Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Carl Bernstein προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια “τεράστια δύναμη” που θέτει προκλήσεις για το μέλλον της δημοσιογραφίας.

BBC By Emma Petrie
Arts and culture reporter

Ο Bernstein και ο συνάδελφός του Bob Woodward ήταν οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου Watergate και της πτώσης του προέδρου Nixon το 1972.

Η ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη δυνατότητα κυκλοφορίας παραπλανητικών πληροφοριών.

Ο Μπερνστάιν δήλωσε ότι “η αλήθεια είναι η βασική γραμμή για οτιδήποτε στη ζωή σας”.

Σε συνέντευξή τους στον Amol Rajan του BBC, οι Bernstein και Woodward προβληματίστηκαν επίσης για την πτώση του Νίξον, την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την κατάσταση των ΗΠΑ και του κόσμου σήμερα.

Ο Bernstein δήλωσε: “Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Ο Τύπος είναι το βασικό στοιχείο μιας κοινότητας που μπορεί να το επιτύχει αυτό”. Ερωτηθείς γιατί κάποιος πρέπει να γίνει δημοσιογράφος σήμερα, είπε ότι πρέπει να βρει “την καλύτερη δυνατή εκδοχή της αλήθειας”.

Ο Ρόμπερτ Γούντγουορντ δήλωσε ότι το πολιτικό μίσος έχει γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Το πρόγραμμα Chat GPT, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιήθηκε ευρέως τον τελευταίο χρόνο και ο Rajan που τους πήρε τη συνέντευξη τους διάβασε ένα απόσπασμα που είχε παράγει το συγκεκριμένο ΑΙ πρόγραμμα για τους δύο βετεράνους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Περιέγραφε συνοπτικά ποιοι ήταν και έλεγε ότι το έργο τους “ενέπνευσε μια νέα γενιά δημοσιογράφων και καθιέρωσε ένα νέο πρότυπο για το ερευνητικό ρεπορτάζ”.

Ο Bernstein δήλωσε ότι δεν ενθουσιάστηκε με το απόσπασμα και το χαρακτήρισε ως “ένα αμάλγαμα πραγμάτων που έχουν γραφτεί για εμάς”.

Carl Bernstein described AI as a huge force to be grappled with.

Αναγνώρισε μέρος του από ένα φυλλάδιο που χρησιμοποιήθηκε για το συνέδριο στο οποίο είχαν συμμετάσχει. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τα πρώτα στάδια της τεχνητής νοημοσύνης, είπε: “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια δύναμη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αυτόν τον κόσμο”.

Συζητώντας για τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης, ο Woodward δήλωσε: “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες που υπάρχουν: “Μπορώ να τηλεφωνήσω στο Πεντάγωνο και να πω: “Θα ήθελα να μιλήσω με τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον κορυφαίο στρατιωτικό”, και αυτός είτε θα μιλήσει είτε όχι. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να το κάνει αυτό”.

Η ιστορία τους για το Γουότεργκεϊτ ξεκίνησε με τους δύο δημοσιογράφους να ασκούν παραδοσιακή δημοσιογραφία, χτυπώντας πόρτες μετά από μια διάρρηξη και κατέληξε στην αποκάλυψη των αδικημάτων του προέδρου Νίξον.

Dustin Hoffman and Robert Redford in All the President’s Men

Το ζεύγος είναι σεβαστό στη δημοσιογραφία των ΗΠΑ για το βραβευμένο ρεπορτάζ τους και το βιβλίο τους για το Watergate μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία All the President’s Men.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1976 και πρωταγωνιστούσαν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Γούντγουορντ και ο Ντάστιν Χόφμαν ως Μπερνστάιν.