Ποιος ζωγράφισε τα κάλαντα;
Εργαστήρι για παιδιά ηλικίας δημοτικού
από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Χαρακτηρίστηκε ως «ο ζωγράφος των Χριστουγέννων» μιας και ο ίδιος θα φτιάξει
πριν πολλά –πολλά χρόνια, έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής, «Τα κάλαντα». Σε αυτόν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον τόπο μας όλο σε μια εικόνα. Να ζωντανέψει την παιδική ηλικία τής τότε εποχής φέρνοντας στα μάτια μας τα έθιμα και την παράδοση της Ελλάδας, συνδυάζοντάς τα μάλιστα με στοιχεία από τα ταξίδια του.
Ο λόγος για τον Νικηφόρο Λύτρα. Τον “πατέρα” της νεοελληνικής ζωγραφικής, το γιο ενός λαϊκού μαρμαρογλύπτη γεννημένου στον Πύργο της Τήνου, τη μνήμη του οποίου τιμά το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού μέσα από μια σειρά εργαστηρίων με αφορμή τα 120 χρόνια από τον θάνατό του.
Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της θεματολογίας που απασχόλησε τον
Λύτρα, βρίσκεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Θεματολογία η οποία θέλει την ηθογραφία και την αποτύπωση του κοινωνικού χώρου να κατέχουν κεντρική θέση στους πίνακές του.
Αυτή η αποτύπωση γίνεται πηγή έμπνευσης και φαντασίας για μικρούς και
μεγάλους! Πιο συγκεκριμένα, από το 2005, ένα από τα πιο γνωστά έργα συλλογής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου εκτίθεται στο Ι.ΤΗ.Π.. Πρόκειται για το «Ωόν του Πάσχα» (1874-75).
Το αφιέρωμα του Λύτρα ξεκίνησε την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με το εργαστήρι Ποιος ζωγράφισε τα κάλαντα;
Παιδιά της Τήνου, ηλικίας δημοτικού είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το εμβληματικό έργο του Λύτρα. Να δουν από κοντά ένα από τα πρωτότυπα έργα του, τόσο του ίδιου όσο και του Νικολάου Λύτρα, αλλά και να λύσουν το μυστήριο ανάμεσα στη σχέση των δύο ανατρέχοντας στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Κι ακόμη, να γνωρίσουν στοιχεία από τη ζωή του και τη σύνδεσή του με τον Νικόλαο Γύζη και τον Γιαννούλη Χαλεπά, έργα των οποίων βρίσκονται επίσης στο Ι.ΤΗ.Π..
Μια ακροστιχίδα με γρίφους αμιγώς τηνιακούς αποκάλυψε το επίθετό του.
Καθρέπτες χρησιμοποιηθήκαν προκειμένου να παρατηρήσουν τα δικά τους πρόσωπα και να φτιάξουν τις δικές τους αυτοπροσωπογραφίες. Τα στοιχεία που συνθέτουν τα Κάλαντα του Λύτρα και όσα μαρτυρούν τα ταξίδια του αναλύθηκαν από τα παιδιά, με τη συνεργασία να ξεχωρίζει. Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και σύνθεσης ενός δικού τους χριστουγεννιάτικου έργου. Στο κλείσιμο του εργαστηρίου, οι μικροί συμμετέχοντες και οι μικρές συμμετέχουσες μοιράστηκαν με τους γονείς τους την εμπειρία τους και κρέμασαν
τους «πίνακές» τους πλάι στα εκθέματα του Ιδρύματος.
Ένα κλαδί Μυρτιάς και η ευχετήρια κάρτα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΤΗ.Π. για τις φετινές γιορτές, προσφέρθηκε από τους μικρούς και τις μικρές «ζωγράφους των Χριστουγέννων » στους γονείς τους, θυμίζοντάς μας έθιμα της Τήνου, τα οποία και κατέχουν κεντρική θέση ως θεματική στο έργο του Λύτρα. Το εργαστήρι πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου.
Το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Λύτρα, αναμένεται να συνεχιστεί Παρασκευή 6 έως και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με την Ριάννον Μόργκαν.
Η Ελληνοβρετανίδα χορογράφος, καθηγήτρια χορού και χορεύτρια Ριάννον έρχεται από το Λουξεμβούργο για να μας χαρίσει τρεις συναντήσεις χορού για εφήβους και ενήλικες και άλλες τρεις για παιδιά ηλικίας Δημοτικού.
Αξιοποιώντας τον χορό ως μέσο, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν παρέα με την
εμψυχώτρια των εργαστηρίων την περίπλοκη σχέση της εικαστικής τέχνης και της κίνησης.
Εμβληματικά έργα του Λύτρα ζωντανεύουν μέσα από την κίνηση του σώματος επιτρέποντας τη σύνδεση της κοινότητας με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Πρακτικές πληροφορίες
Ημερομηνία: Παρασκευή 6 – Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024
Ώρες:
15:30 – 17:00, Παιδιά τάξεων Δημοτικού
17:00 – 19:00, Έφηβοι και Ενήλικες
Κόστος συμμετοχής για τις 3 συναντήσεις: 20 Ευρώ
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Αιγίδα και Χορηγία: Kultur | lx – Arts Council Luxembourg
Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο: itiptinos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 2283029070,