Το όπλο του κινήματος της πετσέτας…

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή 

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤ. ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ φωτ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΡΟΥΤΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ viral

Φούντωσε το «κίνημα της πετσέτας» και ήδη απέδωσε καρπούς. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες… απελευθέρωσε από την αυθαιρεσία τη Μικρή Σάντα Μαρία, έτσι ώστε να μπορούν να τη χαρούν όλοι κι όχι μόνον όσοι έχουν να πληρώσουν το αλμυρό τίμημα που ζητούσε ο καταπατητής επιχειρηματίας.

Παράλληλα, η Κίνηση ευαισθητοποίησε πολλούς. Πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κινητοποιούνται και διεκδικούν τον δημόσιο χώρο. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελίες για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν σφραγιστεί, όχι μόνο για την Πάρο. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «η εντολή του κ. Χατζηδάκη στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι έλεγχοι, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, να ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου (σ.σ. δηλαδή ένα μήνα που απέμεινε) προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων» (2.8.2023).

Η επιτυχία της Κίνησης πρέπει να μελετηθεί, πρωτίστως από τους συνήθεις… κινηματίες, αν φυσικά θέλουν να πετυχαίνουν κάτι και όχι να κάνουν απλώς αντιπολιτευτικό ντόρο. Ας σημειώσουμε κάποια χαρακτηριστικά.

Πρώτον: Η διαμαρτυρία οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook) και δεν έχει κομματικά χρώματα. Μοιάζει επιφανειακώς με το Κίνημα των Αγανακτισμένων, αλλά υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές. Η Κίνηση για Ελεύθερες Παραλίες έχει συγκεκριμένους στόχους και όχι κάποια φλου αγανάκτηση. Επιπλέον, η Κίνηση έχει εσωτερική διαφάνεια. Οι διαχειριστές της σελίδας στο fb (οφείλουμε να τους μνημονεύσουμε: Δαμιανός Γαβαλάς, Τόνια Παντελαίου, Ηλίας Πετράκης) είναι ορατοί. Εχουν ονοματεπώνυμο και φωτογραφία, σε αντίθεση με τους διαχειριστές της σελίδας των Αγανακτισμένων που ποτέ δεν μάθαμε ποιοι είναι.

Η Κίνηση για Ελεύθερες Παραλίες έχει συγκεκριμένους στόχους και όχι κάποια φλου αγανάκτηση. Επιπλέον, έχει εσωτερική διαφάνεια.

Δεύτερον: Η διαμαρτυρία ήταν καθ’ όλα ειρηνική. Δεν παρεισέφρησαν οι «γνωστοί άγνωστοι» για να κάψουν τις ξαπλώστρες, ούτε ακούσαμε συνθήματα για «κόκκινες παραλίες» ή «βία στη βία των καταπατητών».

Τρίτον: Εκµεταλλεύτηκαν µε έξυπνο τρόπο τα ψηφιακά εργαλεία και τα δημόσια δεδομένα, αυτά τα ελάχιστα στα οποία το κράτος επιτρέπει να έχουν πρόσβαση οι πολίτες· ας είναι καλά η Διαύγεια. Στην «Ιστοσελίδα Παρουσίασης των Νόμιμα Παραχωρημένων Παραλιακών Εκτάσεων» lab.digitalparos.com, διαβάζουμε: «Αναπτύξαμε αυτόν τον χάρτη μαζί με την Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες με σκοπό να παρέχουμε εύκολη οπτική ενημέρωση για τα όρια των παραχωρήσεων, όπως αυτά περιγράφονται στις συμβάσεις μίσθωσης που είναι διαθέσιμες στη Διαύγεια». Με άλλα λόγια, οι πολίτες διεκδίκησαν με στοιχεία το δίκιο τους, επειδή το 2010 το ελληνικό κράτος είχε μια έκλαμψη διαφάνειας και έκτοτε δημοσιοποιεί κάποια από τα δεδομένα του.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε το μπάχαλο του ελληνικού κράτους, επανιδρυμένου ή επιτελικού. Οι δήμοι κάνουν τις συμβάσεις, το κεντρικό κράτος ελέγχει αν αυτές τηρούνται και προβαίνει σε κυρώσεις και η Ελληνική Αστυνομία μάς λέει ότι στις παραλίες υπάρχει κάτι σαν το πανεπιστημιακό άσυλο. Η εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η αρμοδιότητα της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο θέμα «είναι καθαρά το ποινικό κομμάτι. Είτε η διαδικασία η αυτόφωρη είτε η υποβολή μήνυσης». Ετσι όλα φτάνουν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που αγωνιά να μην ξαναχρεοκοπήσει η χώρα, ελέγχει και τις ξαπλώστρες στην Τζια. «Εδωσα εντολή», είπε, «να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι, με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες».

Το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να μείνει μεταξύ μας. Διότι έτσι και μάθουν στη Standard & Poor’s το επίπεδο μάνατζμεντ του ελληνικού κράτους και με τι ασχολείται ο υπουργός Οικονομίας, όχι μόνο δεν θα μας δώσουν επενδυτική βαθμίδα, αλλά θα πάρουν πίσω και τις junk που έχουμε.