Υπάρχει άραγε “χρυσή τομή” στα μέτρα για την πανδημία;
Όλοι ζητούν χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, με δεδομένη την εμφανή μείωση κρουσμάτων και τη συνέχιση των εμβολιασμών. Κι όμως, πριν καλά καλά χαλαρώσουν τα μέτρα και ανοίξουν τα σύνορα, πολλοί καταφεύγουν σε νέους περιορισμούς, ελέγχους ή ακόμη και στην υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από τις χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων της «μετάλλαξης Δ’». Πού βρίσκεται τελικά η «χρυσή τομή»; Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο Μίχαελ Στούρμερ, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, επιχειρεί να δώσει μία απάντηση.
«Πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές» λέει ο γερμανός ιολόγος. «Όλοι συμφωνούν, λίγο πολύ, ότι μπορούμε να κινούμαστε πιο ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους, γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος, αρκεί να χρησιμοποιούμε τη μάσκα προστασίας όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να είμαστε επιπόλαιοι, δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα πάντα με τη μία. Κατά καιρούς βλέπω τέτοιες συμπεριφορές, εκεί χρειάζεται προσοχή».
Επικίνδυνος ο συνωστισμός των φιλάθλων
Φίλαθλοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ μπαίνοντας στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου
Αντιδράσεις προκάλεσε η μαζική προσέλευση φιλάθλων στους αγώνες του φετινού EURO- ιδιαίτερα στη Βουδαπέστη, όπου το γήπεδο ήταν γεμάτο, αλλά και στο ιστορικό στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 40.000 θεατές. O γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την τακτική της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ). Ο ιολόγος Μίχαελ Στούρμερ επισημαίνει ότι «η μαζική παρουσία φιλάθλων μπορεί να δημιουργεί ατμόσφαιρα στο γήπεδο, αλλά όταν έχεις εξήντα χιλιάδες κόσμο να συνωστίζεται επί μιάμιση ώρα, βάλε και το πήγαινε-έλα μέχρι το γήπεδο, όλα αυτά είναι υπερβολικά. Το ίδιο συμβαίνει με τον κόσμο που παρακολουθεί τους αγώνες σε μία καφετέρια, είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, πίνουν, μιλάνε δυνατά, πανηγυρίζουν όλοι μαζί… Είναι μία κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους»
Ο γερμανός ειδικός προειδοποιεί ότι η νέα «παράλλαξη Δ’» είναι πολύ μεταδοτική και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα μέσω των κοινωνικών επαφών. Όσο εύλογη είναι η χαλάρωση των μέτρων, διευκρινίζει, τόσο απαραίτητη είναι επίσης η εγρήγορση και η επίγνωση ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει οριστικά. «Η τήρηση των κανόνων και η πειθαρχία είναι πάντα δύσκολη υπόθεση», επισημαίνει. «Βλέπουμε ότι η πειθαρχία του κόσμου υποχωρεί. Πρώτον, γιατί έχουμε εγκλωβιστεί για πολύ καιρό σε αυτή την κατάσταση. Και δεύτερον, γιατί τόσο οι πολιτικοί όσο και η καθημερινότητα μας δίνουν την (εσφαλμένη) εντύπωση ότι μέχρι εδώ ήταν τα δύσκολα, τώρα μπορούμε να χαλαρώσουμε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Έλεγχος της αστυνομίας στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας
Ο Μίχαελ Στούρμερ επισημαίνει επίσης ότι οι πολιτικοί έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και δεν δικαιολογείται να δίνουν από τώρα την αίσθηση του εφησυχασμού. Τι γίνεται όμως με τις αιτιάσεις κάποιων πολιτικών, όπως του διευθυντή της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ότι η Γερμανία λαμβάνει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες ολιγωρούν; «Στην Ευρώπη η εικόνα παρουσιάζει μεγάλη ανομοιομορφία, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό της Γερμανίας», παρατηρεί. «Προφανώς δεν έχει νόημα να θεσπίζουμε εμείς πιο αυστηρούς κανόνες και όλες οι γειτονικές χώρες να μην κάνουν τίποτα ή να κάνουν ελάχιστα. Και μπορεί να ελέγχονται όσοι ταξιδεύουν με το αεροπλάνο, αλλά τι γίνεται με αυτούς που έρχονται από τα χερσαία σύνορα, με αυτοκίνητο ή λεωφορείο; Σε όλα αυτά δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις και αυτό είναι ένα πρόβλημα…»
Ντιρκ Μίλερ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου