Meloni: “Ποτέ δεν ένιωσα συμπάθεια για τα καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού”. Και πάλι: “Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τα υφιστάμενα δικαιώματα”
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
“Ο Μοντεσκιέ είπε ότι “η ελευθερία είναι εκείνο το αγαθό που κάνει κάποιον να απολαμβάνει κάθε άλλο αγαθό”. Η ελευθερία είναι το θεμέλιο μιας αληθινής κοινωνίας ευκαιριών- είναι η ελευθερία που πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειές μας- η ελευθερία να είμαστε, να κάνουμε, να παράγουμε. Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα περιορίσει ποτέ τις υφιστάμενες ελευθερίες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα δούμε όταν αποδειχθούν τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δικαιωμάτων και των αμβλώσεων, ποιος έλεγε ψέματα και ποιος έλεγε την αλήθεια στην προεκλογική εκστρατεία σχετικά με τις πραγματικές μας προθέσεις”.
ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
“Έχω μιλήσει πολλές φορές ως βουλευτής, ως αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ως υπουργός.
Ωστόσο, η επισημότητα είναι τέτοια που ποτέ δεν μπόρεσα να παρέμβω χωρίς συναισθήματα συγκίνησης και βαθύ σεβασμό. Είναι ακόμη πιο σημαντικό σήμερα που, ως πρωθυπουργός, βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να εκφράσετε την εμπιστοσύνη σας σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου. Θα είναι μεγάλη ευθύνη”
“Είμαι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται πρωθυπουργός”, είπε κλείνοντας την ομιλία της, “προέρχομαι από έναν πολιτιστικό χώρο που συχνά περιορίζεται στο περιθώριο της Δημοκρατίας και σίγουρα δεν έφτασα ως εδώ με την αγκαλιά της οικογένειας και των ισχυρών φιλικών σχέσεων. Εκπροσωπώ αυτό που οι Βρετανοί θα αποκαλούσαν αουτσάιντερ. Το αουτσάιντερ, που πρέπει να ανατρέψει όλες τις πιθανότητες για να διεκδικήσει τον εαυτό του. Σκοπεύω να το ξανακάνω, ανατρέποντας τις προβλέψεις, με τη βοήθεια μιας έγκυρης ομάδας υπουργών, με την εμπιστοσύνη και τη δουλειά όσων θα ψηφίσουν υπέρ και με τις γνώσεις που θα προκύψουν από την κριτική όσων θα ψηφίσουν κατά. “Οι ειλικρινείς ευχαριστίες μου απευθύνονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ακολουθώντας τις υποδείξεις των Ιταλών δεν παρέλειψε να μου δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του”, δήλωσε ο Μελόνι μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. “Η κατάσταση της Ιταλίας δεν μας επιτρέπει να χάνουμε χρόνο”. “Είναι μεγάλη ευθύνη” για την κυβέρνηση και “για εκείνους που πρέπει να δώσουν ή να αρνηθούν αυτή την εμπιστοσύνη”. Πρόκειται για μια θεμελιώδη στιγμή της δημοκρατίας μας στην οποία δεν πρέπει να συνηθίσουμε. Ευχαριστούμε όσους επιθυμούν να εκφραστούν, όποια επιλογή κι αν κάνουν”.
“Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου, τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προσέφερε τις τελευταίες εβδομάδες όλη του την προθυμία ώστε να υπάρξει μια γρήγορη και ήρεμη παράδοση. Οι ευχαριστίες μου, οι πιο θερμές, απευθύνονται στον ιταλικό λαό, σε όσους αποφάσισαν να μην χάσουν το εκλογικό ραντεβού και να ψηφίσουν” στη “δημοκρατική διαδικασία που θέλει στο λαό και μόνο στο λαό την κυριαρχία”, είπε και πάλι η Μελόνι στην ομιλία της.
“Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, στους Fratelli d’Italia μου, στη Lega στη Forza Italia, στους Noi moderati στους ηγέτες τους, σε αυτή την κεντροδεξιά που” μετά τη νίκη της στις εκλογές έδωσε “ζωή στην κυβέρνηση σε ένα από τα συντομότερα χρονικά διαστήματα στην ιστορία”.
“Ανάμεσα στα πολλά βάρη που αισθάνομαι να βαραίνουν τους ώμους μου σήμερα” είναι αυτό του να είμαι “η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης αυτού του έθνους. Όταν αναλογίζομαι το μέγεθος αυτού του γεγονότος , αισθάνομαι την ευθύνη που έχω απέναντι σε όλες εκείνες τις γυναίκες που περνούν δυσκολίες για να διεκδικήσουν το ταλέντο τους”, δήλωσε η πρωθυπουργός. Η Meloni θυμήθηκε επίσης εκείνες τις γυναίκες που “έχτισαν τη σκάλα που σήμερα μου επιτρέπει να σπάσω το γυάλινο ταβάνι”.
“Οι ψηφοφόροι επέλεξαν την κεντροδεξιά” με το πρόγραμμά της, “θα τηρήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε ορισμένους παρατηρητές και στην αντιπολίτευση δεν θα αρέσουν πολλές από τις προτάσεις μας, αλλά δεν συμφωνώ με αυτή την παρέκκλιση, σύμφωνα με την οποία η δημοκρατία” είναι περισσότερο για κάποιους και λιγότερο για άλλους.
“Ας δημιουργήσουμε μια πλήρως πολιτική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες: θα βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από τα κομματικά συμφέροντα, θέλουμε να απελευθερώσουμε τις καλύτερες δυνάμεις αυτής της χώρας και να εγγυηθούμε ένα μέλλον μεγαλύτερης ελευθερίας, δικαιοσύνης, ευημερίας. Αν για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ταλαιπωρήσουμε ισχυρούς ή να κάνουμε επιλογές που δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αποδεκτές από ορισμένους πολίτες, δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί δεν μας λείπει το θάρρος. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών”.
Η ΔΙΕΘΝΉΣ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ
“Σε όσους θέλουν να παρακολουθούν την κυβέρνησή μας θα έλεγα ότι μπορούν να ξοδέψουν τον χρόνο τους καλύτερα: σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν έγκυρες αντιπολιτευτικές δυνάμεις που μπορούν να ακουστούν χωρίς να χρειάζονται εξωτερική βοήθεια. Ελπίζω ότι όσοι από το εξωτερικό λένε ότι θέλουν να παρακολουθούν την Ιταλία δεν σέβονται εμένα αλλά τον ιταλικό λαό που δεν έχει να πάρει μαθήματα”.
“Η Ιταλία είναι πλήρως μέλος της Δύσης και του συστήματος συμμαχιών της: ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, της Ατλαντικής Συμμαχίας, μέλος της G7 και λίκνο μαζί με την Ελλάδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών του, της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας” και των “κλασικών και ιουδαιοχριστιανικών” ριζών του.
“Ευχαριστώ τους πολλούς (διεθνείς ηγέτες ) που μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο μου. Είμαι περίεργη για τη στάση που θα κρατήσει η Ιταλία στην Ευρώπη, εντός των θεσμικών οργάνων, διότι εκεί είναι το μέρος όπου θα ακουστεί δυνατά η φωνή της”. Λίγο νωρίτερα, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται “κληρονόμος του Αγίου Βενέδικτου, του προστάτη όλης της Ευρώπης”, ευχαριστώντας τα κορυφαία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από τον πρόεδρο Μισέλ έως την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μετσόλα.
Ο στόχος της κυβέρνησης “δεν είναι να επιβραδύνει ή να σαμποτάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά να τη βοηθήσει να κατευθυνθεί προς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων”, εξήγησε περαιτέρω η Meloni.
