Σταθερά στις διατροφικές μας συνήθειες τα ρεβύθια
Τα ρεβίθια αποτελούσαν βασικό συστατικό της κουζίνας της Αρχαίας Ελλάδας, κομβικό «κλειδί» για μία ισορροπημένη διατροφή.
Πατρίδα τους είναι η Μεσοποταμία όπου καλλιεργήθηκαν περίπου 7.500 χιλιάδες χρόνια πριν.
Πάμε να δούμε πως μας… προστατεύουν τα ρεβίθια.
Πρώτα απ’ όλα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη μιας και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία μάλιστα συνιστά την κατανάλωσή τους για το «χαμήλωμα» των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, όπως έχει διαπιστωθεί επιστημονικά η μακροχρόνια κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα ρεβίθια έχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα τη μείωση και των τριγλυκεριδίων και της πίεσης του αίματος.
Τα ρεβίθια ακόμη περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο που ενισχύουν την υγεία των οστών παίζοντας θετικό ρόλο στη διατροφή των ατόμων που θέλουν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.
Είναι μια οικονομική εναλλακτική της πρωτεΐνης κρέατος, καθώς διαθέτουν φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα ευεργετικά για τον οργανισμό.
Τα ρεβίθια είναι «μεταλλικά» καθώς είναι πηγή πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό που συντελούν στην ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού εναντίον τοξινών ή ξένων εισβολέων που απειλούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος συμβάλλουν την υγεία του εντέρου και διευκολύνουν την χώνεψη.