Σε πόλεις χωρίς καλό δίκτυο απορροής υδάτων, με ελλιπή ή μη αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς χώρους πρασίνου και με μπαζωμένα ρέματα ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων είναι συχνότερος. Σε όλα αυτά αν προστεθούν οι περαιτέρω παρεμβάσεις του ανθρώπου στο υδρογραφικό δίκτυο, η αποψίλωση των δασών και τα λοιπά εμπόδια που συναντά το νερό της βροχής το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Τις δυσμενείς επιπτώσεις των σφοδρών βροχοπτώσεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές στην Ουάσιγκτον αναζητώντας λύσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα των ΗΠΑ σχετίζεται με το απαρχαιωμένο αποχετευτικό σύστημα και τον ποταμό Ανακόστια, στον οποίο τις εποχές που καταγράφεται μεγάλο ποσοστό βροχοπτώσεων συγκεντρώνονται λύματα και συχνά υπερχειλίζει με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η πόλη.

Οι τοπικές αρχές δαπάνησαν πολλά δισ. δολάρια για εργασίες στο δίκτυο και την κατασκευή συστήματος με σήραγγες που θα αποτρέπει κατά περίπου 98% την υπερχείλιση λυμάτων από τον ποταμό.

Πριν την ολοκλήρωση του έργου το παρωχημένο σύστημα δεν επέτρεπε την απορρόφηση του νερού, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τουλάχιστον 84 πλημμύρες ετησίως με περίπου 2 δισ. γαλόνια ανεπεξέργαστων λυμάτων να καταλήγουν στον ποταμό.

Με τη λειτουργία του νέου δικτύου αυτό αναμένεται να συμβαίνει μόνο δύο φορές το χρόνο με την πρώτη φάση του έργου ήδη να έχει καταφέρει να συγκρατήσει 15 δισ. γαλόνια ανεπεξέργαστων λυμάτων και όμβριων υδάτων μακριά από τον ποταμό, μαζί με 9.800 τόνους σκουπιδιών, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές εστίασαν και σε οικονομικότερες, απλούστερες και περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις όπως η κατασκευή κήπων βροχής (rain garden).

Μπορεί να μοιάζουν με τα κοινά παρτέρια που συναντούμε στα πεζοδρόμια, ωστόσο αυτοί οι πράσινοι χώροι διαφέρουν σε μέγεθος και φέρουν διόδους, μέσω των οποίων επιτρέπεται η είσοδος του νερού το οποίο καταλήγει στο έδαφος με στόχο τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση βρόχινου νερού.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, ο κήπος βροχής είναι μία εσοχή στο τοπίο με πυθμένα, όπου συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και συγκρατείται από το έδαφος και τις ρίζες των φυτών. Επιπλέον, βοηθά ώστε να φιλτράρονται οι ρύποι της απορροής, ενώ υπάρχουν και πιο σύνθετοι κήποι βροχής με συστήματα αποστράγγισης.

Ήδη άλλες αμερικανικές πολιτείες έχουν δοκιμάσει το σύστημα αυτό με θετικά αποτελέσματα, με τη Νέα Υόρκη να διαθέτει περισσότερους από 12.000 κήπους βροχής σε όλη την πόλη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η οδός 6th Street Green Corridor στο Μπρούκλιν, είναι αυτό που μαρτυρά η ονομασία της: Ένας πράσινος διάδρομος, αφού την κοσμούν 11 κήποι βροχής, οι οποίοι όχι μόνο ομορφαίνουν το περιβάλλον, αλλά σαν σφουγγάρι απορροφούν το βρόχινο νερό.

«Αυτή δίπλα μας είναι μία πράσινη υποδομή, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη μείωση των πλημμυρών και την απορρόφηση όμβριων υδάτων, ώστε να μη μολύνεται το κανάλι Gowanus», δήλωσε η Άντρια Πάρκερ εκτελεστική διευθύντρια Gowanus Canal Conservancy.

Δανάη Δασοπούλου

ΠΗΓΗ newmoney