“Η Ιταλία κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξει” την αξιοπιστία της “ξεκινώντας από τις πολλές διεθνείς αποστολές στις οποίες πρωταγωνιστήσαμε. Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων που κράτησαν ψηλά το κύρος της Ιταλίας στις πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμη και με κόστος την ίδια τους τη ζωή: η Πατρίδα θα σας είναι πάντα ευγνώμων”.
“Μόνο μια Ιταλία που τηρεί τις δεσμεύσεις της μπορεί να έχει την εξουσία να απαιτήσει σε ευρωπαϊκό και δυτικό επίπεδο, για παράδειγμα, να μοιραστούν τα βάρη της διεθνούς κρίσης με πιο ισορροπημένο τρόπο. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε, ξεκινώντας από το θέμα της ενέργειας”.
“Κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να ανταλλάξουμε την ελευθερία της Ουκρανίας με τη δική μας ελευθερία. Η υποχώρηση στον εκβιασμό του Πούτιν δεν θα έλυνε το πρόβλημα”
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα είναι επίσης απαραίτητο σε εθνικό επίπεδο να “ενισχυθούν τα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων”, για τους λογαριασμούς και τα καύσιμα, μια “επιβλητική στήριξη” για τη δημιουργία ενός “περιορισμού στις υψηλές τιμές της ενέργειας” που “θα μας αναγκάσει να αναβάλουμε ορισμένα μέτρα” που έχουν προγραμματιστεί.
Ενάντια στον πληθωρισμό, “είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ξεκινώντας από τη μείωση της φορολογίας στα μπόνους παραγωγικότητας, την περαιτέρω αύξηση του ορίου απαλλαγής για τις λεγόμενες έκτακτες παροχές και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να πετύχουμε τη διεύρυνση του φάσματος των πρωτογενών αγαθών που απολαμβάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%. Συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα περιγράψουμε λεπτομερώς στον επόμενο νόμο για τον προϋπολογισμό, για τα οποία ήδη εργαζόμαστε”.
Η απόφαση που έλαβε “η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, να αυξήσει τα επιτόκια” θεωρείται “από πολλούς ως μια ριψοκίνδυνη επιλογή που κινδυνεύει να επηρεάσει τις τραπεζικές πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη ληφθείσα απόφαση της ίδιας κεντρικής τράπεζας να τερματίσει, από την 1η Ιουλίου 2022, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος στην ανοικτή αγορά, δημιουργώντας πρόσθετη δυσκολία για τα κράτη μέλη που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος”.
“Νομίζω ότι μπορώ να πω ότι αν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό της”, εξήγησε η Meloni, “το στοίχημα για την Ιταλία θα μπορούσε να είναι όχι μόνο μια ασφαλής επένδυση, αλλά ίσως και μια ευκαιρία. Επειδή ο ορίζοντας που θέλουμε να δούμε δεν είναι το επόμενο έτος ή η επόμενη εκλογική περίοδος, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα είναι η Ιταλία σε δέκα χρόνια.
“Το ΕΠΑ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της Ιταλίας: όλοι έχουμε καθήκον να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Η πρόκληση είναι πολύπλοκη λόγω των διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών περιορισμών που ανέκαθεν δυσκόλευαν την Ιταλία να αξιοποιήσει πλήρως ακόμη και τα συνήθη ευρωπαϊκά κονδύλια προγραμματισμού. Αρκεί να πούμε ότι το σημείωμα επικαιροποίησης του Ντεπ του 2022 μείωσε τις δημόσιες δαπάνες που ενεργοποιήθηκαν από το PNRR σε 15 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με τα 29,4 δισεκατομμύρια που προέβλεπε το Ντεπ του περασμένου Απριλίου”.
“Θα διαθέσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα 68,9 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και τα 122,6 δισεκατομμύρια που δανείστηκαν στην Ιταλία από την Επόμενη Γενιά της ΕΕ. Χωρίς καθυστέρηση και χωρίς σπατάλες, και συμφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναγκαίες προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση των δαπανών, ιδίως υπό το πρίσμα της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενεργειακής κρίσης. Επειδή τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με μια ρεαλιστική και όχι ιδεολογική προσέγγιση”.
