ΗΠΑ: Η διπλωματία είναι ο «προτιμότερος δρόμος» για να επιλυθεί η κρίση που έχει προκαλέσει το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα
Η χούντα έκλεισε τον εναέριο χώρο εν αναμονή επίθεσης ξένης δύναμης αφότου έληξε, την Κυριακή, το τελεσίγραφο της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής για την αποκατάσταση του προέδρου Μπαζούμ. Γερμανία και Ιταλία ζήτησαν να δοθεί χρόνος για να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση
Η διπλωματία είναι ο «προτιμότερος δρόμος» για να επιλυθεί η κρίση που έχει προκαλέσει το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, τόνισε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Radio France Internationale (RFI).
«Είναι βέβαιο πως η διπλωματία είναι ο προτιμότερος δρόμος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η προσέγγιση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, είναι επίσης η δική μας προσέγγιση και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε προσωπικές συνομιλίες με τους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα του περασμένου μήνα.
Η εκτελούσα χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Victoria Nuland δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν “εξαιρετικά ειλικρινείς και μερικές φορές αρκετά δύσκολες”.
Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το πραξικόπημα μπορεί ακόμη να τερματιστεί διπλωματικά και να αποκατασταθεί ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ, αλλά ανέστειλε εν τω μεταξύ τις πληρωμές βοήθειας.
Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση.
Η Ecowas – ένα εμπορικό μπλοκ 15 δυτικοαφρικανικών κρατών – είχε δώσει προθεσμία στις 23:00 GMT της Κυριακής στους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα να παραιτηθούν και να αποκαταστήσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο.
Οι πραξικοπηματίες ηγέτες απάντησαν στην απειλή στρατιωτικής δράσης από το μπλοκ κλείνοντας τον εναέριο χώρο του Νίγηρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα Νιαμέι, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι, σε συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους “εάν υπάρχει επιθυμία από την πλευρά των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για αυτό να επιστρέψουν στη συνταγματική τάξη”.
“Δεν θα έλεγα ότι δεχτήκαμε με κανένα τρόπο αυτή την προσφορά”, είπε.
Η κ. Nuland δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου, ταξίαρχο Moussa Salaou Barmou, αλλά όχι με τον αυτοανακηρυχθέντα νέο ηγέτη του Νίγηρα, στρατηγό Abdourahamane Tchiani, ή με τον κ. Bazoum.
Ο κ. Μπαζούμ παραμένει υπό κράτηση, αλλά στο παρελθόν έχει μιλήσει τηλεφωνικά με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι ηγέτες του πραξικοπήματος ζήτησαν από τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner βοήθεια για τη διατήρηση του ελέγχου της χώρας.
“Οι άνθρωποι που προέβησαν σε αυτή την ενέργεια εδώ κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους για την κυριαρχία τους όταν προσκαλείται η Wagner”, είπε η ίδια.
Ο στρατηγός Tchiani, πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του κ. Bazoum, κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουλίου, λέγοντας ότι ήθελε να αποτρέψει “τη σταδιακή και αναπόφευκτη πτώση” του Νίγηρα.
Η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή ανάγκασε τη Δευτέρα την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία να προειδοποιήσει τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στην περιοχή του Σαχέλ και όσους βρίσκονται ακόμη εκεί να είναι προσεκτικοί λόγω των αντι-γαλλικών αισθημάτων.
“Είναι απαραίτητο να περιορίσουν τα ταξίδια, να μείνουν μακριά από οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις και να ενημερώνονται τακτικά για την κατάσταση”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.