Έξι ημέρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, η στρατιωτική εκστρατεία της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας εντείνεται. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες που ζουν στο βόρειο μισό της Λωρίδας να μετακινηθούν νότια ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.
Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας ηγέτες της Χαμάς και υποδομές. Αλλά η στρατιωτική τοποθέτηση του Ισραήλ έχει αλλάξει: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες, όπου η εστίασή του ήταν στη διεξαγωγή χειρουργικών χτυπημάτων σε στρατιωτικές τοποθεσίες, η IAF επεκτείνει την εντολή της για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα στόχων που συνδέονται με τη Χαμάς, ακόμη και όταν εξυπηρετούν επίσης πολιτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, εκπαιδεύονταν μηχανικοί της Χαμάς για την κατασκευή εκρηκτικών υλών.
Το γεγονός ότι η Χαμάς εξαπολύει τις επιχειρήσεις της από πολιτικά οχυρά δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για τον ισραηλινό στρατό.
Οι Ισραηλινοί από τη δεξιά και την αριστερά, που είναι πικρά διχασμένοι ως προς την πολιτική, υποστηρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να εξαλείψει τη Χαμάς και να κάνει αυτόν τον πόλεμο τον τελευταίο που θα διεξάγει το Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση. Είναι επίσης ενωμένοι στην αμοιβαία απέχθεια για τη σημερινή κυβέρνηση -με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου- η οποία απέτυχε να προλάβει και να απαντήσει στο μακελειό του Σαββάτου και, σύμφωνα με το κοινό, είναι εξ αρχής υπεύθυνη για την αποτυχημένη πολιτική στη Γάζα. Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη σφαγή του Σαββάτου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Jerusalem Post.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι πρωθυπουργός τα τελευταία 13 χρόνια (πλην ενός σύντομου διαστήματος στην αντιπολίτευση), προσπάθησε να ενισχύσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να αποδυναμώσει τον αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχει τμήματα της Δυτικής Όχθης.
Όσο η κοσμική εθνικιστική Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει αδύναμη υπό τον ογδοντάχρονο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το σκεπτικό, ο Μπίμπι και οι δεξιές κυβερνήσεις του θα μπορούσαν να αποφύγουν τις πραγματικές συζητήσεις για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Οπως αναφέρεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα GZERO Media υπό την εποπτεία του Νετανιάχου, η Χαμάς έλαβε φορτηγά με μετρητά από το Κατάρ, τα οποία χρησιμοποίησε για να ενισχύσει την τρομοκρατική της υποδομή. Επιπλέον, αύξησε τις άδειες εργασίας για τους κατοίκους της Γάζας στο Ισραήλ σε σχεδόν 20.000 το 2023 σε σύγκριση με 2.000-3.000 το 2021, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ηρεμία στη Γάζα.
Μέρος αυτής της προσέγγισης είχε τις ρίζες της σε μια βασική πεποίθηση: καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις παρά αυτός που δεν ξέρεις. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να ανεχθεί τις επιθέσεις με ρουκέτες και τις ημι-τακτικές στρατιωτικές αναζωπυρώσεις με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλά η σφαγή του Σαββάτου έδειξε ότι αυτή η πολιτική απέτυχε παταγωδώς.
“Έχουμε εδώ την κατάρρευση της αντίληψης του Νετανιάχου ότι αν αποδυναμώσει την ΠΑ και ενισχύσει τη Χαμάς”, το status quo μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε ο δημοσιογράφος του al-Monitor Ben Caspit σε διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη.
Τι – ή ποιος – θα ακολουθήσει λοιπόν; Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να αναλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς εξοντωθεί, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν πιστεύουν πλέον ότι το αύριο θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Το χειρότερο έχει ήδη έρθει.
Κλειστό το πέρασμα της Ράφα
Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επικοινωνία με Ισραηλινούς και Αιτύπτιους για να βγάλουν τον κόσμο έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN.
Στο Κατάρ ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Ντόχα του Κατάρ και θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ανώτερα στελέχη της Χαμάς ζουν στο Κατάρ και η κυβέρνηση του Κατάρ παρέχει οικονομική στήριξη στη Γάζα.