“Και η χώρα μας, ιδίως ο Νότος, είναι ένας παράδεισος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον ήλιο, τον άνεμο, τη θερμότητα της γης, τις παλίρροιες και τα ποτάμια. Μια κληρονομιά της πράσινης ενέργειας που πολύ συχνά εμποδίζεται από τη γραφειοκρατία και τα ακατανόητα βέτο. Εν ολίγοις, είμαι πεπεισμένη ότι η Ιταλία, με λίγο θάρρος και πρακτικό πνεύμα, μπορεί να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από πριν”.
“Είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι πρέπει, με το κόστος να μην γίνω κατανοητή, ακόμη και να μην επανεκλεγώ, για να διευκολύνω το πεπρωμένο αυτού του έθνους”.
“Ο τρόπος για τη μείωση του χρέους δεν είναι η τυφλή λιτότητα ή ο δημιουργικός τυχοδιωκτισμός”. Ο μόνος τρόπος είναι η “διαρθρωτική ανάπτυξη”. Γι’ αυτό “είμαστε ανοιχτοί σε ξένες επενδύσεις, αλλά χωρίς “ληστρική λογική”.
“Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταιγίδας”, συνέχισε η Meloni, “με ένα πλοίο που έχει υποστεί πολλές ζημιές και οι Ιταλοί μας ανέθεσαν το καθήκον να οδηγήσουμε το πλοίο στο λιμάνι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο διάπλου.
ΝΈΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΌ ΣΎΜΦΩΝΟ
“Από αυτή την κοπερνίκεια επανάσταση θα πρέπει να γεννηθεί ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, βασισμένο σε τρεις πυλώνες. Η πρώτη: μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των οικογενειών μέσω μιας μεταρρύθμισης στο όνομα της δικαιοσύνης: μεταρρύθμιση του φόρου Irpef με τη σταδιακή εισαγωγή του οικογενειακού πηλίκου και επέκταση του ενιαίου φόρου για τους κατόχους ΦΠΑ από τα 65.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 100.000 ευρώ. Και, παράλληλα, εισαγωγή του ενιαίου φόρου επί της αύξησης του εισοδήματος σε σχέση με το μέγιστο που επιτεύχθηκε κατά την προηγούμενη τριετία: ένα ενάρετο μέτρο, με περιορισμένες επιπτώσεις στα κρατικά ταμεία”.
“Το “δεύτερο” σημείο του δημοσιονομικού συμφώνου θα είναι “μια φορολογική εκεχειρία που θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις (ιδίως τις ΜΜΕ) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις φορολογικές αρχές”.
“Το τρίτο” σημείο του φορολογικού συμφώνου θα είναι “η στενή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (ξεκινώντας από τους ολικούς φοροφυγάδες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες απάτες στον ΦΠΑ)”, η οποία πρέπει να είναι “μια πραγματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι ένα κυνήγι εσόδων”, και θα συνοδεύεται “από μια αλλαγή στα κριτήρια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της Υπηρεσίας Εσόδων, τα οποία θέλουμε να αγκυρώνονται στα πραγματικά εισπραχθέντα ποσά και όχι σε απλές αμφισβητήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα”.
Η ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ιταλία χρειάζεται μια συνταγματική μεταρρύθμιση με προεδρική έννοια, η οποία εγγυάται τη σταθερότητα και αποκαθιστά την κεντρική θέση της λαϊκής κυριαρχίας. Μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στην Ιταλία να μεταβεί από μια “ενδιάμεση δημοκρατία” σε μια “αποφασιστική δημοκρατία”. Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του προεδρικού συστήματος “θέλουμε να το συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι παρούσες στο Κοινοβούλιο, για να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή και πιο κοινή μεταρρύθμιση. Αλλά ας είναι σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη μεταρρύθμιση της Ιταλίας μπροστά στην προκατάληψη της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούμε σύμφωνα με την εντολή που μας έδωσαν οι Ιταλοί για το θέμα αυτό: να δώσουμε στην Ιταλία ένα θεσμικό σύστημα στο οποίο όποιος κερδίζει θα κυβερνά για πέντε χρόνια και στο τέλος θα κρίνεται από τους ψηφοφόρους για το τι κατάφερε να κάνει”.
