Εντυπωσιακή συλλογή θεατρικών σκηνικών 140 ετών που βρέθηκαν άθικτα στη σοφίτα μιας παλιάς όπερας στην Άγρια Δύση

Τα 250 σκηνικά που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, μερικά από τα τελευταία στο είδος τους που επέζησαν ως τις μέρες μας, μας προσφέρουν μια απαράμιλλη εικόνα για το πώς ήταν το θέατρο στην Άγρια Δύση.

Το γεμάτο πάθος έργο του βαρόνου Horace Tabor, η Όπερα Tabor, άνοιξε και λειτούργησε στο Leadville του Κολοράντο το 1879. Ολοκληρώθηκε δε με πολυτελείς εσωτερικούς χώρους που καθιέρωσαν τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία θέατρα της χώρας. Ο Tabor ξόδεψε μια περιουσία φέρνοντας φορτάμαξες από σίδηρο και τούβλα μέσα από δύσκολα μονοπάτια σε βουνά για να οικοδομήσει το θέατρο σε μόλις 100 ημέρες.

Όμως το κόστος ήταν τεράστιο για τα υπέροχα σκηνικά του. Πολλά από αυτά απεικόνιζαν ένα λιβάδι, ένα βουνό, ένα απέραντο δάσος,ήταν δε όλα τεραστίων διαστάσεων.

Όταν στις αρχές του 20 ου αιώνα το θέατρο πουλήθηκε, αυτά τα αριστουργήματα αφέθηκαν στην τύχη τους και μάζεψαν μπόλικη σκόνη στη σοφίτα. Ένας ειδικός τεχνικός πάνω σε αυτό το θέμα κατάφερε να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση, σ ‘ εκείνη τη δόξα, ενώ το θέατρο σκέπτεται σοβαρά να τα χρησιμοποιήσει εκ νέου.  allthatsinteresting.com 

Ενα πλήρες ρεπορτάζ για το θέατρο και τους κρυμμένους θησαυρούς του, όπως και για τον τρόπο “επιστροφής ” τους στο σήμερα διαβάσαμε στους ΝΥΤ
https://www.nytimes.com/2021/08/11/arts/music/opera-sets-leadville.html