Μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

 Για τον Βρετανό αναλυτή Τζέρεμι Γουόρνερ ένα τέτοιο σενάριο, απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτή,  πλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν απασχολούν και τόσο πολύ τους επενδυτές και τις αγορές, όπως συνέβαινε το 2011 και το 2012, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση ολόκληρη η ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξαιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.

Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία

Εν τω μεταξύ, σήμερα, οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι πως σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πως υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση των αρνητικών συνεπειών μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα σημάνει και τη μεγάλης σημασίας αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παραδόξως, συμπληρώνει ο Γουόρνερ, κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Απρόβλεπτη η Ελλάδα μετά την κρίση

Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο για αυτούς που το πρεσβεύουν, καθώς υποτιμούν την ικανότητα των γεγονότων να ξεφύγουν μαζικά πέρα από κάθε έλεγχο. Με το που θα ξεκινήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση, είναι δύσκολο να σταματήσει. Ετσι, για ένα ασταθές ενιαίο νόμισμα, ακόμη και με το βάρος της ΕΚΤ πίσω από την όλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα, μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά αδύναμο. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που άλλαξε πλήρως μετά την κρίση, την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη.