Home Πολιτισμος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ Παράτα με

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ Παράτα με

Κριτική για το βιβλίο: Φανή Ματσινοπούλου

by bot

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ Παράτα με

Γράφει η συγγραφέας Φανή Ματσινοπούλου 

Το ΠΑΡΑΤΑ ΜΕ δεν είναι καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Βαρβαρήγου. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο 2021. Το διάβασα πρόσφατα και με καθήλωσε από την πρώτη σελίδα του. Και είναι αυτό ακριβώς που θέλω από ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Με συνεπήρε με τον ρεαλισμό του, τις σκληρές του αλήθειες και τα κρυμμένα συναισθήματα που προσπαθούν να γίνουν λόγια και να εκφραστούν.

            Ένα σπίτι που μυρίζει μούχλα και διαστροφή. Πόση βία, σκληρότητα και κακοποίηση μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος δεν φοβάται τις λέξεις ούτε την αλήθεια που την κοιτάζει κατάματα.

Δυο παιδιά που έρχονται να ζήσουν σε έναν βίαιο και απάνθρωπο περιβάλλον. Ένα άρρωστο αγόρι, ο Αγγελής, ένα βουβός άγγελος που παρακολουθεί έντρομο και ανήμπορο τον παράλογο κόσμο γύρω του. Η εύγλωττη σιωπή του όμως σκίζει και ματώνει την καρδιά του αναγνώστη. Η μικρή Δανάη που διψάει για γνώση αλλά τη στοιχειώνουν ανείπωτα μυστικά της οικογένειας που πασχίζει να ανακαλύψει. Η Δανάη, που στην εφηβεία της βιώνει τη σκληρότητα, τη διαστροφή και την κακοποίηση του φαλλοκράτη και γνήσιου εκπρόσωπου του πατριαρχικού μοντέλου, του πατέρα της γιατί «είσαι δική μου». Ένα κορίτσι με πληγωμένη καρδιά και ταπεινωμένο σώμα που θέλει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Με τη μάνα της την Ευδοκία να είναι έρμαιο του αρρωστημένου ερωτισμού της που αδιαφορεί, περιφρονεί και καταστρέφει την ίδια της τη ζωή και ό,τι υπάρχει γύρω της. Και, φυσικά, η γιαγιά Ισαβέλλα που ενσαρκώνει τη λαϊκή ρήση «του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου». Η Ελληνίδα γιαγιά, που είναι έτοιμη να φτάσει στα άκρα για να υπερασπιστεί τα εγγόνια της.

            Κι όμως πάντα υπάρχει ένας καλός άγγελος. Κι εδώ είναι ο Μάρκο, που εμφανίζεται για να αποδείξει στη Δανάη ότι η αληθινή ζωή είναι αλλού.

            Ένα βιβλίο του οποίου η γλώσσα ραγίζει και τσακίζει τον αναγνώστη, αφυπνίζει συνειδήσεις, δεν μπορεί παρά να κινητοποιήσει τα ευαίσθητα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που «κοιμάται» και να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της. Πραγματικά, το απόλαυσα.

            Πολύ ωραία και προσεγμένη αναθεωρημένη έκδοση από τα «24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ».

 

Ιούλιος 2024

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024