Ο Φώτιος Χρυσανθακόπουλος ή Φωτάκος το 1861 προσπαθεί να προωθήσει τα  βιβλία του των «Απομνημονευμάτων της Επανάστασης του ΄21» 

 Γράφει η δημοσιογράφος και ερευνήτρια Χριστίνα Φίλιππα 

Σκαλίζοντας το τύπο του 19ου αιώνα, σταμάτησα σε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αθηνά» της  14 Ιανουαρίου 1861, πριν δηλαδή 160 χρόνια.

Το υπογράφει ο Φώτιος Χρυσανθακόπουλος ή Φωτάκος «ο πρώτος υπασπιστής του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη» και το ενδιαφέρον του δημοσιεύματος έγκειται στο ότι για πρώτη φορά ο Φωτάκος, τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοση των Απομνημονευμάτων της Επανάστασης που εκδόθηκαν το 1858, επανέρχεται και μέσω της εφημερίδας «Αθηνά» μας πληροφορεί για την πρόθεσή του να εκδώσει κάποια νέα βιβλία.

 Ο Φωτάκος αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για το κενό διάστημα των τριών χρόνων που μεσολαβεί από την έκδοση των Απομνημονευμάτων του. «Έκανα κάμποσο χρόνο διακοπή από την έκδοση των Απομνημονευμάτων μου της Επαναστάσεως που είχαν μεγάλη αναγνωσιμότητα και άκουσα τις κριτικές ότι πολύ φως θα δώσουν στην μέλλουσα ιστορία», γράφει. Γεγονός που τον ενθαρρύνει προφανώς στην απόφασή του να συνεχίσει με την εκτύπωση απομνημονευμάτων από της πτώσεων του Ναυπλίου μέχρι της ελεύσεως του Κυβερνήτου Ι. Καποδίστρια.

Επίσης δηλώνει ότι σε ιδιαίτερο τόμο θα εκδώσει τους βίους όλων των κληρικών, πολιτικών και στρατιωτικών της Πελοποννήσου, αποβλέπων μόνο στο τί έκανε ο καθένας τους υπέρ ή κατά της πατρίδας καθ όλη την διάρκεια του πολέμου. *

 Και τέλος, σε ένα ξεχωριστό τόμο με τίτλο «Ανάμικτα» σκέπτεται να συμπεριλάβει ό,τι δεν χωρούσε θεματικά στις προηγούμενες εκδόσεις του.

Ο Φωτάκος βεβαιώνει τους αναγνώστες για την αξιοπιστία του έργου του, λέγοντας ότι αυτά που περιγράφει είναι γεγονότα και πολεμικά συμβάντα τα οποία ο ίδιος έζησε ή συνέβησαν κοντά του και τα μάθαινε αμέσως, διότι, όπως διευκρινίζει, οι ειδήσεις ερχόντουσαν αμέσως στον αρχηγείο του Κολοκοτρώνη, άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθούν.

ΦΩΤΑΚΟΥ-Απομνημονεύματα-1858-εξώφυλλο

Κλείνοντας το δημοσίευμά του ζητά από τους ομογενείς του να τον συνδράμουν για τους κόπους που έχει καταβάλει μέχρι τα γηρατειά του και τους παρακαλεί να γράφουν καθαρά το όνομα και την πατρίδα τους για την σωστή αποστολή των βιβλίων.

Ακολουθεί η τιμή εκάστου βιβλίου :

Η τιμή του Β΄τόμου Απομνημονευμάτων                δρχ. 4

Των βιογραφικών                                                            δρχ. 3

Των Αναμίκτων                                                                δρχ. 3

Εν Αθήναις 2 Ιανουαρίου 1861

(Υπογραφή)

Φωτάκος

Πρώτος Υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

*Το βιβλίο «Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών» που συνέγραψε το εξέδωσε ο αρεοπαγίτης Σταύρος Ανδρόπουλος το 1888.

Λίγα λόγια για τον Φωτάκο Χρυσανθακόπουλο (1798-1878)

Αγωνιστής του 1821, Υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, Απομνημονευματογράφος .

Ο Φωτάκος Χρυσανθακόπουλος γεννήθηκε στην Μαγούλιανα Γορτυνίας της Αρκαδίας το 1798 και πέθανε 13 Σεπτεμβρίου 1879 στην Τρίπολη.

Υπήρξε πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ό οποίος τον εκτιμούσε και τον αγαπούσε ιδιαιτέρως.

Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του την Αρκαδία και αργότερα έφυγε για τη Ρωσία. Το 1814 ευρισκόμενος στην Οδησσό μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία και επέστρεψε στην Πελοπόννησο με αποστολή να συναντηθεί με τον Κανέλλο Δεληγιάννη και να αναλάβει δράση.

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Φωτάκος γνωρίστηκε με τον Κολοκοτρώνη ο οποίος τόσο τον εξετίμησε ώστε τον πήρε κοντά του ως πρώτο υπασπιστή του και τον είχε μαζί του σ’ όλες τις εκστρατείες και επιχειρήσεις που διεξήγαγε.

Πέθανε πάμπτωχος στην Τρίπολη. Διέθεσε όλη την περιουσία που είχε κληρονομήσει από την γυναίκα του, καθώς παιδιά δεν απέκτησε,  για την ανακούφιση άπορων αγωνιστών του 1821. Το σπίτι του στην Τρίπολη δεν υπάρχει πιά. Στην θέση του κτίστηκε το μέγαρο του ΟΤΕ.

Άφησε ένα πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο μεγάλης ιστορικής και λαογραφικής αξίας.