Ξεκινά στη Γαλλία η δίκη της Valérie Bacot  η οποία πυροβόλησε και σκότωσε τον πατριό της και μετέπειτα σύζυγό της και η ιστορία της οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Bacot: Tout le Monde Savait (Όλοι γνώριζαν).

Είναι η στιγμή της Βάλερι να πει την δική της αλήθεια. Πώς ο Ντάνιελ Πολέτ της έκανε την ζωή κόλαση από την ημέρα που την βίασε στα 12 της, μέχρι την ημέρα που πέθανε.

Η Μπακότ που έχει τέσσερα παιδιά με τον φερόμενο κακοποιητή της, θα πει στο δικαστήριο ότι ήταν πεπεισμένη ότι είχε σκοπό να τους σκοτώσει όλους για αυτό έβαλε τέλος στη ζωή του

Σύμφωνα με την ίδια, τα όσα ζούσε με αυτόν τον άνθρωπο, τα γνώριζαν όλοι στο περιβάλλον της αλλά κανείς δεν έκανε και δεν είπε τίποτα ποτέ. Τα παιδιά της μάλιστα πήγαν δύο φορές να καταγγείλουν όσα βίωναν αλλά τους έδιωξαν με την δικαιολογία πως πρέπει η ίδια η μητέρα να προσέλθει στις Αρχές.

Δεν είχε πουθενά να στραφεί και χωρίς χρήματα ήταν στο έλεος του.

Η δίκη θα φωτίσει για ακόμη μια φορά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία, η οποία έχει τα περισσότερα ποσοστά γυναικοκτονίας στην Ευρώπη.

Τον Μάιο, ένας γνωστός εκδοτικός οίκος της χώρας δημοσίευσε βιβλίο με την ιστορία της Βάλερι με τίτλο: Bacot: Tout le Monde Savait (Όλοι γνώριζαν). Στις 198 σελίδες του περιγράφονται λεπτομερώς οι φρικιαστικές στιγμές που ζούσε με τον άνδρα αυτόν, όπως αναφέρει η Guardian.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε από τα 12 της χρόνια
Η αλκοολική μητέρα της χώρισε με τον πατέρα της και στη ζωή της βρέθηκε ο Ντάνιελ, ο οποίος την κακοποιούσε σεξουαλικά από τα 12 της έτη. Την εποχή εκείνη, ως παιδί, δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και το αντιλήφθηκε μετά από ένα μάθημα βιολογίας στο σχολείο. Ο Πολέτ είχε φυλακιστεί το 1995 για αιμομιξία αλλά του επετράπη να μείνει με την οικογένεια.

«Σε κανέναν δεν φάνηκε παράξενο που ήρθε να μείνει μαζί μας. Όλοι ήξεραν μα κανείς δεν μιλούσε», γράφει.

Οι βιασμοί συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Το πιο σκληρό για την ίδια ήταν όταν άκουσε την ίδια της μητέρα να λέει: «Δεν δίνω δεκάρα, αρκεί να μην μείνει έγκυος».

Τελικά έμεινε όμως έγκυος στα 17 της και αναγκάστηκε να μείνει μαζί του σε άλλο διαμέρισμα ως γυναίκα του. Έκανε ακόμα τρία παιδιά, ενώ την έδερνε καθημερινά.

Η Βάλερι και τα παιδιά της ζούσαν με τον φόβο κάθε μέρα μην κάνουν κάτι και τον εξοργίσουν. Της είχε σπάσει τη μύτη, της χτύπησε το κεφάλι με σφυρί, την ανάγκαζε να έρχεται σε επαφή με άλλες γυναίκες ενώ τραβούσε βίντεο… Απαγορευόταν να μιλήσει, ενώ όταν έβγαινε από το σπίτι, για ψώνια, την παρακολουθούσαν οι φίλοι και οι συγγενείς του.

Η εκπόρνευση και η δολοφονία

Όταν ο ίδιος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, εκπόρνευσε την σύζυγό του. Η ίδια θυμάται πως το μικρότερο παιδί της είχε βρει μια κάρτα και την ρώτησε τι είναι το «κορίτσι συνοδείας».

Κατασκόπευε τις συνευρέσεις της με τους «πελάτες» ενώ την έδινε μέχρι και οδηγίες μέσω ακουστικού. Κουβαλούσε μαζί του όπλο και ένα δεν έκανε ότι της ζητούσε, την χτυπούσε.

Οι βιασμοί της κατά πληρωμή γινόντουσαν μέσα σε ένα Peugeot 806. Στις 13 Μαρτίου, πήρε το πιστόλι που έκρυβε στο αμάξι αυτό και τον πυροβόλησε, βάζοντας τέλος στον εφιάλτη της.

«Η γυναίκα αυτή έχει καταστραφεί. Όχι μόνο από τη έλλειψη μητρικής αγάπης, τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς αλλά από την αδιαφορία της κοινωνίας», αναφέρουν οι δικηγόροι της.

Γιατί δεν έφυγε νωρίτερα

Ο εισαγγελέας θα υποστηρίξει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Στο βιβλίο της η Βάλερι έγραψε πως φοβόταν πως ο Ντάνιελ σχεδίαζε να κακοποιήσει την έφηβη κόρη τους και εκεί είπε στον εαυτό της «αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η υπεράσπισή της θα υποστηρίξει στο δικαστήριο πως τον πυροβόλησε καθώς ήταν ζήτημα επιβίωσης.

Η ίδια αναφέρει στο βιβλίο της πως την ρωτούσαν συχνά γιατί δεν τον εγκατέλειψε.

Όπως απαντά: «Νομίζω πως εάν δεν έχεις ζήσει μια τέτοια ζωή, είναι δύσκολο να καταλάβεις. Όταν η καθημερινότητά σου είναι ξυλοδαρμοί, απειλές, προσβολές καταλήγεις να νομίζεις πως είσαι ανίκανος. Ότι όλα όσα λέει αυτός ο άνθρωπος είναι αλήθεια. Ότι το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι εκείνος και αξίζεις όλα όσα σου συμβαίνουν».

Όπως λέει ένας εκ των συνηγόρων της, που ειδικεύεται στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας «υπάρχει αδράνεια από την κοινωνία στο να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους να ξεφύγουν από τους κακοποιητές του. Τον σκότωσε αλλά δεν είναι δολοφόνος. Είναι το θύμα».

Η δίκη θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

πηγη