Home Ταξίδια Βόρεια Εύβοια, ανακαλύπτουμε άγνωστες παραλίες με εύκολη πρόσβαση

Βόρεια Εύβοια, ανακαλύπτουμε άγνωστες παραλίες με εύκολη πρόσβαση

by bot
Το δεύτερο σε μέγεθος νησί της χώρας, αν και έχει υποστεί τα πάνδεινα από την ανθρώπινη αδιαφορία και απληστία, συνεχίζει ακόμα να μας εκπλήσσει με τις ανείπωτες ομορφιές του και τις πανέμορφες ακτές του. Ολα τα ακρογιάλια που παρουσιάζουμε σε αυτήν την ενότητα, με τα περισσότερα να έχουν πρόσβαση μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων, τόσο αυτά που βλέπουν το Αιγαίο όσο και εκείνα που βρέχονται από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, δεν θεωρούνται από τα πλέον γνωστά της Εύβοιας.
Το μόνο αρνητικό στις διαδρομές που οδηγούν στις δροσερές αυτές παραλίες είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ταξιδιώτης θα χρειαστεί να διασχίσει καψαλισμένα πευκοδάση και κακοποιημένα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, τοπία. Παρ’ όλα αυτά, πιστέψτε μας, σαν βρεθείτε να κολυμπάτε στα γαλάζια νερά τους, δεν θα μετανιώσετε ούτε στιγμή.
Ο Μύλος στα Γιάλτρα
Η αμμουδιά στον Μύλο Γιάλτρων | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Στα βορειοδυτικά της Εύβοιας, στον κλειστό σαν λίμνη πευκόφυτο κόλπο των Γιάλτρων και μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αιδηψό, θα συναντήσετε, κρυμμένο από τα μάτια των πολλών τον παλιό ανεμόμυλο, κτισμένο στην άκρη μιας αμμόγλωσσας. Σε μικρή απόσταση, επάνω στο βουνό διακρίνεται το χωριό Γιάλτρα. Η περιοχή προσεγγίζεται με σύντομη παράκαμψη από τον δρόμο Αιδηψού – Αγίου Γεωργίου Λιχάδας. Ο ανεμόμυλος που είναι πιθανόν κτίσμα του 19ου αιώνα, απέχει λίγα μέτρα από το λιμανάκι των Γιάλτρων και από την παραλιακή θέση Λουτρά Γιάλτρων.
Στην κατάφυτη περιοχή γύρω από τον ανεμόμυλο υπάρχουν αρκετές περιφραγμένες ιδιοκτησίες και εξοχικά, ωστόσο η πρόσβαση στη παραλία είναι ελεύθερη. Για φαγητό ή καφέ θα προτιμήσετε το ψαροχώρι του Αγίου Γεωργίου όπου λειτουργούν οι φημισμένες στην περιοχή ψαροταβέρνες, αλλά και τις ακτές Πόρτο Πεύκο και Ροδοδάφνη -στον δρόμο προς Αιδηψό- όπου επίσης θα βρείτε παραλιακές ταβέρνες και καφέ.
Ο Αγιος Βασίλειος στην Αγία Αννα
Η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου στην Αγία Αννα | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Οδηγώντας στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας, έχουμε τώρα προορισμό το γνωστό χωριό της Αγίας Αννας που έχει πρόσβαση στη διάπλατη αμμουδιά Αγκάλη. Δυστυχώς εδώ θα αντικρίσουμε μεγάλες εκτάσεις καμένου πευκοδάσους που αλλοιώνουν την απερίγραπτη ομορφιά της περιοχής. Στο βόρειο τμήμα του παραλιακού οικισμού, ακολουθώντας για λίγο τον ασφάλτινο δρόμο, θα δούμε δεξιά πινακίδα που αναγράφει «Προς Αγιο Βασίλειο».
