Home Private View Με την`Ιριδα Κρητικού ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ/Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού)

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ/Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού)

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ/Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού) με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

 Παρασκευή 26.11.21 στις 18.00

«Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΚΑΤΑΓΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ…»

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΠΕΡΙ ΛΗΘΗΣ, ΜΝΗΜΗΣ, ΑΧΡΗΣΤΩΝ, ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

Ο τέταρτος κύκλος διαλέξεων «Μικρές Γεωγραφίες» συνεχίζεται από την Παρασκευή 19.11.2021, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Οι επιτυχημένες «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» που ξεκίνησαν κατά την περίοδο 2019-20, συνεχίζονται τώρα στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου τους, μετονομαζόμενες σε «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του Εγκλεισμού)» και προτείνοντας μικρές εικαστικές ιστορίες περισυλλογής, δημιουργίας αλλά και επαναπροσδιορισμού.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» που διαδεχόμενος τον διετή κύκλο «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη κατά την περίοδο 2019-20, η ίδια θεματική που περιελάμβανε διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών, εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, επρόκειτο να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Με διακοπή ενός έτους, συνεχίζεται τώρα, προσθέτοντας ωστόσο στην οπτική της γωνία και στα ζητήματα που θέτει και εξετάζει σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους εικαστικούς, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη.

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η δημιουργική ημέρα του καλλιτέχνη; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα αγαπημένα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με ένα αγαπημένο μοντέλο και πώς ξεκινά ένα έργο στο εργαστήριο χωρίς απτό υποκείμενο ή αντικείμενο αναφοράς; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι και πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στα τετραγωνικά του εργαστηρίου; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που έθετε ο πρώτος κύκλος «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου».

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα εργαστήρια και τα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από το εργαστήριό τους και συνομιλώντας μαζί τους μπροστά στο κοινό για τις πολυσχιδείς και αναπάντεχες οδούς έμπνευσης, για την περιπέτεια και τη διαδικασία της δημιουργίας του έργου, ξεκινάμε μαζί ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας επίσης μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε το πρόσφατο πεδίο της δημιουργίας τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια. Σε πολλές διαφορετικές εκμυστηρεύσεις και πολλούς διαφορετικούς ψιθύρους.

Η δεύτερη δίωρη συνάντηση, αποτελεί έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με τον εικαστικό και αγαπημένο φίλο και συνεργάτη Μάριο Βουτσινά. Με τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό κόσμο του, και με τον αλάνθαστο τρόπο που εδώ και δεκαετίες τον οδηγεί στο να συλλέγει ψήγματα χρυσού ανάμεσα στα αζήτητα, στο να οργώνει τις αγορές του κόσμου, περισυλλέγοντας τη μνήμη από τη λήθη και ανασυνθέτοντας τρυφερά το πολύτιμο μέσα από στοίβες ευτέλειας και κάδους απορριμμάτων. Αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βίωσε τον εγκλεισμό, ανακυκλώνοντας κατά μόνας σον πάγκο του εργαστηρίου τα ετερόκλητα μέλη της ομορφιάς με μυριάδες διαφορετικούς τρόπους.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Covid-19.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ LIVE-STREAMING.

Για αγορά εισιτηρίου μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το Ίδρυμα.

 

Ημερομηνίες διαλέξεων:

19 & 26/11/2021, 3, 10 & 17/12/2021

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

 

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα

You may also like

artpointview.gr @ 2024