«Ο Χαλεπάς και το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ»
Σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος «Ο Χαλεπάς και το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ» το Σάββατο 5 Απριλίου 2025!
Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κύριος Φίλιππος Πιέρρος, συνοδευόμενος από τον γραμματέα, κύριο Ευάγγελο Καλογήρου, καλωσόρισε τα παιδιά στην αίθουσα Νικόλαος Γύζης κατά την έναρξη του εργαστηρίου.
Ο Ζωγράφος Νεκτάριος Αντωνόπουλος παρέα με 48 παιδιά του νησιού μας, ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου, οργανωμένα σε δύο ομάδες, γνώρισαν από κοντά το σπουδαίο έργο του Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Σημείο εκκίνησης; Το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ! Μολύβια και μπογιές είχαν την τιμητική τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη δημιουργία και τον σχηματισμό προσώπων, την απόδοση έκφρασης και συναισθημάτων μέσα από αντίστοιχες προσαρμογές στα μάτια και τα χείλη, με τρόπο βιωματικό και αναπτυξιακά κατάλληλο για τα ίδια. Η συνέχεια έπεται στις επόμενες τέσσερις συναντήσεις.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
«Ο Χαλεπάς και το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ» είναι ένας κύκλος 5 εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου και ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 5 Απριλίου 2025 στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Με τον ζωγράφο Νεκτάριο Αντωνόπουλο και 48 παιδιά του νησιού της Τήνου να μετέχουν σε αυτό!
Σκοπός των εργαστηρίων είναι η δημιουργία μιας έκθεσης έργων τέχνης και φωτογραφιών μέσα από τα μάτια των παιδιών. Κι ακόμη, η δημιουργία ενός μικρού καταλόγου των έργων τους που θα συνοδέψει τα εγκαίνιά της στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Θέμα της έκθεσής τους και αφορμή για δημιουργία θα δώσει το εμβληματικό ενυπόγραφο έργο του Γιαννούλη, «Το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ» (1918). Το έργο ανήκει στην μόνιμη συλλογή έργων του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και εκτίθεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Περιγραφή
Τα ωριαία εργαστήρια του προγράμματος εστιάζουν στη γνωριμία των παιδιών με τις φιγούρες που συνθέτουν «το Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ». Παράλληλα, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης και φωτογραφίζουν το έργο του Γιαννούλη, πάντοτε με την υποστήριξη αντίστοιχων εμψυχωτών. Το τελευταίο εργαστήρι θα είναι αφιερωμένο στην επιμέλεια της έκθεσής τους και του καταλόγου των έργων τους. Το πρόγραμμα στηρίζεται στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης και τα εργαστήρια θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα.
Στη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία τόσο να γνωριστούν με στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη. Να βρουν συνομιλίες του συγκεκριμένου έργου με τον πίνακα του επίσης Τήνιου ζωγράφου Νικολάου Γύζη, το Παραμύθι της Γιαγιάς, να εξερευνήσουν το φωτογραφικό υλικό του Ηλία Ηλιάδη που απεικονίζει έργα του Χαλεπά στις αίθουσες του Ιδρύματος. Και σε κάθε περίπτωση, να εκφραστούν μέσα από τη δημιουργία δικών τους καλλιτεχνημάτων αξιοποιώντας διάφορα και διαφορετικά μέσα και υλικά κάθε φορά.
Στόχοι του προγράμματος για τα παιδιά που συμμετέχουν
– Γνωριμία με τη μόνιμη έκθεση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά
– Διερεύνηση της καλλιτεχνικής τους έκφρασης
– Ενίσχυση κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων τους
Πώς προέκυψε η ιδέα;
Το 2025 αποτελεί για το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού μια επετειακή χρονιά αφού 20 χρόνια πριν εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η μόνιμη έκθεση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά, συλλογής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Στο πλαίσιο εορτασμού της προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ενός προγράμματος που θα δώσει σε παιδιά και εφήβους του νησιού την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον καλλιτέχνη και το έργο του, και να τιμήσουν τη μνήμη του.
Γιατί «ο Χαλεπάς και το Παραμύθι της Πεντάμορφης»;
Το Παραμύθι της Πεντάμορφης αποτελεί ένα από τα πιο ευφάνταστα έργα του Γιαννούλη. Παριστάνει την κοιμισμένη πριγκίπισσα τη στιγμή που φτάνει ο πρίγκιπας κι ετοιμάζεται να την ξυπνήσει. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Γιαννούλης συγκεντρώνει σε αυτό όλες τις φιγούρες που έχει φτιάξει προηγουμένως μαζί, αποδίδοντάς τες σε διαφορετικές κλίμακες, αγγίζοντας μάλιστα τα όρια του σουρεαλισμού.
Γιατί τι σχέση θα μπορούσε να έχουν μια κοιμισμένη κοπέλα, ένας πρίγκιπας, το κεφάλι της Μέδουσας, ένα άλογο, η Μήδεια, ο Σάτυρος, ο Έρωτας και ο Άγγελος; Κι όμως ο Γιαννούλης θα κατορθώσει να συνθέσει τις φιγούρες αυτές σε ένα ξεχωριστό έργο που σήμερα κοσμεί τη μόνιμη έκθεση έργων του Ιδρύματος και το οποίο καλεί μέσω της παρούσας πρότασης τα παιδιά της γενέτειράς του σε αναζήτηση και δημιουργία. Συγκεντρώνοντας όλες τις φιγούρες που έχει φτιάξει μεμονωμένα σε προγενέστερα έργα του, το Παραμύθι της Πεντάμορφης είναι η σύνθεση που θα του επιτρέψει να γνωρίσουν το έργο στο σύνολό του.
Τέλος, ο τίτλος του έργου από μόνος του αποτελεί σημείο αναγνωρίσεως από τα παιδιά και αφορμή για σύνδεση με ορόσημα της ζωής του καλλιτέχνη, όπως για παράδειγμα τις σπουδές του στη Γερμανία.
Πρακτικές πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 5, 12, 26 Απριλίου, 3 & 10 Μαΐου 2025
Ώρες: 17.00 – 18.00 και 18:15-19:15
Τοποθεσία: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ακτή Γ. Δρόσου, 84200 Τήνος), αίθουσα Νικολάου Γύζη
Είσοδος Ελεύθερη
Ηλικίες: Παιδιά τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζει η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου
Σχεδιασμός θέματος αφίσας: Μυρτώ Δεληβοριά
Facebook: https://www.facebook.com/tinositip
Instagram: https://www.instagram.com/itip.tinos/