Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος»
4ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού»
- όροι διαγωνισμού
- σύντομο ενημερωτικό για τις δραστηριότητες του «Νόστου»
Με αθρόα συμμετοχή ομογενών, αλλά και φιλελλήνων από κάθε γωνιά της γης, συνεχίζεται η διεξαγωγή του 4ου Διεθνή Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, με θέμα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού», που διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο διαγωνισμός έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Αντίστοιχα η Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή έχουν δηλώσει την αμέριστη στήριξή τους.
Η όλη διοργάνωση υλοποιείται σε συνεργασία με την ιστορική Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE, Sociedad Argentina de ESCRITORES, (έτος ίδρυσης 1928) και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕEΛ), (έτος ίδρυσης 1934), και απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες και Φιλέλληνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα έργο (ποίηση ή δοκίμιο), γραμμένο σε μία εκ των πέντε γλωσσών: την ελληνική, την ισπανική, την ιταλική, την πορτογαλική ή την αγγλική.
Τον διαγωνισμό στηρίζουν, επίσης, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας ενώ η προσπάθεια να γίνει στην ιταλική και στην πορτογαλική γλώσσα δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς την ουσιαστική στήριξη της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας (Società Filellenica Italiana), και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας.
Τον διαγωνισμό «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή και πολλοί άλλοι αξιόλογοι φορείς, όπως:
- η Academia Hispanoamericana de Buenas Letras (Ισπανο-Λατινοαμερικανική Ακαδημία Καλών Γραμμάτων), με έδρα την Μαδρίτη της Ισπανίας,
- το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», με έδρα το Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη,
- το Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος», της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χιλής στο Σαντιάγκο της Χιλής,
- Γενική Διεύθυνση Κοινοτήτων της Νομαρχίας Μπουενος Αιρες/ Αργεντινή
- η Διεθνής Εταιρία Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη»,
- η Ομοσπονδία Ελληνo Αμερικών εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων
- Τμημα Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανια
- Ελληνο- χιλιανό εμπορικό και πολιτιστικό επιμελητήριο –Camara chileno Helenica de Comercio y Cultura (CCHCC).
- ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ),
- η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων,
- η Ελληνική Κοινότητα Σαντιάγκο Χιλή
- η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
- η Ελληνική Κοινότητα Παραγουάης
Τέλος, να αναφέρουμε και τους Χορηγούς Επικοινωνίας, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ευρύτερη προβολή του Διαγωνισμού:
Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (https://www.amna.gr/)
5ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, «Φωνή της Ελλάδας» (https://webradio.ert.gr/programma-i-foni-tis-elladas/)
Δορυφορικό Πρόγραμμα ΕΡΤ (https://press.ert.gr/tv/ert-world-doryforiko-programma-03-09-06-2017/)
CNN Greece (https://www.cnn.gr/) Αθήνα
Global View (https://www.globalviews.com/), Αθήνα
Greek News, Νέα Υόρκη ΗΠΑ (https://www.greeknewsonline.com/)
«Νέος Κόσμος», Μελβούρνη, Αυστραλίας (https://neoskosmos.com/en/)
«Νέο Φως», Κάιρο, Αίγυπτο (https://ekkairo.org/category/neo-fos/)
Θέμα FM, εκπομπή «Ένας Κόσμος Ελλάδα»
Όροι διεξαγωγής του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού»
Τελική ημερομηνία κατάθεσης των έργων ορίζεται η 1η Αυγούστου 2021. Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση certamenliterario2021@nostos.org.ar, ακολουθώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Νόστου (https://nostos.org.ar/).
Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, τρεις έπαινοι και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις και οι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευθούν σε μια ψηφιακή Ανθολογία. Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2021 και τα βραβεία θα παραδοθούν σε ημερομηνία που θα καθορισθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Αναλυτικότερα:
Α) Δύνανται να συμμετέχουν συγγραφείς οποιασδήποτε εθνικότητας και φύλου, ενήλικες άνω των 18 ετών, με ένα μόνο έργο, στην ισπανική, την ελληνική, την πορτογαλική, την ιταλική ή στην αγγλική γλώσσα, σε μορφή ποίησης ή σύντομου δοκιμίου, όχι μεγαλύτερο από δέκα σελίδες, οι οποίες να μην έχουν δημοσιευτεί πριν ή βραβευθεί, ούτε να τελούν σε καθεστώς αναμονής αποτελέσματος από οποιονδήποτε άλλον διαγωνισμό.
