Home Διεθνη Νίκη Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση

Νίκη Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση

by bot
Συμμαχία του κόμματος Μακρόν με Κεντροδεξιούς βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έκανε την τελευταία στιγμή συμφωνία με Κεντροδεξιούς βουλευτές, για να κερδίσει μία κρίσιμη ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Εξέλιξη που ανοίγει την πόρτα προκειμένου ο Γάλλος πρόεδρος να παίξει μεγαλύτερο- από ό,τι αναμενόταν- ρόλο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η συμμαχία έγινε προκειμένου να επανεκλεγεί η Γιαέλ Μπραούν- Πιβέ πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, με 220 ψήφους. Αυτή η ψηφοφορία θεωρούνταν ένα τεστ που θα έδειχνε ποιοι μπορούν να συνεργαστούν στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, οι Κεντρώοι και οι Κεντροδεξιοί επέφεραν ένα εντυπωσιακό πλήγμα στους αντιπάλους τους από την Αριστερά, επισημαίνει το Politico.

Η ψηφοφορία έγινε 11 ημέρες αφού το Νέο Λαϊκό Μέτωπο- η συμμαχία Αριστερών κομμάτων- πέτυχε απρόσμενη νίκη στο δεύτερο γύρο των πρόωρων εκλογών, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι την πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε αναταραχή, όμως, η αποψινή ψηφοφορία δείχνει ότι ίσως υπάρχει ένα μονοπάτι για να βγει η γαλλική πολιτική σκηνή από το αδιέξοδο, σημειώνει το Politico.

Όλα έγιναν την τελευταία στιγμή. Αφού η Κεντροδεξιά απέσυρε τον δικό της υποψήφιο μετά τον πρώτο από τους τρεις γύρους της ψηφοφορίας, οχτώ ψήφοι χώριζαν τη Γιαέλ Μπραούν- Πιβέ και τον αντίπαλό της από την Αριστερά, τον Κομμουνιστή βουλευτή Αντρέ Σασένι. Τελικά, η Μπραούν- Πιβέ επικράτησε με 220 ψήφους έναντι 207 του Σασένι, χάρη στην υποστήριξη μερικών ανεξάρτητων βουλευτών.

Παρά αυτή την επιτυχία, το στρατόπεδο Μακρόν και οι Συντηρητικοί ίσως δεν συνεχίσουν τη συνεργασία, επισημαίνει το Politico. Δημοσίως οι Συντηρητικοί έχουν απορρίψει την πιθανότητα να συμμετάσχουν σε συνασπισμό με το κόμμα του προέδρου, αλλά έχουν δείξει πως είναι ανοιχτοί στο να βρεθεί κοινό έδαφος για τις πολιτικές.

Πλέον, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται πιο κοντά στη διάλυση από ποτέ, σχολιάζει το Politico. Οι διαμάχες στο εσωτερικό της συμμαχίας δεν της επέτρεψαν να υποστηρίξει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό, ενώ ακόμα και το να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Αντρέ Σασένι απαίτησε διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι την παραμονή της ψηφοφορίας.

πηγη

You may also like

artpointview.gr @ 2024