Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολά, ο κόσμος είναι σε απόγνωση, είδη διατροφής σουπερμάρκετ έχουν πάει στα ύψη. Μια τετραμελής οικογένεια που ξόδευε για τα απαραίτητα 300 ευρώ τον Μάρτιο του 2021, σήμερα, Μάρτιος του 2022, ένα χρόνο μετά, χρειάζεται 420 ευρώ, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης.
Εάν βάλετε και τα έξοδα για την ενέργεια που έχουν υπεραυξηθεί, είναι πολύ δύσκολο για τον Έλληνα καταναλωτή να τα βγάλει πέρα, είπε.
Ο καταναλωτής πρέπει πλέον να το ψάχνει και να αγοράζει φθηνότερα προϊόντα από τις προφορές του σουπερμάρκετ. Έτσι θα αναγκαστούν και οι βιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές. Δεν μπορεί το ίδιο προϊόν στη Γερμανία να κοστίζει 2,5 ευρώ και στην Ελλάδα 7,5 ευρώ. Τρεις φορές επάνω τα μεταφορικά δεν δικαιολογούν αυτό το κόστος, είπε.
- Κάποιοι προφασιζόμενοι τον πόλεμο θεωρούν ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για αυτές τις αυξήσεις. Όχι, είπε ο κ. Λεχουρίτης, η ακρίβεια υπήρχε και πριν τον πόλεμο.
- Το ΙΝΚΑ έχει προχωρήσει σε μια συλλογική αγωγή εναντίον των εταιρειών ενέργειας, που όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, έχουν υπερκέρδη.
Αγόραζαν 200 ευρώ την κιλοβατώρα και την πουλούσαν πάνω από 400 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 2 δισεκ. ευρώ, είπε.
Δεν θα διαφωνήσω, μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, πάντα το βλέπουμε σε τέτοιες περιόδους, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.
- Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες και όχι μόνο στην πρόθεση των εταιριών να κερδοφορήσουν, αντέτεινε.
Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί δριμύτατα τα τελευταία δύο χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές.
Βιώνουμε καταιγίδα αυξήσεων. Εντός των ορίων που η οικονομία μας μπορεί να αντέξει θα χρειαστεί μια επιπλέον στήριξη όλων των κλάδων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι στη σωστή κατεύθυνση.
- Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να μπει ένα πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, που συνδέονται με την αύξηση του πληθωρισμού.
- Επαναλαμβάνουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11%, υπάρχει για αυτό ανοιχτή μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει πριν το τέλος της τετραετίας, είπε ο κ.Λιάρος.
Το ΙΝΚΑ αντιπροτείνει να μειωθεί μεν ο ΦΠΑ, αλλά στις υπηρεσίες (ενέργεια, καύσιμα, κλπ) που μπορεί η μείωση να μετρηθεί και να φτάσει στον καταναλωτή.
Γιατί έχουμε καταγγελίες ότι στις ζωοτροφές πχ που μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 11% στο 6% οι αγρότες τις αγοράζουν ακριβότερα, είπε ο κ. Λεχουρίτης.