Home Επικαιροτητα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 140 εκδηλώσεις σε 12 περιφέρειες

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 140 εκδηλώσεις σε 12 περιφέρειες

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 140 εκδηλώσεις σε 12 περιφέρειες

by bot

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 140 εκδηλώσεις σε 12 περιφέρειες

Σκηνή από την παράσταση «Μερικά κομμάτια πέτρας»,σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και κείμενο Έρις Κύργια, που παρουσιάζεται στις 6 και 7 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Μεσημβρίας,στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Γράφει η ‘Ολγα Σελλά στο Kreport.gr

Οι αριθμοί φέτος λένε τα εξής: 140 εκδηλώσεις, 70 νέες παραγωγές, 68 ιστορικοί χώροι, 12 περιφέρειες. Είναι η γεωγραφική εξάπλωση ενός προγράμματος που ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημίας, ως ένας τρόπος ενίσχυσης νέων, κυρίως, καλλιτεχνών: H εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού παραστάσεων (θεάτρου, χορού, μουσικής) στο πλαίσιο του προγράμματος«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», οι οποίες πραγματοποιούνται σε ιστορικούς χώρους ανά την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι (αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά, προϊστορικούς οικισμούς).Το πρόγραμμα συνεχίζεται και μετά την πανδημία, με έναν θεματικό άξονα κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσουν τις προτάσεις τους οι καλλιτέχνες. Μετά την πρώτη παρουσίαση στο πρόγραμμα, οι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους όπου και όποτε επιθυμούν.

Δύσκολη η κρίση: Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχει δει, μάλλον κανείς, το πλήρες πρόγραμμα ώστε να έχει σφαιρική εικόνα και άποψη για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αποσπασματική είναι η εικόνα, είτε επειδή έχουμε δει κάποιες στον αρχικό χώρο παρουσίασης, είτε, κυρίως, στην επανάληψή τους τη χειμερινή σεζόν στην Αθήνα. Και κάποιες απ’ όσες έχουμε δει είχαν ενδιαφέρον και πρωτοτυπία.Οπωσδήποτε εξακολουθεί να είναι μια τονωτική ένεση και στους καλλιτέχνες και στο κοινό απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και στην ανάδειξη λιγότερο δημοφιλών ιστορικών χώρων.

«Σύγκρουση»: Το φετινό πρόγραμμα έχει θεματικό άξονα τη «Σύγκρουση» (εσωτερική σύγκρουση, σύγκρουση πολιτισμών, σύγκρουση συμφερόντων, σύγκρουση εν καιρώ πολέμου), ξεκίνησε την 1η Ιουλίου με την παράσταση «Ψυχορραγήματα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στην Πρέβεζα και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

You may also like

artpointview.gr @ 2024