Οι ΜΕΘ “σώζουν” ζωές, δηλώνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου

«Το πραγματικό δίλημμα είναι εμβόλιο ή ιός» διαμήνυσε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους.

Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως «οι ΜΕΘ σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με άλλο τρόπο το πρόβλημα», ωστόσο -όπως έσπευσε να επισημάνει- πολύ σημαντική είναι η πρόληψη.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που έχει μερίδα του πληθυσμού για το εμβόλιο και πιθανές μελλοντικές παρενέργειες, η ίδια τούς κάλεσε να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι τα σκευάσματα είναι ασφαλή.

«Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη των εμβολιασμών, το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πολύ ισχυρό» σημείωσε η καθηγήτρια μεταξύ άλλων.

Τόνισε, δε, πως το «τσίμπημα» είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.

 ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η επόμενη μέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. «Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες» , είπε τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στους νέους συνέστησε τα ακόλουθα: «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρέπει αυτοί οι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, δηλαδή με τους γονείς τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ή με ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και ενδεχομένως θα μπορούσε να τους δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν και εφόσον κολλήσουν τον ιό».

Σε ερώτηση για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την  κοινωνία». «Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» είπε σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους. «Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», είπε.

Για την Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Μιλάμε για πολύ κόσμο ο οποίος επιστρέφει και στην Αττική, που είναι επιβαρυμένη αυτή την εποχή, όπως βλέπουμε από την επιδημιολογική καμπύλη, και στη Μακεδονία και γενικά στα αστικά κέντρα» και έκανε έκκληση «σε όλους, και στους πιο μεγάλους και στους πιο νέους, να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθειά μας. Πρέπει να μπορέσουμε, με πειθαρχία, με αυτοπεριορισμό και αίσθηση της ευθύνης, να προασπίσουμε όλοι μαζί τη Δημόσια Υγεία».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε.