ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΝΙΣΗΣ «Θέωση – Αποθέωση»

12 Οκτωβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2021 στο Καφέ του Μουσείου

Επιμέλεια: ‘Ιρις Κρητικού

Μια χειροποίητη & αναπάντεχη συνομιλία αρχαίων και νεότερων ελλήνων ηρώων

με  αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Στο επάλληλο συμβολιστικά σύμπαν του Χρήστου Στανίση, αγαπημένου μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες συναντούν τους φουστανελάδες ήρωες του ’21.

Ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας, συναντά την «αλεπού» του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσο, οι ανδρειωμένοι Λεωνίδας και Αθανάσιος Διάκος συναντιούνται και θυσιάζονται στο πεδίο της μάχης, ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης της Αθήνας Θεμιστοκλής, συναντά τον υδραίο ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, ο Μακεδών Φίλιππος Β’ με την περίφημη φάλαγγα συναντά τον πρωτότυπο τρόπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη  στο μάχεσθαι,  ο Μιλτιάδης συναντά τον Καραϊσκάκη ((λαμπροί πολέμαρχοι με νέους τρόπους μάχης), ο Περικλής τον Καποδίστρια (ο πρώτος έφερε τον περίφημο χρυσό αιώνα αι ο δεύτερος έκανε κράτος την απελευθερωμένη Ελλάδα).

Η ανύμφευτη Ιφιγένεια συναντά την ανύμφευτη Μαντώ Μαυρογένους (η πρώτη θυσιάστηκε για την πατρίδα κατά την έναρξη του Τρωικού Πολέμου -η δεύτερη θυσίασε όλη της περιουσία για την απελευθέρωση της πατρίδας), ο Αχιλλέας συναντά τον Κατσαντώνης (δυο δυνατοί υπερ-ήρωες που αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του αδύνατού τους σημείου – ο Αχιλλέας από το βέλος στην φτέρνα, ο Κατσαντώνης άρρωστος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο θάνατο), ο ατρόμητος Περσέας συναντά τον ατρόμητο Μάρκο Μπότσαρη, ο ατρόμητος και ενάρετος Ηρακλής συναντά τον ατρόμητο και ενάρετο Νικηταρά, η σοφή χειραφετημένη Ασπασία συναντά τη σοφή χειραφετημένη Μπουμπουλίνα, ο Μαγαλέξανδρος συναντά τον Θεόφιλο, η Θεά Αθηνά συναντά την ανδρεία Δόμνα Βισβίζη, ενώ, η φτερωτή Νίκη συναντά την φτερωτή Ελευθερία.

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση που αποδεικνύει με τρόπο σπαρταριστό και εύγλωττο τη συνέχεια της ελληνικότητας.

Την ακλόνητη πίστη στο «δια αυτά επολεμήσαμεν…».

  

Ο Χρήστος Στανίσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε Μουσεία, Ιδρύματα και σχολεία, σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων,  σε σημαντικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης σειρά από κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη, ενώ εξακολουθεί να ανεβάζει σε συνέχειες τους άθλους του Ηρακλή, τον Διγενή Ακρίτα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο, τον ήρωα Περσέα, τον Ερωτόκριτο, παραλογές (της Άρτας το γεφύρι, του Νεκρού Αδερφού κ.α.), τα Ελληνικά παραμύθια κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με Ιδρύματα όπως του Σίμωνος Καρρά καθώς και πολλούς σπουδαίους δημιουργούς –ερμηνευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς και χορευτές όπως οι: Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης και άλλους.

Συστηματικά ερευνά τα κλέφτικα τραγούδια και τη μουσική τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πραγματολογικά στοιχεία των ηρώων τους, προχωρώντας στην φιλοτέχνηση νέων φιγούρων και γραμμένων από τον ίδιο σχετικών παραστάσεων.

Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Μουσεία και Ιδρύματα όπως το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη και η Δημοτική Αγορά της Ύδρας σε διοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε πρόσφατα επετειακά αφιερώματα σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, ώρα 18:00.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου -12 Δεκεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη με απαραίτητη προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4856/-4858

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 13:00-20:00, Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-20:00

Email: eam@culture.gr

www.namuseum.gr