Πάμε βόλτες στην ορεινή Αρκαδία

Αυτή η φθινοπωρινή ατμόσφαιρα που κερδίζει καθημερινά έδαφος στη χώρα μας ίσως είναι μια ευκαιρία για μικρές αποδράσεις σε όχι και τόσο μακρινές περιοχές, τουλάχιστον από την Αττική. Αυτή τη φορά μια όμορφη πρόταση είναι να βρεθούμε και να εξερευνήσουμε περιοχές της ορεινής Αρκαδίας. Πέραν της ομορφιάς των τοπίων, κουβαλούν πάνω τους ενδιαφέρουσα ιστορία για την οποία οι νεώτεροι αξίζει να ενημερωθούν.

 Αν θέλαμε επομένως να μιλήσουμε για την ορεινή Αρκαδία θα σκεφτόμασταν αμέσως τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα,την Καρύσταινα, τη Βυτίνα, τη Ζάτουνα ( επίκαιρη ξανά λόγω Θεοδωράκη), το Λιποβίτσι (τόπος καταγωγής του Κολοκοτρώνη) και δεκάδες άλλους τόπους με απαράμιλλο κάλλος. Στη Δημητσάνα θα επισκεφθούμε την ονομαστή Βιβλιοθήκη της και το Μουσείο Υδροκίνησης. Στη Στεμνίτσα θα θαυμάσουμε τον πύργο του Ροϊλού, το αρχοντικό του Μπουρνάζου και εκκλησίες του 12ου και του 15ου αιώνα. Στην Καρύταινα θα εντυπωσιαστούμε από το κάστρο που το λένε «Τολέδο της Ελλάδας»: κτίστηκε τον 13ο αιώνα και ήταν από τα πιο σημαντικά της Πελοποννήσου. Στο Λιποβίτσι θα δούμε την προτομή του Κολοκοτρώνη και στη Ζάτουνα θα μάθουμε πού έζησε εν εξορία ο μεγάλος μας Μίκης.

Στην ορεινή Αρκαδία μπορούμε να επισκεφθούμε τις μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου, με…θέα το φαράγγι του Λούσιου που πηγαίνουν πίσω στον 16ο αιώνα. Από τη μονή Προδρόμου, ένα εκπληκτικό μονοπάτι που κατηφορίζει μέχρι το ποτάμι του Λούσιου και ανηφορίζει στην απέναντι πλαγιά του φαραγγιού, θα μας οδηγήσει στη Νέα Μονή Φιλοσόφου, που κτίστηκε το 1691 και διαθέτει καταπληκτικές τοιχογραφίες.
Επισκεπτόμαστε επίσης την αρχαία Γορτυνία. (Γόρτυνα).Το σημαντικότερο μνημείο στην ορεινή Αρκαδία από το αρχαίο παρελθόν της κοιλάδας του Λούσιου και ένας τόπος πολύ ενεργειακός. Τα λείψανα της πόλης που ήκμασε στην κλασική και την ελληνιστική εποχή βρίσκονται στην έξοδο του φαραγγιού. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τις δύο ακροπόλεις, δύο Ασκληπιεία, λουτρικές εγκαταστάσεις, ναούς, ιαματικά λουτρά.
 Φυσικά όταν πατάς το πόδι σου στην Αρκαδία δεν μπορεί παρά να επισκεφτείς την Τρίπολη. Κτισμένη σε υψόμετρο 650μ, ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αι. και μέχρι τα τέλη του 19ου αι. λεγόταν Τριπολιτσά. Πολλοί κατακτητές, όπως οι Ενετοί και οι Τούρκοι, άφησαν τα ίχνη τους. Στην Τρίπολη υπάρχουν ακόμη κάποια διατηρητέα νεοκλασικά κτήρια και αξιόλογες εκκλησίες, μεγάλες πλατείες και πάρκα. Αξίζει να δούμε το Πολεμικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο, τη Ματζούνειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το εξαιρετικά οργανωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε κτήριο του Τσίλερ.