Δεν θα χρειαστεί να οδηγήσουμε περισσότερο από 700 μέτρα σε χωματόδρομο και αφού περάσουμε το λιλιπούτειο ακρογιάλι Σαρακήνικο, θα βρεθούμε μπροστά στη χερσόνησο του Αγίου Βασιλείου. Στη στεριανή γλώσσα που συγκρατεί τη χερσόνησο με τη μητρική γη υπάρχουν δυο παραλίες στρωμένες με πετραδάκι και άμμο. Η νότια είναι καλύτερη και προστατευμένη από τους βοριάδες που εδώ, στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας, προκαλούν μεγάλη θαλασσοταραχή. Εννοείται πως δεν υπάρχει κάποια οργάνωση και συνεπώς θα πρέπει να φέρετε εσείς, μαζί σας, νερό και ομπρέλα. Για διαμονή και φαγητό προτιμήστε τον οικισμό Αγκάλη της Αγίας Αννας.
Η απλωτή ακτή στο Πήλι
Η ακτή στο κατάφυτο Πήλι | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Λίγο νοτιότερα από τη λαμπερή αμμουδιά της Αγκάλης διαγράφεται ο γαλάζιος όρμος Πήλι με το υπέροχο ακρογιάλι του. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση με ασφαλτωμένο δρόμο (11 χλμ.) από το Προκόπι Ευβοίας. Ευτυχώς οι αδηφάγες φλόγες δεν έφτασαν ώς εδώ, έτσι το πευκοδάσος που αγκαλιάζει τον παραλιακό οικισμό και τον όρμο παραμένει καταπράσινο και θαλερό. Υπήρξαν όμως καταστροφές στην περιοχή από τις πρόσφατες πλημμύρες και οι πληγές που δημιουργήθηκαν είναι ευδιάκριτες ακόμη.
Το Πήλι είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό που διαθέτει δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία και ταβέρνες, γνωστές τόσο για το φρέσκο ψάρι τους, όσο και για τα εκλεκτά τους κρέατα. Ενα μέρος της παραλίας -κοντά στο λιμάνι- είναι καταλυμένο από ομπρελοκαθίσματα τα οποία απλώνει το παρακείμενο beach bar. Ομως η υπόλοιπη ακτή είναι απολύτως ελεύθερη και σίγουρα θα βρείτε κάποιο σημείο να στήσετε την ομπρέλα σας. Υπάρχουν αποδυτήρια και λίγες ντουζιέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη ησυχία μπορείτε να περπατήσετε από τον μόλο προς την απόμερη ακρογιαλιά Κάρβουνα.
Το Σαρακήνικο της Βλαχιάς
Η παραλία στο Σαρακήνικο | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Φτάνοντας στο χωριό Πήλι θα δείτε δεξιά σας την πινακίδα που θα σας κατευθύνει προς το χωριό Βλαχιά. Η διαδρομή (10 χλμ.) αν και έχει αρκετές στροφές δεν θα σας κουράσει καθόλου. Ο δρόμος διατρέχει ένα από τα ομορφότερα παράκτια τοπία της Ελλάδας, όπου το δάσος, τα βράχια και οι παραλίες ξεδιπλώνονται με κινηματογραφική ταχύτητα στα μάτια του ταξιδιώτη. Φτάνοντας στη Βλαχιά, που μοιάζει με εξώστη στο βουνό και στο πέλαγος, θα έχετε τη δυνατότητα να κατευθυνθείτε προς αρκετές ακρογιαλιές που κρύβονται πίσω από τους λόφους και το πευκοδάσος. Πιο γνωστή από όλες είναι αυτή του Μακρύ Γιαλού με το υπέροχο πλατανόδασος να την αγκαλιάζει από παντού.
Εμείς όμως θα σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε για ακόμη 5 χιλιόμετρα με τελικό προορισμό την απόμερη παραλία στο Σαρακήνικο. Εδώ θα κατηφορίσετε για λίγο το μονοπάτι και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα απίστευτο θαλασσινό τοπίο που συμπληρώνεται αρμονικά από το αντικρινό, κατάφυτο νησάκι. Εκτός από λίγες εξοχικές κατοικίες δεν υπάρχει τίποτε άλλο στην περιοχή. Για φαγητό θα πάτε στον Μακρύ Γιαλό και φυσικά στη Βλαχιά.