“Θέλουμε να ξεκινήσουμε από την υπόθεση της προεδρίας κατά το γαλλικό μοντέλο, το οποίο στο παρελθόν είχε εκτιμηθεί ευρέως και από την κεντροαριστερά, αλλά παραμένουμε ανοιχτοί και σε άλλες λύσεις”, πρόσθεσε η Meloni.
Ο ΝΟΤΟΣ
“Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το σημείο καμπής είναι επίσης η καλύτερη ευκαιρία για να επανέλθει το ζήτημα του Νότου στο επίκεντρο της ιταλικής ατζέντας. Ο Νότος δεν θεωρείται πλέον πρόβλημα, αλλά αναπτυξιακή ευκαιρία για ολόκληρο το έθνος. Θα εργαστούμε σκληρά για να καλύψουμε ένα απαράδεκτο χάσμα στις υποδομές, να εξαλείψουμε τις ανισότητες, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να εγγυηθούμε την κοινωνική ασφάλιση και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής. Πρέπει να καταφέρουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την απάτη, σύμφωνα με την οποία ο Νότος εξάγει εργασία, νοημοσύνη και κεφάλαιο”.
ΠΈΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΎΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ
Απαιτούνται διαρθρωτικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, των περιβαλλοντικών προκλήσεων, του υδρογεωλογικού κινδύνου και της διάβρωσης των ακτών, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από σεισμούς και φυσικές καταστροφές, όπως η δραματική πλημμύρα που κατέστρεψε την περιφέρεια Marche τη νύχτα της 15ης προς 16η Σεπτεμβρίου. Επιτρέψτε μου, μαζί με όλους εσάς, να ανανεώσουμε εδώ τα συλλυπητήριά μας για τα θύματα και την εγγύτητά μας σε ολόκληρη την κοινότητα: είμαστε στο πλευρό σας και δεν θα σας εγκαταλείψουμε, βασιστείτε σε μας.
ΨΗΦΙΑΚΉ ΜΕΤΆΒΑΣΗ
“Σκοπεύουμε να προστατεύσουμε τις εθνικές στρατηγικές υποδομές, εξασφαλίζοντας τη δημόσια ιδιοκτησία των δικτύων, στα οποία οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, ξεκινώντας από τις επικοινωνίες. Η ψηφιακή μετάβαση, η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από το ΕΠΑ, πρέπει να συμβαδίζει με την τεχνολογική κυριαρχία, το εθνικό νέφος και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”.
“Για να επιτευχθούν όλοι οι αναπτυξιακοί στόχοι, απαιτείται μια πολιτιστική επανάσταση στη σχέση μεταξύ του κράτους και του παραγωγικού συστήματος, η οποία πρέπει να είναι ισότιμη και να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όσοι έχουν σήμερα τη δύναμη και τη θέληση να δραστηριοποιηθούν στην Ιταλία πρέπει να υποστηρίζονται και να διευκολύνονται, όχι να παρενοχλούνται και να αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Επειδή ο πλούτος δημιουργείται από τις επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους, όχι από το κράτος με διατάγματα ή διατάγματα. Τότε το σύνθημά μας θα είναι “μην ενοχλείτε αυτούς που θέλουν να δράσουν”.
ΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΊΟ
“Υπάρχει ένα ζήτημα ανεξέλεγκτης φτώχειας” που δεν πρέπει να “αγνοηθεί. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στον οποίο απευθύνω θερμό χαιρετισμό, επανέλαβε πρόσφατα μια σημαντική ιδέα: “Η φτώχεια δεν καταπολεμάται με τον ευεργετισμό, η πύλη προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι η εργασία””. “Θέλουμε να διατηρήσουμε και, όπου είναι δυνατόν, να αυξήσουμε την αναγκαία οικονομική στήριξη για τους πραγματικά ευάλωτους που δεν είναι σε θέση να εργαστούν”, αλλά “για τους άλλους”, “η λύση δεν μπορεί να είναι το εισόδημα της ιθαγένειας, αλλά η εργασία”.
“Προτεραιότητα για το μέλλον θα είναι ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα εγγυάται και τις νεότερες γενιές και εκείνους που θα λαμβάνουν την επιταγή τους μόνο σε ανταποδοτική βάση”, δήλωσε η κ. Μελώνη, στην ομιλία της στη Βουλή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για “μια κοινωνική βόμβα που συνεχίζουμε να αγνοούμε, αλλά που θα επηρεάσει εκατομμύρια σημερινούς εργαζόμενους στο μέλλον, οι οποίοι θα βρεθούν με επιταγές που θα είναι ακόμη πολύ χαμηλότερες από τις ήδη ανεπαρκείς που λαμβάνουν σήμερα”.
“Υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την επιλογή μας να αναβιώσουμε τη συσχέτιση μεταξύ εκπαίδευσης και προσόντων. Είμαι ειλικρινά εντυπωσιασμένη. Διάφορες μελέτες δείχνουν πώς, σήμερα, όσοι ζουν σε μια εύπορη οικογένεια έχουν μια επιπλέον ευκαιρία να καλύψουν τις ελλείψεις ενός σχολικού συστήματος που έχει ισοπεδωθεί προς τα κάτω, ενώ οι μαθητές με λιγότερους πόρους ζημιώνονται από μια εκπαίδευση που δεν επιβραβεύει την αξία, επειδή αυτές οι ελλείψεις δεν θα καλυφθούν από κανέναν άλλον”.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
“Υπάρχει ένα άλλο σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ίσως το πιο σημαντικό. Και είναι η οικογένεια. Σκοπεύουμε να τη στηρίξουμε και να την προστατεύσουμε- και μαζί της να στηρίξουμε το ποσοστό γεννήσεων”. Για να βγούμε από τη δημογραφική παγετώδη κατάσταση”, χρειαζόμαστε “ένα τεράστιο σχέδιο, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό, για να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά της γονεϊκότητας και να ξαναβάλουμε την οικογένεια στο κέντρο της κοινωνίας. Μία από τις δεσμεύσεις μας” είναι “να αυξήσουμε τα ποσά του ενιαίου και του καθολικού επιδόματος και να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στεγαστικό δάνειο για την πρώτη τους κατοικία”.
“Με δεδομένο ότι τα οικογενειακά σχέδια συμβαδίζουν με την εργασία, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για την απασχόληση των γυναικών με κάθε τρόπο, επιβραβεύοντας τις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές που προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για να συνδυάσουν το χρόνο εργασίας στο σπίτι και υποστηρίζοντας τους δήμους ώστε να εγγυηθούν δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα είναι ανοιχτοί μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων και των γραφείων. Η Ιταλία χρειάζεται μια νέα διαγενεακή συμμαχία”.
“ΔΕΝ ΈΝΙΩΣΑ ΠΟΤΈ ΣΥΜΠΆΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΏΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΈΝΟΥ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΎ”
“Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι τα διακριτικά στοιχεία του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού στα οποία πάντα αναγνώριζα τον εαυτό μου. Και ως εκ τούτου, παρά τα όσα έχουν υποστηριχθεί εργαλειακά, ποτέ δεν αισθάνθηκα συμπάθεια ή εγγύτητα προς τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Για οποιοδήποτε καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην ομιλία της στη Βουλή.
