Home Τριτη Ματια Η χαρά της ζωής: Τι κάνουν οι Γάλλοι για να είναι ευτυχισμένοι

Η χαρά της ζωής: Τι κάνουν οι Γάλλοι για να είναι ευτυχισμένοι

by bot

Οι άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το ευ ζην, αναζητούν τρόπους να ζουν ευτυχισμένοι ή να περνούν καλά χωρίς γκρίνιες και άσκοπα παράπονα.  Τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ομως χρειάζεται να πιστεύεις στη ζωή και να προσπαθείς καθημερινά να την απολαμβάνεις. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνουν οι Γάλλοι οι οποίοι στηρίζουν με διάφορους τρόπους το γνωστό μας “joie de vivre”. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι τυχαίες οι τεράστιες αντιδράσεις στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αύξηση η οποία τελικά έγινε νόμος του κράτους τους χαλάει ακριβώς αυτή την τάση προς τη χάρα της ζωής. 

Η Ajiri Aki ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Γαλλία όταν ήταν φοιτήτρια. Το ταξίδι της άνοιξε τα μάτια, αναφορικά με το πώς ζουν οι κάτοικοι εκεί. Αλλά μόνο όταν μετακόμισε στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη το 2011 παρατήρησε την κινητήρια δύναμη πίσω από τον τρόπο που ζουν οι Γάλλοι.

Ονομάζεται joie de vivre και σημαίνει «η χαρά της ζωής». Οι Παριζιάνοι βρίσκουν χαρά σε αυτό που τρώνε, στο πού πηγαίνουν, στις συζητήσεις που κάνουν και στο πώς περνούν το χρόνο τους.

Δείτε τι κάνουν οι Γάλλοι για να καλλιεργήσουν το joie de vivre:

1. Βρίσκουν ευχαρίστηση σπλώς στο να υπάρχουν

Χωρίς να το ξέρει, η πρώτη της επίσκεψη στο Παρίσι —μια μέρα άσκοπης περιπλάνησης μόνη της— της επέτρεψε να εξασκήσει την ωραία γαλλική τέχνη του flânerie («βόλτα»).

Η εργασιακή κουλτούρα της Γαλλίας τη βοηθά να βρίσκει χρόνο αδράνειας. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι λαμβάνουν πέντε εβδομάδες διακοπών με αμοιβή, συν τις 11 εθνικές αργίες. Το 2017, τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που επέτρεπε στους υπαλλήλους να αποσυνδεθούν από τα email εκτός ωραρίου εργασίας.

2. Χτίζουν διασυνδέσεις μέσω του φαγητού

Στη Γαλλία, το μέρος που αγοράζουν το φαγητό τους έχει τόση σημασία όσο και το ίδιο το φαγητό. Στην Aki αρέσει να ζητάει συστάσεις από τον τοπικό τυροκόμο. Θα τη βοηθήσει να επιλέξει από μια ποικιλία τυριών, επιτρέποντάς της να δοκιμάσει μερικά, λέει στο CNBC.

3. Οι άνθρωποι είναι ενωμένοι

Οι Γάλλοι συγκεντρώνονται μεταξύ τους τακτικά και συχνά δειπνούν με την οικογένεια και τους φίλους γύρω από το τραπέζι. Τα γεύματα του Σαββατοκύριακου είναι πολύ μεγάλα. Το 2010, η UNESCO αναγνώρισε το γαλλικό γεύμα ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

4. Γιορτάζουν και προστατεύουν τις τέχνες

Η Γαλλία προστατεύει μουσικούς, σινεφίλ, συγγραφείς, ζωγράφους και άλλους.
Αυτοί οι επαγγελματίες εργάζονται έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών ετησίως και η κυβέρνηση τους πληρώνει έναν μισθό για το υπόλοιπο διάστημα, ώστε να έχουν χρόνο να δημιουργήσουν.

5. Νιώθουν καλά με τον ευατό τους

Η Aki μετακόμισε στο Παρίσι φορώντας πράσινους φακούς επαφής και μια περούκα αξίας 700 δολαρίων. Μέχρι εκείνο το σημείο, ήθελε πολύ να έχει το ψηλό και αδύνατο σώμα της Naomi Campbell.

Πλέον, αφού έχει περάσει ένα διάστημα ζώντας ανάμεσα στους Γάλλους, έχει ξυρίσει το κεφάλι της, αντικατέστησε την εμμονή της με τις μάρκες με το πάθος της για τα πιάτα αντίκες και άλλαξε γνώμη σχετικά με την παλστική μύτης που ήθελε να κάνει.

6. Δεν χρησιμοποιούν τη φράση «ένοχη ευχαρίστηση»

Plaisir («ευχαρίστηση») είναι μια λέξη που ακούει ή χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Οι Γάλλοι ακολουθούν μια αρχή: Αν κάτι δεν τους ευχαριστεί, δεν πρόκειται να το κάνουν. Και αν κάτι τους φέρνει ευχαρίστηση, σίγουρα δεν θα αισθάνονται ένοχοι που το κάνουν.

moneyreview.gr 

You may also like

artpointview.gr @ 2024