Home Τριτη Ματια Η Ελληνίδα αστροφυσικός που μεγαλουργεί στη ΝΑΣΑ

Η Ελληνίδα αστροφυσικός που μεγαλουργεί στη ΝΑΣΑ

by bot

Η Ελληνίδα αστροφυσικός που μεγαλουργεί στη ΝΑΣΑ

Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ανώτερου επιστημονικού φορέα των ΗΠΑ, εξελέγη η Ελληνίδα αστροφυσικός της NASA, Χρύσα Κουβελιώτου, ως αναγνώριση της πολλαπλής συνεισφοράς της στη διαστημική και αστρονομική έρευνα.

Η Ελληνίδα επιστήμονας στο παρελθόν έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για το έργο της, όπως το «Βραβείο Ρόσι» (2003) και το «Βραβείο Ντεκάρτ» (2004), ενώ το 2012 τιμήθηκε με το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» (το απονέμουν από κοινού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία), καθώς και το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της NASA.

Βραβείο Χάινεμαν

Στην διεθνούς φήμης αστροφυσικό απονεμήθηκε το βραβείο Ντάνιελ Χάινεμαν του έτους 2012 για την αστροφυσική, ως αναγνώριση για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στην επιστήμη της.

Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν ειδικό, σε αναγνώριση της εργασίας που έχει επιτελέσει στον τομέα του από τους ιθύνοντες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής και την American Astronomical Society.

Το βραβείο απονέμεται στη Χρύσα Κουβελιώτου, για τα εκτεταμένα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις της στους τομείς των εκρήξεων ακτίνων τύπου γάμμα και μάγκνεταρς, ή μάγναστρο, έναν νέο τύπο άστρου, γύρω από τον οποίο βρίσκεται το δυνατότερο μαγνητικό πεδίο που παρατηρήθηκε ποτέ στο σύμπαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μάγναστρο, είναι ένα νεκρό άστρο με έντονους σεισμούς που εκτοξεύουν ακτίνες γάμμα.

Σε δηλώσεις της, η Δ.ρ Κουβελιώτου επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές της από την επιστημονική κοινότητα με αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο.

Η Ελληνίδα επιστήμονας, εργάζεται ως αστροφυσικός στο Μάρσαλ Σπέις Φλάιτ της NASA που λειτουργεί στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Διετέλεσε επικεφαλής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών συνεργασιών που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγη 

You may also like

artpointview.gr @ 2024