Β) Η προθεσμία για την κατάθεση των πρωτοτύπων έργων θα λήξει την 1η Αυγούστου του 2021. Τα έργα θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση certamenliterario2021@nostos.org.ar
Γ) Μπορεί να υποβάλλεται μόνο ένα έργο ανά συγγραφέα. Στην περίπτωση της ποίησης, κατατίθενται τουλάχιστον 60 ως 120 στίχοι σε μορφή PDF, Α4. γραμματοσειρά Times New Roman μεγέθους 12, με μονό διάστιχο.
Στην περίπτωση του σύντομου δοκιμίου, δεν αναζητούμε μόνο δοκίμια ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αλλά και αυτά που, με διαφορετικούς τρόπους, πραγματεύονται πτυχές του προτεινόμενου θέματος, προκειμένου να το αναλύσουν, να το αξιολογήσουν ή να το ερμηνεύσουν σε διαφορετικά πλαίσια και σε αναλογία με το εύρος που διακρίνει το είδος του προβληματισμού (ιστορικού, καλλιτεχνικού, υποκειμενικού, αφηγηματικού και περιγραφικού χαρακτήρα, ενημερωτικού, δημοσιογραφικού κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με το λογοτεχνικό δοκίμιο και η λογοτεχνική κατηγορία «Μη μυθοπλασία». (Non fiction). Αυτού του είδους τα κείμενα θα πρέπει να έχουν έκταση από 6.000 έως 20.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων και των διαστημάτων μεταξύ των λέξεων (5 με 10 σελίδες) σε μορφή PDF, Α4. γραμματοσειρά Times New Roman μεγέθους 12, με μονό διάστιχο.
Δ) Τα πρωτότυπα έργα θα υπογράφονται με ψευδώνυμο και θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα περιέχει 3 αρχεία:
- Ένα αρχείο (pdf) που θα περιλαμβάνει το έργο υπογεγραμμένο με ψευδώνυμο,
- Ένα αρχείο (pdf) με το έντυπο εγγραφής συμπληρωμένο με το ψευδώνυμο,
- Ένα αρχείο (pdf) με το σύντομο βιογραφικό του συντάκτη και συμπληρωμένο με το ψευδώνυμο.
Ε) Η κριτική επιτροπή, που θα αποφασίσει την έκβαση του Διαγωνισμού, θα οριστεί από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νόστος» και τους αντίστοιχους συνεργαζόμενους φορείς για κάθε γλώσσα. Η κριτική επιτροπή θα συντίθεται πάντα από μονό αριθμό μελών και θα δικαιολογεί τις επιλογές της για την απονομή των βραβείων.
Ζ) Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει το σύνολο ή μέρος των έργων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, βραβευμένα ή όχι, καθώς και να προβεί στη διάδοση που θεωρεί κατάλληλη.
Η) Η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό συνεπάγεται αποδοχή των όρων. Ο οργανισμός είναι εξουσιοδοτημένος να επιλύει τυχόν απρόβλεπτα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από τους όρους διεξαγωγής του Διαγωνισμού. Μόλις κατατεθεί το δοκίμιο στο Διαγωνισμό, οι συγγραφείς δεν θα μπορούν να το διαγράψουν ή να το τροποποιήσουν μέχρι το τέλος του Διαγωνισμού. Εάν για οποιονδήποτε λόγο ο συγγραφέας θέλει να σταματήσει να συμμετέχει στο διαγωνισμό, θα πρέπει να ενημερώσει στο certamenliterario2021@nostos.org.ar
Θ) Το βραβείο μπορεί να ανακληθεί, εάν δεν τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζει η κριτική επιτροπή.
Ι) ΒΡΑΒΕΙΑ:
Τα βραβεία θα απονεμηθούν κατά τον ακόλουθο τρόπο και ξεχωριστά για την κάθε γλώσσα:
Θα απονεμηθούν τρία (3) Βραβεία (Α΄, Β΄, Γ΄), τρεις (3) Έπαινοι και τέσσερις (4) Τιμητικές Διακρίσεις:
Πρώτο Βραβείο: Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει μετάλλιο και δίπλωμα
Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο: Ο συγγραφέας θα λάβει μετάλλιο και δίπλωμα
Έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις: Οι διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν δίπλωμα.
Οι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευθούν αρχικά σε μια ψηφιακή Ανθολογία.
Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2021. Τα βραβεία θα παραδοθούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το ακαδημαϊκό γεγονός της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
- Ο «Νόστος» του Ελληνισμού και του Πολιτισμού
Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στο Μπουένος Άιρες από την ομογενή γιατρό Χριστίνα Τσαρδίκου, με βασικό στόχο την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση.
Μεγάλη τιμή είναι η αποδοχή της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες UBA, να φιλοξενεί στο χώρο της, της δραστηριότητες του « Νόστου». Η συνεργασία αυτή επετεύχθη χάρη στην Ακαδημαϊκή Συμφωνία Συνεργασίας, που υπεγράφη το 2016. Επισημαίνεται ό,τι με τη συμφωνία αυτή για πρώτη φορά επιτρέπεται σε έναν ξένο πολιτιστικό οργανισμό να δραστηριοποιηθεί μέσα σε κρατικό πανεπιστήμιο.
Στους στόχους της οργάνωσης εντάσσεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Ο «Νόστος» υποστηρίζει επίσης τη διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προάγει δε, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής αλλά και ευρύτερα, καθώς και των δεσμών των ελληνικών φορέων της Αργεντινής και της αλλοδαπής με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Ομογένειας, με κυβερνητικές και μη πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους συναφείς οργανισμούς.
Όλες οι δραστηριότητες του «Νόστου» προσφέρονται δωρεάν, και σχετίζονται με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού.
Στον ίδιο χώρο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες οργανώνεται κάθε χρόνο, από το 2011, το Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από ιδρύματα της Αργεντινής και του εξωτερικού, με θέματα που αφορούν την επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες και τις τέχνες.
Στα 15 χρόνια ενεργούς παρουσίας του, ο «Νόστος» έχει πραγματοποιήσει -μεταξύ άλλων- πάνω από 100 πολιτιστικές ημερίδες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια, σχολές, εκθέσεις, κ.ά, αφιερώματα στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό, στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την Ελληνική παράδοση και την εκμάθηση ελληνικών χορών.
Διδάσκονται, επίσης, μαθήματα ελληνικών σε τέσσερα επίπεδα, ελληνικοί χοροί, ενώ πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια φιλοσοφίας, αρχαίας ελληνικής γλώσσας, θεάτρου κ.ά.
Ο «Νόστος» έχει διοργανώσει τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής:
- το 2008 με θέμα «Ο Ελληνικός πολιτισμός»,
- το 2009 με θέμα «Ελληνισμός και Μέγας Αλέξανδρος», παρελθόν, παρόν και μέλλον»
- το 2010-11, «Τα γλυπτά του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της ιστορίας», ο οποίος αναγνωρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας και αξίας από το Κογκρέσο της Αργεντινής (Γερουσία). Αξίζει να αναφερθεί, ότι η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της Αργεντινής και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παραβρέθηκαν και τρεις Αργεντινοί γερουσιαστές, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής.
Η πολυσχιδής δράση του Νόστου περιλαμβάνει, επίσης, την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια και σχολεία της χώρας, καθώς και τη διοργάνωση της «Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή», σε συνεργασία με τον Δήμο Μπουένος Άιρες.
Η ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση» αποτέλεσε ένα μεγάλο αντάμωμα των Ελλήνων όπου γης, ενώ μια από τις άλλες δράσεις που φέρνει κοντά τους ομογενείς αλλά και τους φιλέλληνες της Αργεντινής είναι τα πολιτιστικά ταξίδια (30 σε αριθμό μέχρι την έναρξη της πανδημίας) και έχουν δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 800 άτομα να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα αξιοθέατα της Ελλάδας.
Την πλούσια ατζέντα δράσεων του «Νόστου», που εκτός από τη σελίδα στο διαδίκτυο διατηρεί και σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook (Nostos.argentina), συμπληρώνουν:
- Δωρεάν online μαθήματα ελληνικής γλώσσας (για ισπανόφωνους), για ενήλικες και παιδιά, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα από όλη τη Λατινική Αμερική μέσα από κανάλι της οργάνωσης στο youtube (Asociacion Cultural Helenica Nostos),
- Διαγωνισμοί φωτογραφίας
- Παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και μπαλέτου, παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Τάνγκο-Χασάπικο – ο χορός των λιμανιών», για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Αργεντινή, το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας
- Διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού και Αργεντίνικου Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω Zoom από το Εργαστήρι Ελληνικής γλώσσας «Μιλάμε Ελληνικά»