Πετάλη, με θέα στο ανοιχτό Αιγαίο
Το απόμερο μικρό ακρογιάλι Πετάλη νότια του Λιμνιώνα | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Ο όρμος του Λιμνιώνα στην Ανατολική Εύβοια με τη θαυμάσια αμμουδερή ακρογιαλιά είναι η κοντινότερη στην πρωτεύουσα πελαγίσια παραλία και απέχει από τα Ψαχνά 32 χιλιόμετρα. Μια διαδρομή πασίγνωστη για το ορεινό της κάλλος, αλλά και για τις ατελείωτες και σε κάποια σημεία, επικίνδυνες στροφές της. Φτάνοντας στην ακτή του Λιμνιώνα υπάρχει δεξιά ένας ανηφορικός, χωμάτινος δρόμος και μια πινακίδα που θα σας κατευθύνει προς την ακρογιαλιά Πετάλη. Συνολικά θα διανύσετε 10 χιλιόμετρα στην κόψη του κατάφυτου με πεύκα βουνού μέχρι να φτάσετε στο μικρό ακρογιάλι. Καλύτερα αφήστε το όχημά σας κοντά στο εστιατόριο που υπάρχει εδώ, γιατί ο δρόμος μέχρι τη θάλασσα έχει αρκετά μεγάλη κλίση και ίσως σας δυσκολέψει στην ανάβαση.
Η παραλία Πετάλη που δεν ξεπερνά σε μήκος τα 300 μέτρα, διακρίνεται για τα βαθιά γαλάζια νερά της και το αλώβητο από παρεμβάσεις τοπίο της. Στο παρακείμενο ταβερνάκι, όπου ενοικιάζονται και λίγα δωμάτια, μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας, ενώ περισσότερες επιλογές θα έχετε στον Λιμνιώνα.
Η βοτσαλιά Αράκλης στις Ροβιές
Αράκλης ή Ηράκλης, μια υπέροχη βοτσαλιά κοντά στις Ροβιές | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Ενα από τα ομορφότερα τμήματα του παραλιακού μετώπου μεταξύ Λίμνης και Αιδηψού δυστυχώς παραδόθηκε πρόσφατα στις φλόγες που σταμάτησαν το καταστρεπτικό τους έργο μόνο φτάνοντας μπροστά στη θάλασσα.
Οδηγώντας από Λίμνη προς Αιδηψό, λίγο πριν από τις Ροβιές ξεχωρίζει η βοτσαλωτή γλώσσα που εισχωρεί στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Σε αυτό το σημείο τα πεύκα έγερναν κάποτε τα κλαδιά τους πάνω από το κύμα «ζωγραφίζοντας» αρμονικά παράκτια τοπία. Η τοποθεσία είναι γνωστή στους ντόπιους ως ακτή «Αράκλης» ή «Ηράκλης», όπως αναφέρουν και οι κατατοπιστικές πινακίδες στον κεντρικό δρόμο.
Ευτυχώς ένα πολύ μικρό μέρος του παράκτιου πευκοδάσους -περίπου καμία πενηνταριά δέντρα όλα και όλα- διασώθηκε από την καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι ανόητοι συνεχίζουν να στήνουν μόνιμα για όλο το καλοκαίρι τις σκηνές τους, λες και τα πεύκα είναι ιδιοκτησία τους. Ακόμα και αν μένετε στην Αιδηψό, στα Χρόνια, στις Ροβιές ή στη Λίμνη όπου υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων, αξίζει να έρθετε μέχρι εδώ για να απολαύσετε τις βουτιές σας στα βαθιά, πεντακάθαρα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Στις κοντινές Ροβιές υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό και καφέ.
ΠΗΓΗ EFSYN
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

You may also like

artpointview.gr @ 2024