Το Brexit έχει αρνητικό αντίκτυπο σε βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοπιούνται και στην ΕΕ.

Σε “μηδενικό όφελος” αναφέρθηκε χθες o ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας μπύρας.

Ο James Watt, διευθύνων σύμβουλος της Brewdog -γνωστή για το in-your-face μάρκετινγκ και τα μπαρ με εξοπλισμό παιχνιδιού μέσα σε αυτά – δήλωσε στο Bloomberg ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είχε “σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας” και έκανε την παράδοση της μπύρας στους πελάτες της στην Ευρώπη “πάρα πολύ πιο δύσκολη”.

“Για μένα, έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, Μεγάλες οι απώλειες μας”, πρόσθεσε.

“Νομίζω ότι ήταν τραγικό για τις επιχειρήσεις της Βρετανίας και πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα – υψηλότερος πληθωρισμός από άλλες χώρες και δυσκολότερη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας – είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής απόφασης ύστερα από ένα δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΕ.  Αυτή η αποχώρηση έχει κυριολεκτικά διαλύσει τις επιχειρήσεις στη Βρετανία”, δήλωσε ο Watt.

Η Brewdog έχει την έδρα της στο Ellon, κοντά στο Aberdeen της Σκωτίας. Έχει βιώσει δύσκολη πορεία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καταγράφοντας λειτουργικές ζημίες, ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών, με την εταιρεία να επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, το οποίο, όπως είπε, έπληξε τα περισσότερα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της. Αντιμετώπισε επίσης έντονο έλεγχο της εργασιακής της κουλτούρας.

Παρά τα προβλήματα αυτά, ο όμιλος άνοιξε μια σειρά από νέα μπαρ το 2022, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου μαμούθ που περιλαμβάνει ένα φορτηγάκι παγωτού στο σταθμό Waterloo του Λονδίνου.

Η έκρηξη στο Brexit δεν είναι η πρώτη εισβολή της εταιρείας στην πολιτική. Πέρυσι λάνσαρε μια “Boris Lie-PA” για να σηματοδοτήσει την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την πολιτική σκηνή, ονομάζοντας την μπύρα “κατάλληλη για πάρτι εργασίας”, μια προφανής σπόντα για το γλέντι που διέρρηξε τις απαγορεύσεις λόγω κοροναϊού και αφορούσε στον ίδιο τον Μπόρις, αλλά και μέλη της κυβέρνησής του.