Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το σχήμα του από τον Εθνικό Συναγερμό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το σχήμα του από τον Εθνικό Συναγερμό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές.

Η νίκη της Λεπέν, έρχεται ενώ η συμμετοχή στη Γαλλία άγγιξε το 52,5% του εκλογικού σώματος, και είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε ευρωεκλογές στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

 Συντριβή Μακρόν στη Γαλλία – 16 μονάδες πίσω από τη Λεπέν

Λεπέν: Εμείς είμαστε η νέα εναλλακτική

Μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Μακρόν, η Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου, σχολιάζοντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο της λογικής. «Τώρα θα είμαστε εμείς η νέα εναλλακτική για τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του έθνους και να ασκήσουμε την εξουσία υπέρ των Γάλλων. Βλέπουμε να ξημερώνει μια νέα ημέρα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, όλα τα έθνη. Αυτή η νίκη μας θα γραφτεί στην Ιστορία».

Νωρίτερα, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, λέγοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε». Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές σχολίασε πως «η πρωτοφανής διαφορά (….) σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) αναμένεται να κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές στη Γαλλία με 31,5% των ψήφων – ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκεντρώνει το σχήμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το κόμμα της Λεπέν θα επιτύχει έτσι το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ σε εκλογές, ενώ το κόμμα συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει το δεύτερο χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ κόμμα της γαλλικής κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Ο συνασπισμός που υποστηρίζει ο Μακρόν συγκεντρώνει περίπου 15,2% – και βρίσκεται μόλις μία μονάδα μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν στο 14%, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Ο Γκλουκσμάν ανέβαινε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καλύπτοντας τη διαφορά από το σχήμα του Μακρόν, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει δυναμική παρά την ενεργό συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ.

ΠΗΓΗ