Ο αντιστάρ Κιλιτσντάρογλου
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ / Κreport.gr
Κανείς στην Τουρκία δεν θεωρεί τον Κιλιτσντάρογλου χαρισματικό ηγέτη και μέχρι πρότινος ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να νικήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, οι ηγετικές ικανότητες του Κιλιτσντάρογλου έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα και εστιάζουν πολύ στην ουσία και λιγότερο στην επικοινωνία της, άλλωστε ένα από τα μεγάλα προβλήματα τόσο του ίδιου όσο και της συμμαχίας των έξι είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, η επικοινωνία.
Ο Κιλιτσντάρογλου, ένας αναπάντεχος νέος αρχηγός του CHP μετά τον σκληροπυρηνικό και βαθιά εθνικιστή Ντενίζ Μπαϊκάλ κατάφερε από το 2010 οπότε ανέλαβε τα ινία του κόμματος μέχρι σήμερα να το μεταμορφώσει.
Το σκληρό κεμαλικό και εθνικιστικό CHP έχει σήμερα ρίξει γέφυρες στους συντηρητικούς ισλαμιστές και κυρίως στις μαντηλοφορούσες ισλαμίστριες. Ποιος θα πίστευε ποτέ πριν από λίγα χρόνια ότι το CHP θα πρότεινε νομοσχέδιο που θα εγγυάται την ελευθερία του κεφαλομάντηλου στην δημόσια διοίκηση;
Το (νέο) CHP έριξε γέφυρες στους Κούρδους, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο και για τις δύο πλευρές. Σήμερα, στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, τρίτο κόμμα μετά το HDP και το ΑΚΡ είναι το CHP ενώ για έναν σημαντικό αριθμό νέων Κούρδων αλλά και Τούρκων, το CHP είναι πια πρώτη επιλογή ψήφου.
O Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να εξασθενίσει την ισχύ των υπέρ-εθνικιστών και δογματικών κεμαλιστών στο κόμμα, στηρίζοντας την αριστερή πτέρυγα και τους φιλελεύθερους, αλλά και τους Αλεβίτες που έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακά, επιτρέποντας έτσι στο CHP να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο μόνος αρχηγός του CHP διαχρονικά που οι Κούρδοι θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει στις επερχόμενες εκλογές.
Ο αρχηγός του CHP κατάφερε με επιμονή και υπομονή να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας των έξι, παρά τις βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφοροποιήσεις.
Και, στην κρίσιμη στιγμή, κατάφερε ακόμα να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα και να διαπραγματευτεί με επιτυχία την επιστροφή της Μεράλ Ακσενέρ στην συμμαχία.
Συνεπώς, ο Κιλιτσντάρογλου ίσως να είναι αρκετά χαρισματικός ώστε να μπορέσει να οδηγήσει την Τουρκία μακριά από την πόλωση και να διαχειριστεί την μετάβαση σε μια μετά Ερντογάν εποχή, η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα.