Η δραματική έκκληση της Αρβελέρ προς τους πολίτες να εμβολιαστούν.

“Οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες”

“Ελάτε να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας”

«Ο διπλανός μας είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς»

Η έκκλησή της Ελένης Αρβελέρ απευθύνεται προς νέους, ηλικιωμένους και παιδιά ώστε να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Η έκκληση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως της Σορβόννης έγινε με ανοιχτή ιδιόχειρη επιστολή και είναι συγκινητική: «Με την πείρα της μακρόχρονης ζωής μου, και με τη σοφία του ακάματου πνευματικού μου βίου, ένα μόνο έχω να συμβουλεύσω νέους, γέρους και παιδιά: Εμβολιαστείτε το ταχύτερο, για να προστατεύσετε τη ζωή την δική σας και αυτών που αγαπάτε, και για να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας».

«Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωπος… Όταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου. Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο».

Αυτό τόνισε η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, με αφορμή τη δραματική έκκληση που απευθύνει σε όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο. «Και ένας μόνο να με ακούσει και να πάει να εμβολιαστεί, θα είναι επιτυχία», είπε.

Ερωτηθείσα εάν ευθύνεται η «αλαζονεία της νεότητας», η κυρία Αρβελέρ αντέτεινε πως «ό,τι και να είναι, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, ειδικά όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις. Η λέξη επίπτωση πια είναι άγνωστη και αχρησιμοποίητη. Μικρός ή μεγάλος, νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα δεν πρέπει να χάνουμε ώρα». «Όσο και αν είσαι διάσημος και μεγάλος να μην σκέφτεσαι μόνο αυτό που είσαι, εσύ αλλά και τον διπλανό σου», συμπλήρωσε.

Η πανεπιστημιακός υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Η επιδημία, την εποχή του Περικλή, έδειξε το τέλος της Αθήνας. Η επιδημία στην εποχή του Ιουστινιανού, έδειξε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας». Στις μέρες μας, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια παγκόσμια πανδημία. «Το γεγονός ότι όλη η γη υποφέρει και πρέπει να φυλαχτεί από αυτό το κακό είναι η πρώτη φορά. Και πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτό το όπλο εναντίον αυτού του κακού. Αν δε χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο, και την ανθρωπιά θα χάσουμε και τον πολιτισμό μας», είπε χαρακτηριστικά.