“Πάντα θεωρούσα τους φυλετικούς νόμους του 1938 ως το χαμηλότερο σημείο της ιταλικής ιστορίας, μια ντροπή που θα σημαδεύει για πάντα το λαό μας. Οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα διέλυσαν ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ιταλία, για περισσότερο από μισό αιώνα, με μια σειρά από φρικαλεότητες που επηρέασαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη”. “Και η φρίκη και τα εγκλήματα, από όποιον κι αν διαπράττονται, δεν αξίζουν καμία απολύτως δικαιολογία και δεν αντισταθμίζονται από άλλες φρίκες και άλλα εγκλήματα. Στην άβυσσο ποτέ δεν ισοφαρίζεις, απλά πέφτεις”.
Ο ΑΓΏΝΑΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΜΑΦΊΑΣ
“Η νομιμότητα θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Άρχισα να ασχολούμαι με την πολιτική σε ηλικία 15 ετών, την επομένη της σφαγής στη Via D’Amelio, κατά την οποία η Μαφία σκότωσε τον Paolo Borsellino, οδηγούμενη από την ιδέα ότι δεν μπορούσε κανείς να παρακολουθεί αμέτοχος, ότι ο θυμός και η αγανάκτηση έπρεπε να μετατραπούν σε πολιτική δέσμευση. Η πορεία που με οδήγησε στο να είμαι σήμερα πρωθυπουργός πηγάζει από το παράδειγμα αυτού του ήρωα”. “Θα αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο της μαφίας κατά μέτωπο”, στην “πρώτη γραμμή”, όπως μας δίδαξαν οι πολλοί ήρωες που έδωσαν το παράδειγμα με το θάρρος τους”. “Οι εγκληματίες θα έχουν περιφρόνηση και ακαμψία”.
COVID
“Η Ιταλία έχει υιοθετήσει τα πιο περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη Δύση, φτάνοντας στο σημείο να περιορίσει σημαντικά τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων και τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά παρόλα αυτά είναι μεταξύ των κρατών με τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας και μόλυνσης. Κάτι, σίγουρα, δεν λειτούργησε και γι’ αυτό θέλω να πω από τώρα και στο εξής ότι δεν θα επαναλάβουμε αυτό το μοντέλο σε καμία περίπτωση”.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
“Ίσως το πιο σημαντικό” που πρέπει να γίνει στο μέτωπο της μετανάστευσης είναι “να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν τους μετανάστες, ιδίως τους νεότερους, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, τις πολιτιστικές τους ρίζες, την οικογένειά τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Στις 27 Οκτωβρίου του επόμενου έτους θα σημειωθεί η 60ή επέτειος του θανάτου του Enrico Mattei, ενός σπουδαίου Ιταλού”. “Εδώ, πιστεύω ότι η Ιταλία θα πρέπει να προωθήσει ένα “σχέδιο Ματέι” για την Αφρική, ένα ενάρετο μοντέλο συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ και των αφρικανικών κρατών”.
“Επειδή δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα ασύλου για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη μετανάστευση είναι να αποτρέψουμε την επιλογή της εισόδου στην Ιταλία από τους διακινητές που μεταφέρουν τους μετανάστες”.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
“Ο Μοντεσκιέ είπε ότι “η ελευθερία είναι εκείνο το αγαθό που κάνει κάποιον να απολαμβάνει κάθε άλλο αγαθό”. Η ελευθερία είναι το θεμέλιο μιας αληθινής κοινωνίας ευκαιριών- είναι η ελευθερία που πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειές μας- η ελευθερία να είμαστε, να κάνουμε, να παράγουμε. Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα περιορίσει ποτέ τις υφιστάμενες ελευθερίες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα δούμε όταν αποδειχθούν τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δικαιωμάτων και των αμβλώσεων, ποιος έλεγε ψέματα και ποιος έλεγε την αλήθεια στην προεκλογική εκστρατεία σχετικά με τις πραγματικές μας προθέσεις”.