49
Βλάστη: Το στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας. Δημοσιοποιήθηκε χθες στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας το προτρέτο του ήρωα Ι. Φαρμάκη. Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Γεωργία Μπλιάτσου με καταγωγή εκ πατρός από την Βλάστη.
Η κ.Μπλιάτσου κατά την ομιλία της χθες στο Πολεμικό Μουσείο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν Λάρισας παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και ομιλητών, αναφέρθηκε στην ιστορία της Βλάστης, εκεί όπου γεννήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι που υπηρέτησαν την πατρίδα και όχι μόνο.
Η ιστορική Βλάστη ή Μπλάτσι είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1240 μ, σ’ ένα αλπικό οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο και Μουρίκι. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την Πτολεμαίδα. Η ιστορία του χωριού αρχίζει τον 15ο αιώνα μετά την εγκατάσταση Τούρκων Κονιάρων στην κοιλάδα των Καιλαρίων, οι χριστιανικοί πληθυσμοί που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να μετοικίσουν σε πιο ασφαλείς και απρόσιτες περιοχές.
Πρώτη μαρτυρία για ύπαρξη του οικισμού έχουμε στα 1652. Μέτοικοι στη Βλάστη συρρέουν από την εποχή των Ορλοφικών και κυρίως μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης το 1769.
Σε ιστορικές πηγές μνημονεύεται ως κεφαλοχώρι που υπαγόταν στην δικαιοδοσία της Σουλτανομήτορος απολαμβάνοντας τα ανάλογα προνόμια. Στις τελευταίες δεκαετίες των Ορλοφικών μαστίζεται από άγριες επιδρομές Τουρκαλβανών με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον τόπο τους πολλοί κάτοικοι και να αναζητήσουν ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη και στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.Η Βλάστη πάλι ανθεί τις τελευταίες δεκαετίες του 19.αιώνα. Η οικονομική τους ακμή αντανακλάται από την αστική της οργάνωση. Τρεις εκκλησίες, βιβλιοθήκη, δημαρχείο, διώροφα πέτρινα αρχοντικά.
Με την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό θα γίνει το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής. Ο Μακεδονικός αγώνας { έγινε η μεγαλύτερη μάχη με Βλατσιώτες αγωνιστές}, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος αφήνουν τα σημάδια του. Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καίγεται από τους Γερμανούς.
Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τα. 50 άτομα.
Η Βλάστη γέννησε παιδιά που πρόκοψαν και δεν ξέχασαν το χρέος τους προς την πατρίδα.
Ο Κωνσταντίνος Βέλλιος, βαρόνος της Αυστρίας.
Ο Στέργιος Δούμπας πρόξενος της Βιέννης. Ο Νίκος Δούμπας γερουσιαστής και σύμβουλος του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Ιωσήφ Β.
Ο Κωνσταντίνος Δόσιος Υπουργός Εκκλησιαστικών και δημόσιας εκπαίδευσης της Ελλάδος.
Ο Κωνσταντίνος Θωμαίδης Πρόεδρος της Μακεδονικής, Εκπαιδευτικής αδελφότητας Κωνσταντινουπόλεως και ο μεγάλος ευεργέτης Χριστόδουλος Γαλάνος.
Στην υπεράσπιση της πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό πιο γνωστός από όλους τους οπλαρχηγούς είναι ο Φιλικός Χιλίαρχος Γιάννης Φαρμάκης! – κεντρική φωτ. Πορτρέτο του Φαρμάκη από την εικαστικό Γεωργία Μπλιάτσου.
Το πορτρέτο του ήρωα – μάρτυρα βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο και συγκεκριμένα στην Αίθουσα των Φιλικών δίπλα στην προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου συναγωνιστή του.
Η Δωρεά του πορτρέτου στο Πολεμικό Μουσείο έγινε από τον Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας.