Γαλλία: Υπέρ συμμαχίας με τον Εθνικό Συναγερμό – Μαρίν Λεπέν-  ο πρόεδρος του κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιoτί

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του κόμματος Les Republicains δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και την γαλλική ακροδεξιά.

«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Η Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της, χαιρέτισε την «θαρραλέα επιλογή» και την «αίσθηση καθήκοντος» του Ερίκ Σιοτί.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Αριστερό μέτωπο τεσσάρων κομμάτων

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία τού τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι «επιθυμούν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.

Απευθύνουν έκκληση για κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν εναλλακτική επιλογή στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της Ακρας Δεξιάς», όπως αναφέρουν.

Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ενιαίο αριστερό μέτωπο, κάτι που τους επέτρεψε να υπερδιπλασιάσουν την παρουσία των δυνάμεών τους στη Βουλή, αλλά και να εμποδίσουν τον Μακρόν από το να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ωστόσο η συμμαχία δεν άντεξε στον χρόνο. Οι τέσσερις παρατάξεις συμμετείχαν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, καθώς διαφώνησαν για διάφορα ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και η ευρωπαϊκή «ολοκλήρωση».