Ντιέγκο Γκαρσία: Το τροπικό νησί «κόλαση» για δεκάδες εγκλωβισμένους μετανάστες
photo – Οι μετανάστες που διαφεύγουν από τη Σρι Λάνκα απεικονίζονται στο κατάστρωμα του Marayan, ενός αλιευτικού σκάφους 50 ποδών.
Δεκάδες μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί για μήνες σε ένα μικροσκοπικό βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό, αφού διασώθηκαν από το αλιευτικό σκάφος τους που αντιμετώπιζε δυσκολίες. Νιώθουν απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν για ένα ασφαλές μέρος, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης ως κόλαση, αλλά το ασυνήθιστο νομικό καθεστώς του νησιού τους έχει αφήσει να νιώθουν φοβισμένοι και αβοήθητοι.
Νωρίς ένα πρωινό, τον Οκτώβριο του 2021, αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε να παλεύει κοντά στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία. Το σκάφος τράβηξε αμέσως την προσοχή των αρχών του νησιού – στην περιοχή φιλοξενείται μια μυστική στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, εκατοντάδες μίλια μακριά από κάθε άλλο πληθυσμό, και μη εξουσιοδοτημένοι επισκέπτες απαγορεύονται.
Σύντομα κατέστη σαφές ότι οι 89 επιβαίνοντες -Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι δήλωσαν ότι διέφευγαν από διώξεις- δεν σκόπευαν στην πραγματικότητα να αποβιβαστούν στο νησί.
Σχεδίαζαν να ζητήσουν άσυλο στον Καναδά, ένας ισχυρισμός που υποστηριζόταν από χάρτες, ημερολογιακές εγγραφές και δεδομένα GPS στο πλοίο, προτού οι άσχημες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στον κινητήρα τους βγάλουν εκτός πορείας.
Καθώς το σκάφος αντιμετώπιζε προβλήματα, ένας από τους επιβαίνοντες δήλωσε ότι άρχισαν να αναζητούν το πλησιέστερο ασφαλές μέρος. «Είδαμε λίγο φως και αρχίσαμε να πλέουμε προς το Ντιέγκο Γκαρσία», δήλωσε στο BBC.
Ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού συνόδευσε το σκάφος στη στεριά και η ομάδα φιλοξενήθηκε σε προσωρινά καταλύματα.
Ένα επίσημο «ενημερωτικό σημείωμα», που εγκρίθηκε στο Λονδίνο από τον διευθυντή των υπερπόντιων εδαφών, Πολ Κάντλερ, ανέφερε ότι η «απροσδόκητη άφιξη» της ομάδας σηματοδότησε την πρώτη φορά που ζητήθηκε άσυλο στη Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού (BIOT) – την επίσημη ονομασία των νησιών.
Αυτό συνέβη πριν από 20 μήνες. Και η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων στο νησί και του Λονδίνου δίνει ενδείξεις για το γιατί οι μετανάστες – μερικοί από τους οποίους έχουν από τότε αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν λόγω της δεινής τους κατάστασης – βρίσκονται ακόμη εκεί.
Οι επικοινωνίες αμέσως μετά την άφιξή τους αποκτήθηκαν μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης προς το Υπουργείο Εξωτερικών από δικηγόρο που εκπροσωπεί ορισμένους από τους μετανάστες και έγιναν γνωστές στο BBC. Δείχνουν αξιωματούχους να παλεύουν με το τι πρέπει να κάνουν για την «πρωτοφανή εξέλιξη».
Τα πρώτα μηνύματα έκαναν λόγο για σχέδια «διερεύνησης επιλογών επισκευής της μηχανής», αλλά ανέφεραν ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να υποβάλει αιτήσεις ασύλου από το Ντιέγκο Γκαρσία.
Μέχρι την επόμενη ημέρα, αυτό το σενάριο είχε γίνει πραγματικότητα.Οι Ταμίλ είχαν παρουσιάσει μια επιστολή στον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο νησί που έλεγε ότι διέφευγαν από διώξεις, έχοντας αποπλεύσει από το Ταμίλ Ναντού της Ινδίας 18 ημέρες νωρίτερα, και «εκφράζοντας την επιθυμία να σταλούν σε μια ασφαλή χώρα».
