Θα καταφέρουν οι Ζούκερμπεργκ και Μασκ να ανακόψουν την κατηφορική πορεία των εταιρειών τους;
Της Parmy Olson/Bloomberg
Η αναδιάρθρωση είναι μια φρικτή περίοδος για το προσωπικό οποιασδήποτε εταιρείας, είναι όμως επίσης μια ευκαιρία να επικεντρωθεί κανείς σε αυτό το οποίο του αποφέρει με αξιόπιστο τρόπο χρήματα. Ο Έλον Μασκ έκανε τόσο μεγάλες περικοπές στην Twitter που η ομάδα του άρχισε να ζητά από δεκάδες εργαζόμενους να επιστρέψουν μετά την απόλυση τους την περασμένη Παρασκευή, όταν περίπου στους μισούς από αυτούς έδειξαν την πόρτα. Η Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ετοιμάζεται, εν τω μεταξύ, να απολύσει χιλιάδες από τους περίπου 87.000 μισθωτούς της την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στην πρώτη φορά στην ιστορία της που πραγματοποιεί μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.
Ο Μασκ και ο Ζούκερμπεργκ διοικούν εταιρείες με τη διαφήμιση στο DNA τους και θα πρέπει να επικεντρωθούν ξανά στο να είναι καλές διαφημιστικές επιχειρήσεις, αν θέλουν να ανακόψουν την παρακμή τους – ακόμα κι αν η στιγμή της κυριαρχίας τους φαίνεται να έχει φτάσει στο ζενίθ της και πλέον να υποχωρεί.
Αντίθετα, ο ιδρυτής της Facebook τρέχει πίσω από την εικονική πραγματικότητα και ο Μασκ απειλεί τους διαφημιστές οι οποίοι μποϊκοτάρουν το Twitter, καθώς εταιρείες όπως η General Motors, η Microsoft και η Verizon Communications αναστέλλουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους στον ιστότοπο λόγω ανησυχιών για ανεπαρκή έλεγχο περιεχομένου.
Ο Ζούκερμπεργκ έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας νέας δραστηριότητας βασισμένης στην εικονική πραγματικότητα – το μετασύμπαν (metaverse) – που περιλαμβάνει μια συσκευή ακοής και εικόνας 1.499 δολαρίων την οποία προμοτάρει, ανεξήγητα, ως κατάλληλη για συναντήσεις γραφείου. Ο Μασκ πουλάει τα μπλε σήματα επαλήθευσης λογαριασμών του Twitter έναντι 8 δολαρίων και τα αφαιρεί από όποιον δεν πληρώνει.
Και οι δύο δισεκατομμυριούχοι κυνηγούν πεισματικά ιδέες οι οποίες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποφέρουν χρήματα σε μια εποχή που και οι δύο εταιρείες πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ειδικότερα, η Twitter βρίσκεται υπό το βάρος ετήσιων πληρωμών τόκων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στο χρέος το οποίο ανέλαβε κατά την εξαγορά της εταιρείας ο Μασκ.