5 μ.μ. Το μουσειακό μας καφέ Aulis είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και σερβίρει σπιτικές λιχουδιές καθώς και ζεστά και κρύα ροφήματα.