Ολυμπιακοί του Τόκιο: Μια πρωτοφανής συνθήκη στην ιστορία των αγώνων. Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας Tamayo Marukawa επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες, ανακοινώνοντας ότι οι Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, εξαιτίας της πανδημίας.Εδώ και εβδομάδες οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, αφού υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, οι πιο παράξενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιστορία αυτοί που θα αρχίσουν την άλλη εβδομάδα στο Τόκιο. Και είναι ακόμη πιο παράξενοι, καθώς η ονομασία τους είναι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020, δεδομένου οτι υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν πέρυσι κι όχι φέτος. Μια περίεργη, πρωτόγνωρη κατάσταση με ασύλληπτες οικονομικές ζημιές για μια χώρα και όχι μόνο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο στάδια και πεδία αναμέτρησης. Γύρω τους κινείται ένας ολόκληρος κόσμος που προσδοκά οφέλη.

Βεβαίως στην Ιαπωνία υπάρχει και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν τους θέλει και όχι εξαιτίας του φόβου της μετάδοσης του κορωνοιού,αλλά και των τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται σε αυτές τις περιπτώσεις – για να θυμηθούμε και τους δικούς μας Ολυμπιακούς!

Οι πληροφορίες λένε ότι με εξαίρεση κάποιες εγκαταστάσεις όπου θα επιτραπεί – υπό προϋποθέσεις – η είσοδος φιλάθλων – σε γενικές γραμμές οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς κοινό, χωρίς θεατές, γεγονός που αλλοιώνει πολύ τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή στον κόσμο.

Οπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ, μετά την από κοινού απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης και της ΔΟΕ για διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να μην αναληφθεί το ρίσκο να μετατραπούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε εκκολαπτήρια του κορωνοϊού, οι ιάπωνες διοργανωτές προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους. Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τους 20.000 εθελοντές (από το σύνολο των 70.000) που προόριζαν για την εξυπηρέτηση των θεατών στις εγκαταστάσεις, αλλά και τους 7.000 νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, που είχαν προσλάβει για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί η παρουσία τόσων πολλών φιλάθλων, οι οποίοι όμως τώρα δεν υπάρχουν. Προσπαθούν να φτιάξουν από την αρχή τα δρομολόγια των τρένων και των άλλων δημόσιων μέσων μεταφοράς, αφού πλέον δεν υπάρχει τόσος φόρτος, αλλά και να πείσουν τους χορηγούς να μην υπαναχωρήσουν από τις συμφωνίες τους.

Ερευνα του ιάπωνα οικονομολόγου Κατσουχίρο Μιγιαμότο, που δημοσιεύτηκε τον χειμώνα, ανέβαζε τη ζημιά για την ιαπωνική οικονομία από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς θεατές στο δυσθεώρητο ύψος των 23,1 δισ. δολαρίων! Σε αυτές πάντως υπολόγιζε, εκτός των άλλων και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τουρισμό, την εγχώρια κατανάλωση και τους ισολογισμούς των ιαπωνικών εταιρειών-χορηγών της διοργάνωσης.

Πριν από τον κορωνοϊό. Κι όμως η προοπτική που υπήρχε γι’ αυτούς τους Αγώνες πριν από ενάμιση χρόνο, οπότε ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν πολύ διαφορετική. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν έχανε την ευκαιρία να τονίζει ότι το Τόκιο ήταν η πιο καλά προετοιμασμένη διοργανώτρια πόλη στην ιστορία. Και οι Ιάπωνες, έχοντας επενδύσει ένα ποσό που ξεπέρασε τα 15 δισ. δολάρια προσδοκούσαν σε τόνωση της εθνικής τους υπερηφάνειας και της κυριαρχικής θέσης τους στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα.

Ομως ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα πάντα.