Η Απρόσκοπτη Ψήφος των Αποδήμων, Οδός προς Επανένωση με την Μητρόπολη

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Θ. Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δήλωσε πως όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως προδιαγραφών θα πρέπει να ψηφίζουν από τη νέα τους πατρίδα, αντικρούοντας το νομοσχέδιο το οποίο είχε ψηφισθεί με πλειοψηφία 200 βουλευτών και προέβλεπε ψήφο των αποδήμων στις χώρες της αποδημίας υπό προϋποθέσεις.

Στην υπόθεση μπήκε άμεσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος απαντώντας άμεσα στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει ψήφο στους απόδημους που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας και θα επανεγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Αποδήμων.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε προβάλλοντας τις πάγιες θέσεις του σύμφωνα με τις οποίες η απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία επιτρέπεται μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει δυο χωριστές εκλογικές διαδικασίες ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού. Παράλληλά, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αρχικές δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «προσβλητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση.

Από ό,τι φαίνεται, τα κόμματα της Βουλής που ευνοούν το νέο νομοσχέδιο είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και  αυτό της Ελληνικής Λύσης. Ωστόσο, οι ψήφοι των τριών κομμάτων δεν ξεπερνούν τους 190, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Αυτή η πρόταση του νέου νομοσχεδίου ωστόσο έχει πυροδοτήσει μια εκστρατεία δημόσιου μίσους και υποτίμησης των Ελλήνων Αποδήμων, καθ’ότι οι Έλληνες θεωρούν πως είναι άδικο οι Έλληνες της Διασποράς να ζουν στο εξωτερικό επι σειράν ετών και να αποφασίζουν μακρόθεν για την πολιτική τύχη των γηγενών κατοίκων της Ελλάδας.

Αυτά είναι μερικά μόνο σχόλια μίσους για την άνευ περιορισμών ψήφο των Αποδήμων που αντιγράφω από το διαδικτυακό σάιτ του Πρώτου Θέματος: «Για την ψήφο. Εργάζομαι ανελλειπώς 14 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και έχω μείνει στην Ελλάδα καθάρα και μόνο από αγάπη για την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Τα χρήματα που λαμβάνω δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα για τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Δεν δέχομαι με τίποτα να ψηφίζει κάποιος συμπατριώτης μου που αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα λόγω καλύτερων απολαβών και συνθηκών διαβίωσης. ΤΕΛΟΣ Απάντηση Αγύριγο κεφάλι 13/04/2021, 00:03 Κι άμα είναι ΕΛΛΗΝΑΣ κάποιος που κατοικεί ΜΟΝΙΜΑ στην αλλοδαπή, ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ έχει ρε φίλε γιά να στέλνει την ψήφο του ΕΔΩ στην Ελλάδα;____Ο άλλος π.χ είναι 30-50 ΣΥΝΕΧΗ χρόνια ΜΟΝΙΜΟΣ κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας!_____Είναι δίκαιο αυτός επειδή κάποτε γεννήθηκε ΕΔΩ, να στέλνει την ψήφο του στις εκλογές και να ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ έτσι την ψήφο των ΕΔΩ μονίμως και συνεχώς κατοικούντων!____Η Ψήφος ΔΕΝ είναι ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ περί του ότι κάποιος είναι Έλληνας, αλλά είναι ΕΝΕΡΓΟ ΖΩΝΤΑΝΟ στοιχείο της καθ΄ ημέραν καλής ή κακής διαβίωσης των ΕΔΩ κατοικούντων και δεχομένων τα καλά ή τα κακά της εκάστοτε Κυβέρνησης!

Αυτή η πυροδότηση μίσους των κατοίκων της Ελλάδας προς τους ξενιτεμένους είναι άδικη και παράλογη:

1.Οι Έλληνες Απόδημοι έχουν ανέκαθεν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές όσα χρόνια κι αν λείπουν, εάν επιστρέψουν και ψηφίσουν στις κάλπες της Ελλάδας (σε αντιπαράθεση με άλλα κράτη που δεν επιτρέπουν σε μη μόνιμους κατοίκους τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές τους).

2. Οι Έλληνες Απόδημοι υπήρξαν και παραμένουν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία της Ελλάδας. Τα χρήματα που έστελναν μεταπολεμικά στους συγγενείς τους στην Ελλάδα (άδηλοι πόροι) έθεσαν τα θεμέλια της ανάπτυξης της χώρας.

3.Οι Έλληνες Απόδημοι εξακολουθούν να στηρίζουν την Ελλάδα οικονομικά μέσω καταθέσεων, επενδύσεων αλλά και φορολογικής συνεισφοράς για τα ακίνητά τους και άλλα τους εισοδήματα. Αποτελούν το μεγαλύτερο πυλώνα του ελληνικού τουρισμού καθώς επιστρέφουν για διακοπές πάντοτε στην πατρίδα.

4.Οι Έλληνες Απόδημοι ενδιαφέρονται για τα μεγάλα εξωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και διαθέτουν ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών στις οποίες διαμένουν. Οι Έλληνες της Διασποράς πολλές φορές έστρεψαν πολιτικές μεγάλων και κραταιών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να υποστηρίξουν τους Έλληνες Απόδημους να ψηφίζουν στη χώρα της διαμονής τους χωρίς τρικλοποδιές και προϋποθέσεις:

1. Γιατί έτσι κι αλλιώς έχουν το δικαίωμα του ψηφίζειν.

2. Γίνονται μέρος της Ελληνικής πραγματικότητας και δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους για την μακρινή πατρίδα.

3. Γιατί τους αξίζει, ιδιαίτερα στην πρώτη γενιά των ξενιτεμένων που έχτισαν μια ζωή στα δύσκολα, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους και να προωθούν τα δικαιώματά τους .

Η άνευ περιορισμών ψήφος στους Έλληνες Αποδημους είναι μια οδός για την επανένωση των δεσμών με την Μητρόπολη! Έστω και αργά!