Πολλοί έχουν έκτοτε ισχυριστεί ότι έχουν δεσμούς με τους πρώην αντάρτες Ταμίλ Τίγρεις στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ηττήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2009, και λένε ότι αντιμετώπισαν διώξεις ως αποτέλεσμα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βασανιστηρίων ή σεξουαλικών επιθέσεων.
Ένα επίσημο «ενημερωτικό σημείωμα», που εγκρίθηκε στο Λονδίνο από τον διευθυντή των υπερπόντιων εδαφών, Πολ Κάντλερ, ανέφερε ότι η «απροσδόκητη άφιξη» της ομάδας σηματοδότησε την πρώτη φορά που ζητήθηκε άσυλο στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (BIOT) – την επίσημη ονομασία των νησιών.
Πρόσθεσε ότι, εάν προσεγγιστούν από τα μέσα ενημέρωσης, η επίσημη «αμυντική γραμμή» θα είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν «ενήμερη για το περιστατικό» και «εργάζεται επειγόντως για την επίλυση της κατάστασης».
Η ομάδα «προς το παρόν δεν έχει κανένα μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο… [αλλά] με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαδοθούν τα νέα», προστίθεται.
Τους επόμενους μήνες, καθώς τα μηνύματα πηγαινοέρχονταν στο Λονδίνο, έφταναν κι άλλες βάρκες στο Ντιέγκο Γκαρσία. Κάποια στιγμή οι αριθμοί στον καταυλισμό διογκώθηκαν σε τουλάχιστον 150, εκτιμούν οι δικηγόροι, καθώς άλλοι έφτασαν στο νησί από τη Σρι Λάνκα.
Εν τω μεταξύ, η πραγματικότητα της τρέχουσας κατάστασής τους είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τους αιτούντες άσυλο.
«Αρχικά ήμουν χαρούμενη: “Επιβίωσα, παίρνω φαγητό και είμαι μακριά από τα βασανιστήρια”», δήλωσε στο BBC τον περασμένο μήνα, η Lakshani, μια από τις γυναίκες του πλοίου. Αλλά πρόσθεσε ότι το καταφύγιο στο τροπικό νησί σύντομα «αποδείχθηκε κόλαση». Δήλωσε δε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο από έναν άνδρα που ταξίδεψε με την ίδια βάρκα και στεγαζόταν στην ίδια σκηνή με εκείνη.Άρχισα να ουρλιάζω, αλλά κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει”, είπε.
Όταν αισθάνθηκε ικανή να προβεί σε επίσημη καταγγελία, λέει ότι της είπαν ότι ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς είχε πλύνει τα ρούχα της. Την υποχρέωσαν μάλιστα να μείνει στην ίδια σκηνή με τον δράστη για μια εβδομάδα πριν οι αρχές ανταποκριθούν στο αιτήμά. της και την μετακινήσουν.
Μια άλλη γυναίκα, η Shanthi, δήλωσε ότι ο σύζυγός της είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Η Lakshani είπε ότι η δική της προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της προκλήθηκε από έναν αξιωματικό στο στρατόπεδο που της είπε ότι θα την έστελναν πίσω στη Σρι Λάνκα, όπου ισχυρίζεται ότι βιάστηκε και βασανίστηκε από στρατιώτες το 2021.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η G4S -η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που επιστρατεύτηκε για τη φύλαξη του καταυλισμού μεταναστών- δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του συγκεκριμένου ισχυρισμού.
Η G4S δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της αντιμετώπιζαν τους μετανάστες στο νησί με «αξιοπρέπεια και σεβασμό ανά πάσα στιγμή», ενώ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η «ευημερία και η ασφάλεια» των μεταναστών στο ΒΙΟΤ ήταν «πρωταρχικής σημασίας» και ότι «όλοι οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και διερευνώνται πλήρως». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διοίκηση του BIOT παρέχει «εκτεταμένη ιατρική υποστήριξη».
Έχουν επίσης υπάρξει απεργίες πείνας στο νησί, στις οποίες, σύμφωνα με τους δικηγόρους, συμμετείχαν παιδιά
Σε απάντηση ερώτησης νωρίτερα φέτος, οι δικηγόροι λένε ότι ο επίτροπος του BIOT κατάσχεσε τα τηλέφωνα των μεταναστών, σταμάτησε την πρόσβαση στο κοινόχρηστο τηλέφωνο και απέσυρε την ιατρική περίθαλψη «εκτός εάν τα άτομα ήταν πρόθυμα να υπογράψουν ένα έντυπο που αποποιείται ορισμένες ευθύνες της διοίκησης του BIOT».
Η διοίκηση του BIOT απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι ως απάντηση σε μία απεργία πείνας, απομακρύνθηκαν αιχμηρά αντικείμενα από τον καταυλισμό και λήφθηκαν άλλα μέτρα για την αποφυγή αυτοτραυματισμών.
Όλοι θα συμφωνήσουν ότι η στρατιωτική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία δεν ήταν ένα μέρος που προοριζόταν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.
Η Βρετανία πήρε τον έλεγχο των νησιών Τσάγκος, μέρος των οποίων είναι το Ντιέγκο Γκαρσία, από την τότε αποικία της, τον Μαυρίκιο, το 1965 και προχώρησε στην εκδίωξη του πληθυσμού τους, ο οποίος ξεπερνούσε τα 1.000 άτομα, για να δημιουργήσει τη βάση.
Ο Μαυρίκιος, ο οποίος κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, υποστηρίζει ότι τα νησιά είναι δικά του και το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφανθεί ότι η διοίκηση του εδάφους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «παράνομη» και πρέπει να τερματιστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις να ξεκινήσει συνομιλίες για τα νησιά – μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Τις τελευταίες δεκαετίες, αμερικανικά αεροσκάφη έχουν σταλεί από τη βάση για να βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν και το Ιράκ – και φέρεται επίσης να έχει χρησιμοποιηθεί ως η λεγόμενη «μαύρη τοποθεσία» της CIA – μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη στέγαση και την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία.
Με βάση δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο φαίνεται ότι οι σκηνές που είχαν δημιουργηθεί ως εγκαταστάσεις απομόνωσης του Covid για το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποιούνται ως αυτοσχέδιος καταυλισμός μεταναστών. Περιφράξεις περιβάλλουν τον καταυλισμό και στο εσωτερικό του υπάρχουν βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις και μια καντίνα. Οι φρουροί της G4S πρέπει να συνοδεύουν τους μετανάστες εάν εγκαταλείπουν την περιοχή.
«Είμαστε οι παπαγάλοι, είμαστε σε ένα κλουβί», δήλωσε η Shanthi, για την έλλειψη ελευθερίας.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους μετανάστες λένε ότι η βασική εκπαίδευση έγινε διαθέσιμη πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά ότι τα μαθήματα έπρεπε κατά καιρούς να γίνονται έξω λόγω της μόλυνσης από αρουραίους.
Ορισμένοι μετανάστες έχουν επιστρέψει από τότε στα σπίτια τους, αφού είτε εγκατέλειψαν το αίτημά τους είτε απορρίφθηκε. Άλλοι έβαλαν πλώρη για το νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, ένα γαλλικό έδαφος, ελπίζοντας να διεκδικήσουν άσυλο εκεί, λένε οι δικηγόροι.
Επί του παρόντος, τουλάχιστον 60 Ταμίλ παραμένουν στο νησί. Περιμένουν αποφάσεις σχετικά με την τύχη τους ή αμφισβητούν προηγούμενες αποφάσεις σε περίπλοκες νομικές διαδικασίες που διεξάγονται χιλιάδες μίλια μακριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι πρόσφυγες που στάλθηκαν στη Ρουάντα μιλούν στο BBC
Τέσσερις μετανάστες Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα μεταφέρθηκαν από τις βρετανικές αρχές στη Ρουάντα από το Ντιέγκο Γκαρσία, ένα απομακρυσμένο βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό. Οι τρεις άνδρες και η μία γυναίκα, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ δικαιούνται προστασία, μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη – στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας από το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τους αιτούντες άσυλο.
Ένα χρόνο μετά και στεγασμένοι σε διαμερίσματα, λένε ότι αισθάνονται απομονωμένοι και ανασφαλείς. Ένας αξιωματούχος της Ρουάντα υπερασπίστηκε το σύστημα υγείας και δήλωσε ότι οι φόβοι για την ασφάλεια δεν συμμερίζονται.