Ζουράμπ Τσερετέλι – Γλυπτά του κοσμούν πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο
Ο γεννημένος στην Τιφλίδα γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας δίχασε την κοινή γνώμη με μια σειρά έργων μεγάλης κλίμακας στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου μνημείου 98 μέτρων για τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα, ο οποίος ως γνωστόν απεχθανόταν την πόλη.
Ο Τσερετέλι, που έγινε διάσημος κατά τη σοβιετική εποχή, ηγήθηκε της ομάδας σχεδιαστών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και αργότερα κατασκεύασε μεγάλα γλυπτά σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Ήταν επίσης γνωστός για την εγγύτητά του με τη ρωσική πολιτική ελίτ, λέγοντας κάποτε ότι η «υγιής ψυχή» του Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενέπνευσε να φτιάξει μια χάλκινη μελέτη του Ρώσου προέδρου.
Τι σημαίνει η κεντρική φωτογραφία:
Ιούνιος 1990 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) και ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πραγματοποιούν το πρώτο μεγάλο βήμα για τη λήξη του ψυχρού πολέμου και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η συμφωνία αφορούσε στα χημικά όπλα, το περιορισμό των πυρηνικών όπλων, την καθιέρωση παρατηρητών για την τήρηση της συμφωνίας κλπ.
Η συμφωνία αυτή που οδήγησε σε κοσμοϊστορικές αλλαγές, «σφραγίστηκε» με ένα μνημειώδες γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Ζουράμπ Τσερετέλι και τοποθετήθηκε μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (Αρχική εικόνα). Ονομάστηκε «Το καλό κατακτά το κακό» και η βάση του είναι κατασκευασμένη από τμήματα ρωσικών και αμερικανικών πυραύλων που καταστράφηκαν σύμφωνα με τη Συνθήκη Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων. Στο βάθρο στέκεται ο Άγιος Γεώργιος ο Νικηφόρος, ποδοπατώντας το δράκο.
Το έργο αντιπροσωπεύει «την ήττα του πυρηνικού πολέμου μέσω της ιστορικής συνθήκης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Ζουράμπ Κωνσταντίνοβιτς Τσερετέλι υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών από το 1997 μέχρι το θάνατό του στα 91 του χρόνια, στις 22 Απριλίου 2025

Από το 1990 στο Λονδίνο, κοντά στο ναό του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται η εντυπωσιακή γλυπτική σύνθεση του Ρωσο-γεωργιανού καλλιτέχνη με τίτλο «Σπάστε το τείχος της δυσπιστίας».